Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚατά τα άλλα παραμυθιάζουν το λαό ότι όλα βαίνουν, καλώς…

Κατά τα άλλα παραμυθιάζουν το λαό ότι όλα βαίνουν, καλώς…

Προς νέο ομόλογο, με ψηλότερο επιτόκιο για να ξοφλήσουν υφιστάμενα δάνεια!

-

Και ενώ οι κυβερνώντες καθησύχαζαν ότι όλα βαίνουν, καλώς ήρθε η συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην Stockwatch και με όσα είπε,  έκανε τους πάντες να ανησυχούν ακόμα περισσότερο. Για το 2024, είπε, οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, δηλαδή οι τόκοι, που θα κληθεί να καλύψει το κράτος  θα είναι σχεδόν διπλάσιες! 

Mε λίγα λόγια το δημόσιο χρέος αυτή την στιγμή φτάνει τα €26,4 δισεκατομμύρια, χωρίς σε αυτό το ποσό να συμπεριλαμβάνεται το οφειλόμενο από το κράτος ποσό ύψους €10 δισεκατομμυρίων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τους τόκους που πληρώναμε για το δανεισμό μέχρι τα τέλη του 2023 και ανέρχονταν περίπου στο €1,23 δισεκατομμύριο που αντιστοιχεί στον κάθε ένα από τους πολίτες, ακόμα και στα νεογέννητα, ποσό ύψους €34200, θα διπλασιαστεί και ζήτω που καήκαμε!  Ας μην ξεχνούμε ότι η χώρα μας  πληρώνει το δεύτερο ψηλότερο επιτόκιο δανεισμού στην Ευρωζώνη.

Λέχθηκε ότι το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους παρακολουθεί τη διακύμανση του δημόσιου χρέους  και ενεργεί ανάλογα.  Τώρα πως «ενεργεί» όλοι γνωρίζουμε ότι  αυτό που γίνεται τα τελευταία 11 χρόνια πρώτα από την  κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη και τώρα  από τη  διάδοχο κατάσταση, θα συνεχίσει να εκδίδει νέα ομόλογα με ψηλότερα επιτόκια για να μπορεί να εξοφλεί δανεισμό που λήγει! 

  • Μας έχουν μάλιστα προετοιμάσει ότι θα προχωρήσουν με νέο δανεισμό για εξόφληση τόσον εξωτερικού όσον και εσωτερικού δανεισμού ύψους €2,5 δισεκατομμυρίων που λήγει το 2024. 

Θεωρούν μάλιστα ως μεγάλη «επιτυχία» την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €1 δισεκατομμυρίου που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2023 γιατί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση από την άντληση αυτού του €1 δισεκατομμυρίου θα έχει ρευστότητα για 9 μήνες! 

Πράσινα ομόλογα ομόλογα εκδίδονται για την συγκέντρωση κεφαλαίων και για την χρηματοδότηση κυρίως έργων που αφορούν την βελτίωση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και για έργα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.  

Και εδώ επιβεβαιωνόμαστε ως «Γνώμη» αφού σε παλαιότερη έκδοση, εκφράσαμε την αμφιβολία μας κατά πόσον υπάρχει  έστω και ένας αφελής που πιστεύει ότι αυτό το €1 δισεκατομμύριο που άντλησαν χρησιμοποιήθηκε  για τον σκοπό έκδοσης του την στιγμή που υπάρχουν παραθυράκια και μη ενδελεχής έλεγχος. 

Και ιδού που επιβεβαιωθήκαμε ότι το προϊόν του €1 δισεκατομμύριο που άντλησαν από την έκδοση 10ετούς  πράσινου ομολόγου ΔΕΝ χρησιμοποιήθηκε για τον λόγο έκδοσης του αλλά παρέμεινε στα ταμεία του κράτους, παρουσιάστηκε ως ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ και τώρα μας λεν ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα έχουν ρευστό από τον συγκεκριμένο δανεισμό.

ΚΤΥΠΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ ΑΛΛΑ

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΝΩΤΕΣ ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ…

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και έγκριτοι οικονομολόγοι εκφράζουν  τις αμφιβολίες του για την  υπεραισιοδοξία των κυβερνώντων για την πορεία του δημοσίου χρέους λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μας  οι κυβερνώντες κορδώνουν σαν διάνοι για την «μείωση» του  ποσοστού δημοσίου χρέους έστω και αν δεν ξοφλούν τίποτε αλλά απλά κάνουν αναχρηματοδότηση χρέους και ότι αυτή η «μείωση» οφείλεται στην αύξηση του ΑΕΠ.

Καμώνονται ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν διάβασαν την  έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης  ότι το μεγάλο ιδιωτικό χρέος είναι η μεγαλύτερη ανισορροπία της Κύπρου με το ιδιωτικό χρέος τέλος του 2023  ως ποσοστό του  ΑΕΠ, να φτάνει το 210% σε απόλυτους αριθμούς έφτασε  τα €60 δισεκατομμύρια και είναι το τρίτο  ψηλότερο στην ΕΕ, ενώ σύμφωνα με τους τριμηνιαίους χρηματοδοτικούς λογαριασμούς που  δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023 το ιδιωτικό χρέος έφτανε στο 206% του ΑΕΠ. 

Βάσει τελευταίων στοιχείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις πιο υπερχρεωμένες χώρες του πλανήτη και μάλιστα κατατάσσουν την κυπριακή οικονομία στην 21η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με το μεγαλύτερο χρέος ως προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.  Παράλληλα σε έκθεση για το 2024 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει  αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την κυπριακή οικονομία, προβλέπουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί ελαφρώς ενώ το έλλειμμα στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών θα εκτοξευθεί στο 7,9% του ΑΕΠ.

Δεν μας έφταναν όλα αυτά τώρα μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει αναθέσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εκπόνηση μελέτης για το κρατικό μισθολόγιο, ενώ την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες με τις ενέργειες τους και προς άγραν ψήφων το έχουν αυξήσει από €3,1 δισεκατομμύρια ετησίως στα €3,5 δισεκατομμύρια ενώ παράλληλα ζήτησαν την «βοήθεια» του ΔΝΤ για την «μεταρρύθμιση» των ημικρατικών οργανισμών, με λίγα λόγια έχουν αντικαταστήσει την Τρόϊκα με το ΔΝΤ και όταν μιλούν για «μεταρρύθμιση» μην φανταστείτε ότι εννοούν πως θα επιλυθούν προβλήματα, την εύρυθμη λειτουργία και προσαρμογή σε νέα δεδομένα των ημικρατικών οργανισμών αλλά στο ξεπούλημα τους.

Για αυτό σας λέμε η κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη έφυγε … μένοντας στο παραμύθιασμα,  όπως λέει και μια παροιμία «Καινούριο  μουλάρι με παλιά  περπατησιά»

Διαβάστε Επίσης