Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑύξηση 3,7% σε ετήσια βάση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Κύπρο!

Αύξηση 3,7% σε ετήσια βάση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Κύπρο!

Στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου σημειώθηκε μείωση κατά 7,1%

-

Αύξηση κατά 3,7% στην Κύπρο και μείωση κατά 7,1% στην ΕΕ σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την οικονομική δραστηριότητα, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες τριμηνιαίες εκτιμήσεις της Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά οικονομική δραστηριότητα.

  • Η αύξηση των εκπομπών στην Κύπρο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη από τις τέσσερις μόλις χώρες όπου καταγράφηκε αύξηση (+3,7%).

Ειδικότερα, σε επίπεδο ΕΕ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν από 847 εκατ. τόνους CO2-ισοδύναμων το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε 787 εκατομμύρια τόνους το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ στην Κύπρο την αντίστοιχη περίοδο καταγράφηκε αύξηση από 2,3 εκατ. τόνους σε 2,4 εκατ. τόνους.

Επίσης, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε επίπεδο ΕΕ παρέμεινε σταθερό, σημειώνοντας μικρή μόνο μείωση (-0,2%) παράλληλα με τη μείωση των εκπομπών, η Κύπρος ήταν η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ (+2,5%) μεταξύ αυτών των οποίων είχαν αυξηθεί οι εκπομπές.

Σε επίπεδο ΕΕ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονταν για τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (-23,7%), τα νοικοκυριά (-6,5%) και η μεταποίηση (-4,9%).

Για την Κύπρο δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ανά τομέα της οικονομίας.

Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε 23 κράτη μέλη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν σε 23 από τα κράτη μέλη της ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022 ενώ αύξηση σημειώθηκε στη Μάλτα (+7,7%), την Κύπρο (+3,7%), τη Λετονία (+3,4%) και τη Σλοβακία (0,9%).

Τρεις από τις τέσσερις αυτές χώρες κατέγραψαν επίσης αύξηση στο ΑΕΠ τους: η Μάλτα (+7,1%), η Κύπρος (+2,5%) και η Σλοβακία (+1,1%).

  • Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σημειώθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις στην Εσθονία (-30,7%), τη Βουλγαρία (-18,6%) και τη Γερμανία (-12,2%).

Στα 11 από τα 23 μέλη της ΕΕ όπου καταγράφεται μείωση εκπομπών καταγράφηκε επίσης και μείωση του ΑΕΠ (Ιρλανδία, Εσθονία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Φινλανδία, Τσεχία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Δανία, Ουγγαρία). Η Ιταλία διατήρησε το ΑΕΠ της στα ίδια επίπεδα με το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τα υπόλοιπα 11 κράτη μέλη της ΕΕ (Ρουμανία, Κροατία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ισπανία, Σλοβενία, Πολωνία, Γαλλία, Λιθουανία) εκτιμάται ότι κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές τους αυξάνοντας παράλληλα το ΑΕΠ τους.

Διαβάστε Επίσης