Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΗ κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στην κοινωνία, την ώρα που η ακρίβεια...

Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στην κοινωνία, την ώρα που η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά!

Εισέπραξαν από τους πολίτες ως απροσδόκητα έσοδα €1 δις και επιστρέφουν ψίχουλα, μόλις €35 εκ.!

-

Του Βάκη ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Η τελευταία δέσμη μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν ως πανάκεια στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας. Προτεραιότητα της κυβέρνησης τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη».

Εύλογα μπορεί να διερωτηθεί ο καθένας και η καθεμιά εάν ο Πρόεδρος και το Υπουργικό του ζουν τις πραγματικότητες που βιώνει η καταπληκτική πλειοψηφία της κοινωνίας σήμερα.

Πως αναμένει ο κύριος Χριστοδουλίδης πως θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών όταν τερματίζει, για δεύτερη φορά μέσα σε 9 μήνες, την επιδότηση των καυσίμων;

Η επιδότηση του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αν μη τι άλλο, ήταν το ελάχιστο μέτρο που λειτουργούσε ως αντιστάθμισμα στο αυξημένο κόστος καυσίμων. Το ότι ακολούθησαν αυξήσεις στα πρατήρια μετά τον τερματισμό του μέτρου, πέραν από τις προβλεπόμενες, επιβεβαίωσε τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ για την ανάγκη επέκτασης του μέτρου.

  • Οι αυξήσεις στα καύσιμα, που προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού καθώς θα οδηγήσουν σε συνολικότερες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος διαβίωσης, τα υψηλά επιτόκια και τον ηλεκτρισμό τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα φορτωθούν το βάρος της ακρίβειας για άλλη μια φορά.

Η κυβέρνηση παρόλα αυτά γυρίζει την πλάτη στην μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Επιμένει να διαχειρίζεται τα προβλήματα επικοινωνιακά χωρίς να δίνει λύσεις στα προβλήματα που συσσωρεύει η ακρίβεια.

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΑΓΓΕΙΛΑΝ

Το γεγονός ότι ανακοίνωσε για 3η φορά μέτρα δεν της προσθέτει πόντους γιατί απλούστατα αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία δεν είναι η συχνότητα αλλά η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια των μέτρων!

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποτρέψουν την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών γιατί:

  1. Είναι περιορισμένης διάρκειας με ημερομηνία λήξης. Η ακρίβεια όμως δεν έχει ημερομηνία λήξης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
  2. Είναι πολύ χαμηλής δημοσιονομικής έντασης για να αντιμετωπίσουν δραστικά τις συνέπειες της ακρίβειας.
  3. Αποκλείουν τη μεσαία τάξη και ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι χαμηλόμισθοι και τα νεαρά ζευγάρια που δεν λαμβάνουν επιδόματα.
  4. Δεν αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος δανεισμού εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων.
  5. Είναι αποσπασματικά καθώς δεν εντάσσονται σε ένα συνολικότερο μακρόπνοο σχεδιασμό που να θέτει επί τάπητος τη διαρθρωτική μείωση του κόστους ενέργειας.

Μόνο κατά το πρώτο δίμηνο του 2024 στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει €330 εκ. περισσότερα λόγω της ακρίβειας. Όσο ψηλότερες οι τιμές, τόσο περισσότερες και οι εισπράξεις του κράτους από τις φορολογίες. Πέρσι τα απροσδόκητα έσοδα του κράτους ξεπέρασαν το €1 δις. Τα €35 εκ. λοιπόν που είναι και το κόστος των τελευταίων μέτρων για τα δημόσια οικονομικά δεν είναι παρά ψίχουλα.

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ…

Από την άλλη αν συγκρίνουμε με το τι ισχύει σε χώρες της ΕΕ θα διαπιστώσουμε πως η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο ως προς τη στήριξη κοινωνίας. Για να φτάσουμε το μέσο όρο της ΕΕ θα έπρεπε τα μέτρα στήριξης κατά τον τελευταίο χρόνο να ήταν περίπου €500 εκ. και όχι 290 που είναι η αξία των μέτρων που εξαγγέλθηκαν μέχρι σήμερα.

  • Βέβαια αρκετά από αυτά που εξαγγέλθηκαν δεν έχουν άμεση ισχύ (βλ. στεγαστικά σχέδια), ενώ για άλλα έχει ξεχαστεί η υλοποίηση τους (βλ. επιδότηση επιτοκίων).

Ο Υπουργός Οικονομικών υπεραμύνεται της περιβόητης δημοσιονομικής σταθερότητας και σημειώνει πως δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα από την πλευρά των οικονομικών του κράτους. Την αρχή αυτή την ξεχνά όμως όταν πρόκειται για τη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων!

Πως μπορεί να εξηγηθεί άλλωστε ο οριζόντιος τερματισμός του ετήσιου εταιρικού τέλους των 350 ευρώ που στέρησε από το κράτος €45 εκ.;

Γιατί παρουσιάζεται θιασώτης των στοχευμένων μέτρων αλλά όταν το ΑΚΕΛ πρότεινε τον στοχευμένο τερματισμό του τέλους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το απέρριψαν;

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι φανερό πως αφήνει σοβαρά εκτεθειμένη και απροστάτευτη την κοινωνία της οποίας η εισοδηματική δυνατότητα έχει διαβρωθεί, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το Τμήμα Φορολογίας.

  • Οι αυξημένες δόσεις δανείων εξαιτίας των ψηλών επιτοκίων, το μεγάλο κόστος διαβίωσης, τα καύσιμα και ο ηλεκτρισμός αφαιρούν από τα ήδη περιορισμένα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση δεν δίνει πειστικές απαντήσεις. Αντίθετα, μοιράζει παυσίπονα εφάπαξ.

Με τα έσοδα που θα προκύψουν να λάβει δραστικά αντισταθμιστικά μέτρα σε ένα βασικό τρίπτυχο προστασίας. Την μείωση του κόστους ενέργειας, του ηλεκτρισμού και των καυσίμων, τη μείωση του κόστους δανεισμού και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής.

Δημοσιονομικά είναι εφικτά. Η βούληση από πλευράς των κυβερνώντων υπάρχει;

  • Ο Βάκης Χαραλάμπους είναι οικονομολόγος, Μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και Μέλος του Τομέα Οικονομίας ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης