Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΑΝΑΛΥΣΗ: Σταθερή άνοδος της Αριστεράς με δυναμική επανόδου στην πρωτοκαθεδρία 

ΑΝΑΛΥΣΗ: Σταθερή άνοδος της Αριστεράς με δυναμική επανόδου στην πρωτοκαθεδρία 

Καταγράφεται και σε νέες δημοσκοπήσεις η αύξηση των ποσοστών του ΑΚΕΛ και η πτώση στην εκλογική δύναμη του ΔΗΣΥ

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

«Μπάζει από παντού νερά» το καράβι της συγκυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη και των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, την ώρα που οι πολίτες πυκνώνουν τις γραμμές των προοδευτικών δυνάμεων και συμπορεύονται με την Αριστερά. Το ΑΚΕΛ, το Κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς, σύμφωνα και με νέες δημοσκοπήσεις παγιώνεται ξανά ως η πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη του τόπου με δυναμική εκπαραθύρωσης του ΔΗΣΥ, η εκλογική δύναμη του οποίου μειώνεται συνεχώς, από την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Όσο περνά ο καιρός, προφανώς οι πολίτες συνειδητοποιούν τις ευθύνες της ηγεσίας του «μεγάλου» κόμματος της Δεξιάς για τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους και τα οποία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ο νυν Πρόεδρος και η κυβέρνηση του που αποτελεί συνέχεια της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

  • Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου φαίνεται να είναι πελαγωμένη και φορτώνει τη συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος στην «εσωκομματική αντιπολίτευση» του Αβέρωφ Νεοφύτου…

Ωστόσο  γνωρίζει, αφού φτάνουν στην Πινδάρου τα μηνύματα, πως και μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ δεν είναι ικανοποιημένοι από τις θέσεις της ηγεσίας του στα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία ταυτιζόμενη με τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Έτσι, αυτά που καταγράφουν οι μετρήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις διαπιστώσεις σε κομματικό επίπεδο για κλίμα αισιοδοξίας όχι μόνο ενόψει τον επικείμενων διπλών εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά σε μια συγκροτημένη πορεία αλλαγής στη διακυβέρνηση της χώρας με την ελπίδα απαλλαγής από τις νεοφιλελεύθερες, αντιλαϊκές πολιτικές που συνεχίζει να υλοποιεί και η σημερινή διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και σε νέες δημοσκοπήσεις τόσο η εκλογική δύναμη του ΔΗΣΥ παραμένει μειωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία ενώ σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα του Συναγερμικού νυν Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.    

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ

 ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΩΝΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Επιπρόσθετα, οι χειρισμοί που Πρόεδρος έκανε το τελευταίο διάστημα με τους διορισμούς, ή και οι υπερβολικές απαιτήσεις των «συνεταίρων» του στη διακυβέρνηση της χώρας, άνοιξαν  βαθιές πληγές στο «μέτωπο» της κυβερνητικής συμμαχίας, που δύσκολα θα επουλωθούν. «Το γυαλί ράγισε», σύμφωνα με πηγή του Προεδρικού που καταγράφει «αμοιβαία» δυσφορία μεταξύ του Προέδρου και των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Το «λευκό διαζύγιο» δεν θα αργήσει να έλθει, ίσως και  πριν από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με κομματικές πηγές που υπενθυμίζουν την ιστορία των συνεργασιών για την εκλογή Προέδρων. Όπως αναφέρουν, οι σχέσεις αρχίζουν να κλονίζονται συνήθως ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου αφού σ’ αυτό το χρονικό σημείο ολοκληρώνονται οι διορισμοί στο κυβερνητικό σχήμα με τους ημικρατικούς οργανισμούς.

  • Προφανώς από τη νομή της εξουσίας πολλοί έμειναν παραπονεμένοι με τις επιλογές του Προέδρου για υπουργοποιήσεις  και στη συνέχεια με τον ανασχηματισμό για να έλθει και νέα απογοήτευση με τα βολέματα στους οργανισμούς κοινής ωφελείας οι οποίοι  θεωρούνται βραχίονες της κυβέρνησης.

Ειδικότερα τα στελέχη της ΔΗΠΑ του Μάριου Κάρογιαν δεν αποκρύβουν τη δυσφορία τους για τον πρώτο ανασχηματισμό του Νίκου Χριστοδουλίδη ενώ σφοδρά παράπονα με τον Πρόεδρο φέρεται να έχει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος συμπεριφέρεται κάθε άλλο παρά ως «ηγέτης» συγκυβερνώντος κόμματος.

Ο ίδιος και  ο σκληρός πυρήνας της ΕΔΕΚ στις δημόσιες παρεμβάσεις τους ποτέ σχεδόν δεν υπερασπίζονται την κυβέρνηση, όχι μόνο στο Κυπριακό όπου ούτως ή άλλως διαφωνούν με την επιδιωκόμενη συμφωνία για λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

 Το πρόβλημα για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είναι πως «πιέσεις» προς τον ίδιο ασκούνται για το Κυπριακό και από την πλευρά του ΔΗΚΟ το οποίο δεν κρύβει τη διαφωνία του για  τους προεδρικούς χειρισμούς για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και για το Πλαίσιο Γκουτέρες.

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Χριστοδουλίδης επανήλθε στην τακτική που ακολουθούσε και προεκλογικά αποφεύγοντας να αναφέρεται στα θέματα που προκαλούν «τριβές» στους κόλπους της συγκυβέρνησης, πλην όμως δεν είναι πλέον εκτός και τα «μπλα, μπλά» δεν πιάνουν. Είναι Πρόεδρος και μετρούν οι πράξεις του. Η τακτική να «κρατεί και τα δυο σχοινιά» δεν αποδίδει πλέον γιατί αφήνει δυσαρεστημένους και τους οπαδούς της λύσης – επανένωσης γιατί δεν μιλά καθαρά για τις θέσεις του στο Κυπριακό αλλά και τους θιασώτες της  συνέχισης του διχοτομικού στάτους κβο που φοβούνται μπας και ο Πρόεδρος μετακινηθεί από τις θέσεις του…

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς αν έχει εκφράσει δυσαρέσκεια το ΔΗΚΟ για το κυβερνητικό πρόγραμμα, είπε ότι «δεν μπορώ να μιλήσω εγώ εκ μέρους του ΔΗΚΟ. Όλες οι αποφάσεις αφορούν εμένα, άρα η οποιαδήποτε ευθύνη ή δυσαρέσκεια είναι προς το δικό μου πρόσωπο, όπως και η ευθύνη για κάθε επιλογή»…

  • Προφανώς τη στάση των κομμάτων της συγκυβέρνησης έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη επηρεάζει και το γεγονός ότι δεν κρύβεται πλέον η αδυναμία του να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Οι πολίτες ασφυκτιούν αλλά η Εκτελεστική Εξουσία δεν μπορεί να δώσει λύσεις και να εμπνεύσει τους πολίτες και προφανώς το στοιχείο αυτό προβληματίζει και τις ηγεσίες των κομμάτων που εξέλεξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην προεδρία και σήμερα εισπράττουν και τη δυσφορία των δικών τους ψηφοφόρων…

ΠΕΦΤΟΥΝ ΔΗΣΥ – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ,

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Τα όσα συμβαίνουν στους κόλπους της συγκυβέρνησης αποτυπώνονται και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Ακριβώς ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές η δημοτικότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη πέφτει συνεχώς.

 Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από την L.S.Prime Market Research & Consulting Ltd, για λογαριασμό της εταιρείας RED WOLF PR and Advertising, στο ερώτημα αν είχαμε σήμερα εκλογέςοι συμμετέχοντες απάντησαν ως εξής: Ανδρέας Μαυρογιάννης: 22%,  Αβέρωφ Νεοφύτου: 17%,  Νίκος Χριστοδουλίδης: 16%, Χρίστος Χρίστου: 8%, Άλλο: 6%

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά κόμματα, ο ΔΗΣΥ σταθεροποιείται σε χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες περιόδους παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων της τελευταίας 20ετίας. Αντίθετα, δυναμική ανόδου εμφανίζουν τα ποσοστά του ΑΚΕΛ.

  • Είναι πλέον παρελθόν η εικόνα που εμφάνιζε τον ΔΗΣΥ πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το Κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς.

Σύμφωνα με την έρευνα της L.S.Prime Market Research & Consulting Ltd, στην ερώτηση αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, τι θα ψηφίζατε, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ εξασφαλίζουν από 19%, με το ΕΛΑΜ να φαίνεται ότι εδραιώνεται στην 3η θέση, μάλιστα, με διψήφιο αριθμό με ποσοστό 10% έναντι 8% του ΔΗΚΟ που υποχωρεί στην 4η θέση με ποσοστό 8%. Μάχη για την 5η θέση δίνουν ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ με ποσοστό 3% το καθένα ενώ οι Οικολόγοι ακολουθούν με 2%.

  • Τα ίδια ποσοστά για το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, δίνει και δεύτερη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας αυτή τη βδομάδα. Καταγράφουν, χωρίς αναγωγή 19% και με αναγωγή 28,8%.

Υπενθυμίζουμε ότι σε επίσης πρόσφατη έρευνα του Reporter, στην ερώτηση «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο βουλευτικές εκλογές», το πρώτο στοιχείο που προκύπτει είναι η επιβεβαίωση και άλλων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως τους τελευταίους μήνες και δίνουν την πρωτιά στο ΑΚΕΛ, έστω και με μικρή διαφορά από το ΔΗΣΥ.

Η εκλογική δυναμική και επιρροή του ΑΚΕΛ, όπως καταγράφεται μέσα από τη δημοσκόπηση, βρίσκεται στο 20% με συσπείρωση 72% και καταλαμβάνει την πρωτιά έναντι 18,5% του Δημοκρατικού Συναγερμού με συσπείρωση 59% που περιορίζεται στη δεύτερη θέση.

Ενόψει ευρωεκλογών θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις δημοσκοπήσεις δεν καταγράφεται η προτίμηση των Τουρκοκυπρίων που αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και είναι δεδομένο ότι παραδοσιακά, οι προτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας τους στρέφονται προς την Αριστερά.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι χωρίς περιεχόμενο η αισιοδοξία που εκφράζεται τις προοπτικές των προοδευτικών δυνάμεων που συνασπίζονται με το Κόμμα της Κυπριακής  Αριστεράς, το ΑΚΕΛ   ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης με εκφρασμένη την πολιτική βούληση για εδραίωση της πολιτικής και κοινωνικής αυτής συμμαχίας και για τις μάχες του αύριο.

Διαβάστε Επίσης