Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ83 χρόνια από την ίδρυση του ΑΚΕΛ – Ποιά μηνύματα προς το...

83 χρόνια από την ίδρυση του ΑΚΕΛ – Ποιά μηνύματα προς το λαό στέλνει η ηγεσία του Κόμματος

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, το ΑΚΕΛ στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, ισχυρό και ανανεωμένο, με την ορμή της ιστορίας του και με τη δύναμη της ιδεολογίας του για τις πολιτικές και εκλογικές μάχες που έρχονται, για να συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τον λαό και την Κύπρο μας

-

83 χρόνια κλείνουν σήμερα από την ίδρυση του ΑΚΕΛ το οποίο πήρε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου (ιδρύθηκε στις 15.08.1926) τη σκυτάλη των εθνικών, πολιτικών και κοινωνικών αγώνων.

Αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ:

Ογδόντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση του ΑΚΕΛ. Στις 14 Απριλίου το 1941 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του ΑΚΕΛ στην Σκαρίνου, με πρωτοβουλία του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και σε συνεργασία με προοδευτικές προσωπικότητες της εποχής, ιδρύεται το ΑΚΕΛ ως απάντηση στην ανάγκη για ένα νόμιμο και μαζικό κόμμα του εργαζόμενου λαού και της Αριστεράς της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ πήρε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου τη σκυτάλη των εθνικών, πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ίδρυσης του μαζικοποιήθηκε και έθεσε τον εαυτό του πρωταγωνιστή και καθοριστικό παράγοντα στους αγώνες του κυπριακού λαού για ελευθερία και στην πάλη των εργαζομένων για κοινωνικο-οικονομικές κατακτήσεις.

Με την ιδρυτική του συνέλευση τάχτηκε στο στρατόπεδο των αντιφασιστικών, αντιχιτλερικών δυνάμεων και εργάστηκε για την αναβάθμιση της συμβολής του κυπριακού λαού στον πανανθρώπινο αγώνα κατά του χιτλεροφασισμού.

Τις επόμενες δεκαετίες αποτέλεσε την πρωταγωνιστική δύναμη στην αντιαποικιακή πάλη, εντατικοποίησε την πάλη για ελευθερία με μαζικοπολιτικό αγώνα,κινητοποιώντας το λαό σε συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, πολιτικές απεργίες και παράλληλα διεθνοποιώντας το Κυπριακό, αναλαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών που πρόβαλλαν το θέμα της Κύπρου στο εξωτερικό. 

Καταξιώθηκε ως η πιο συνεπής δύναμη στην προάσπιση της ανεξαρτησίας και της ενότητας της Κύπρου από τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια διαμελισμού της πατρίδας μας. Ως η ραχοκοκαλιά των λαϊκών αγώνων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό.

Ήταν και παραμένει η δύναμη που ταυτίστηκε με την αδελφοσύνη και τους κοινούς αγώνες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αγώνες στους οποίους παραμένειμέχρι σήμερα ο πιο γνήσιος εκφραστής για επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.

Το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, στον σχεδόν ένα αιώνα ζωής του, βρίσκεται στην πρωτοπορία όλων των μικρών και μεγάλων αγώνων, ταυτίστηκε με τον εργαζόμενο λαό και παραμένει ακούραστο και μαχητικό στην υπηρεσία του λαού, σφραγίζοντας τις κατακτήσεις των εργαζομένων, της αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας.

Δίνει τη μάχη στον στίβο του πολιτισμού, αναδεικνύοντας τη λαϊκή δημιουργία και αποτελεί τον πιο συνεπή σύμμαχο των ανθρώπων του πολιτισμού των τεχνών και των γραμμάτων. 

Το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, στην ιστορική του πορεία, πέρασε μέσα από φυλακίσεις, διώξεις, προγραφές και δολοφονίες.Πολέμησε και υπερασπίστηκε με θυσίες και αίμα, την δημοκρατία και την ελευθερία και δεν δίστασε να σταθεί απέναντι στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τους ξένους εισβολείς. 

Παρά τις άνισες μάχες που έδωσε και δίνει κάθε φορά, συνεχίζει να στέκεται όρθιο, περήφανο και δυνατό γιατί ήταν και είναι ένα με το λαό, εκφραστής των απλών ανθρώπων, του μόχθου και του μεροκαμάτου, με όπλο την ιδεολογία του και τα χιλιάδες μέλη του που υπηρέτησαν και υπηρετούν με ανιδιοτέλεια την υπόθεση της εργατικής τάξης.

Σήμερα, ακόμη πιο ισχυρό, αγωνίζεται από τη Βουλή, την Ευρωβουλή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για οικονομική ανάπτυξη που να παράγει ευημερία για όλους, για εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας, για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, για τα κοινωνικά αγαθά της υγείας και της παιδείας, για την οικολογία και το περιβάλλον.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, το ΑΚΕΛ στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, ισχυρό και ανανεωμένο, με την ορμή της ιστορίας του και με τη δύναμη της ιδεολογίας του για τις πολιτικές και εκλογικές μάχες που έρχονται, για να συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τον λαό και την Κύπρο μας.

Διαβάστε Επίσης