Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠώς τεκμηριώνονται οι καταγγελίες για υπερκέρδη στον Τομέα της Ενέργειας

Πώς τεκμηριώνονται οι καταγγελίες για υπερκέρδη στον Τομέα της Ενέργειας

Με τις πλάτες της κυβέρνησης οι ιδιώτες κλέβουν την ΑΗΚ και στο τέλος τη νύφη πληρώνουν οι καταναλωτές!

-

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου  ανακοίνωσε ότι τόσον η κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη, όσον και η διάδοχος κατάσταση, η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη δεν επέτρεψε  στο δημόσιο αυτό οργανισμό να προχωρήσει, όπως είχε προγραμματίσει, με τις  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). 

Παράλληλα έδωσαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για υπερκέρδη ιδιωτών στον τομέα της ενέργειας. 

  • Συγκεκριμένα η ΑΗΚ παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το κόστος παραγωγής από το δικό της φωτοβολταϊκό πάρκο είναι στα 5 σέντ την κιλοβατόρα ενώ το κόστος που πληρώνει στους ιδιώτες φωτοβολταϊκών πάρκων ανέρχεται στα 21 σέντ την κιλοβατόρα!

Έτσι, με τις πλάτες της κυβέρνησης οι ιδιώτες κλέβουν την ΑΗΚ και στο τέλος τη νύφη πληρώνουν οι καταναλωτές!

Αυτές οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ   βγάζουν κέρδη εκατομμυρίων ενώ  το κράτος και δει ο  φορολογούμενος πολίτης  τους χρηματοδοτήσει  για να κάνουν επενδύσεις.   Οι πρώην κυβερνώντες μας έλεγαν ότι «θα μελετηθεί το ενδεχόμενο ΠΙΘΑΝΗΣ επιβολής φορολογίας ή τέλους σε ΤΥΧΟΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ παραγωγών ΑΠΕ, και ότι αρχές του 2023 θα λάμβαναν απόφαση κατά πόσον υπήρχαν ή όχι ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ υπερκερδών!!!

Οι της ΟΕΒ το πήραν πάρα πέρα και κουνούσαν  το δάκτυλο ότι «στο θέμα φορολόγησης των απρόσμενων κερδών (και όχι των υπερκερδών όπως λέμε εμείς)  ενδεχομένως αυτό να οδηγήσει σε αποθάρυνση των επενδύσεων»!

Με λίγα λόγια να συνεχίσετε  κορόϊδα να πληρώνεται τριπλά και τετραπλά την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος.   Ο δε  Υπουργός Ενέργειας στις 9/5/2023   εκφράζοντας τις επιφυλάξεις και τον προβληματισμό του κατά πόσο η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με επιβολή έκτακτης φορολογίας στην εταιρείες ΑΠΕ, είπε  ότι μπορούν να γίνουν πολλά για  μείωση του κόστους παραγωγής του ηλεκτρισμού αντί της φορολόγησης αυτών των κερδών και μάλιστα είπε ότι «βάζω την λέξη υπερκέρδη σε εισαγωγικά»!

Διαβάστε Επίσης