Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚράτος της πλάκας, του κουτουρού, της διαπλοκής, της διαφθοράς…

Κράτος της πλάκας, του κουτουρού, της διαπλοκής, της διαφθοράς…

Τους «πούλησε» και το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, e-justice κόστους 6 εκ ευρώ!

-

Κράτος της πλάκας, του κουτουρού,  της διαπλοκής, της διαφθοράς  και της αχαπαροσύνης. Έτσι ακριβώς κατάντησαν στα έντεκα χρόνια που κυβερνά η Δεξιά, τα πρώτα δέκα με το Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον προστατευόμενο του Νίκο Χριστοδουλίδη.  Δεν περνά μέρα που να μην βγουν στην φόρα «κατορθώματα» τους που τα δικαιολογούν ως παραλείψεις, αβλεψίες ή  λάθη και πάντα, να το γράψουμε στην… κυπριακή διάλεκτο, «βκαίνουν κούππες άπανες»!  Με την μόνη διαφορά ότι για αυτά τα «λάθη» τους, πληρώνει και θα συνεχίζει να πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος. Θα αναφερθούμε στην παρούσα έκδοση σε τρία τρανταχτά «κατορθώματα» τους.

  • Από εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας άρχισαν τη λειτουργία τους τα δικαστήρια.  Για δεκαετίες βλέπαμε δικαστές, δικηγόρους μετά των βοηθών τους να μεταφέρουν στα δικαστήρια τόνους  έγγραφα για να καταχωρούνται δικαστικές υποθέσεις ενώ παράλληλα περνούσαν και από το πρωτοκολλητείο για επικόλληση χαρτοσήμων και δικηγορόσημων.  Αυτό γινόταν μέχρι το 2020 και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τις απαγορεύσεις για συνάθροιση πολλών ατόμων σε ένα χώρο, όπως στα δικαστήρια, αποφασίστηκε όπως  δημιουργηθεί το i-justice, ηλεκτρονική διαχείριση δικαστικών υποθέσεων, η οποία μπήκε σε εφαρμογή το 2021. 

Όπως έλεγαν οι πλέον αρμόδιοι το όλο σύστημα λειτουργούσε ικανοποιητικά, προβλήματα υπήρχαν, αλλά με την λειτουργία  του αποφόρτισε τους δικηγόρους από το να διεκπεραιώνονται τα πλείστα διαδικαστικά και τυπικά ζητήματα από τον δικό τους χώρο διαδικτυακά , δηλαδή από το γραφείο τους, μέχρι που μπορούσαν να συνομιλούν μέσω του chat room, δωμάτιο συνομιλίας, της υπηρεσίας του i-justice με τα δικαστήρια ή με τους συναδέλφους τους «αντίπαλους» σε δικαστικές διαμάχες.  Το εν λόγω σύστημα στοίχισε περίπου €250000 ποσό που θεωρήθηκε μικρό ενώ παράλληλα ήταν και λειτουργικό.  

Ως δε φαντασμένοι αρχοντοχωριάτες δεν έφτανε να μείνουν ως εδώ και να διορθώσουν οποιαδήποτε προβλήματα του συστήματος  άρχισαν να ρίχνουν πυροτεχνήματα για νέο σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που το βάφτισαν e-justice, το οποίο διαβεβαίωναν ότι θα επέτρεπε την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων σε όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας,   και σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία μας κόστισε, ως τώρα €6 εκατομμύρια ενώ το i-justice μόνο €250 χιλιάδες

Στις 18 Ιανουαρίου 2024 άρχισαν οι πομπώδεις δηλώσεις, τα αυτολιβανίσματα για την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος αρχής γενομένης από τον κυβερνητικό  εκπρόσωπο που δήλωνε  ότι «με την εφαρμογή αυτού του συστήματος η χώρα μας μπαίνει σε μια εποχή ουσιαστικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που απώτερο στόχο έχει την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης». 

΄Ελα μου ντε από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του το σύστημα ΔΕΝ λειτουργεί, έγινε μπάχαλο με τους δικηγόρους να μην μπορούν να καταχωρήσουν κανένα έγγραφο επιτρέφοντας πίσω στην χαρτούρα με τους πλέον αρμόδιους/αναρμόδιους να διαβεβαιώνουν ότι «το σύστημα  θα διορθωθεί σύντομα»…

Μιλούμε για κράτος της πλάκας που ο κάθε ευνοούμενος ιδιώτης εκμεταλλευόμενος την διαλυμένη κατάσταση που έχει φτιάξει το  κατεστημένο έρχεται σε συμφωνία μαζί του και βάσει των συμφωνιών που συνάπτουν είναι πλήρως καλυμμένοι ενώ υπερχρεώνουν το κράτος

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το δεύτερο παράδειγμα: Από το 2018 η Κομισιόν προειδοποιούσε την κυβέρνηση, που ήταν η μόνο χώρα της ΕΕ που δεν είχε συμμορφωθεί  ότι θα έπρεπε βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών  να καταχωρηθούν  σε μηχανογραφικό σύστημα οι πραγματικοί μέτοχοι εταιρείων διαφορετικά  θα μας επέβαλαν   κυρώσεις σέρνοντας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Οι της Κομισιόν έδιναν συνέχεια παρατάσεις με την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη για να αποφύγει τα χειρότερα απέστειλε επιστολή στις ευρωπαϊκές αρχές ότι εντός του 4ου τριμήνου του 2023 θα συμμορφωνόταν  και ότι βρισκόταν  πολύ κοντά στην ηλεκτρονική ολοκλήρωση του σχετικού μητρώου το δε  Υφυπουργείο ΄Ερευνας και Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι άρxισε την λειτουργία του από τις 14 Νοεμβρίου και η τελική λύση του ηλεκτρονικού συστήματος θα εφαρμοστεί στην ολότητα του αρχές  του 2024 και ότι τα μητρώα των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στον ΄Εφορο Εταιρειών θα διασυνδέονται μέσω της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας που στόχος της  είναι να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τους πραγματικούς μετόχους και ιδιοκτήτες εταιρειών  ενώ  κανένας δεν πιστεύει ότι οι μεγαλοκαρχαρίες με αρχηγούς τα επενδυτικά ταμεία κοράκια θα δηλώσουν τους πραγματικούς τους ιδιοκτήτες. 

 Περίπου 200000, κατά το πλείστον  μικρομεσαίες εταιρείες που δεν έχουν τίποτε να κρύψουν,  καταχώρησαν στο σύστημα  τα στοιχεία που αφορούν τους πραγματικούς δικαιούχους τους ενώ επανήλθε  το αρμόδιο τμήμα του κράτους και τους ζήτησε  να καταχωρήσουν ξανά τα στοιχεία τους πράγμα που έχουν ήδη πράξει με το δικαιολογητικό ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης ενώ όταν η τελική λύση έκανε πρεμιέρα διαπιστώθηκε πως τα στοιχεία δεν είχαν μεταφερθεί από το ένα σύστημα στο άλλο καθιστούσε  «άκυρη» την προηγούμενη διαδικασία γιατί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει την δυνατότητα να «απορροφήσει» τα στοιχεία που βρίσκονταν καταχωρημένα στην πλατφόρμα!!!!

 Αρχικά δόθηκε παράταση για… «φτού και από την αρχή»,  μέχρι  την 31η Δεκεμβρίου 2023.  ΄Ελα μου ντε,  χιλιάδες εταιρείες που προσπαθούσαν να καταχωρήσουν τα στοιχεία όπως ζητήθηκαν ξανά και ξανά ΔΕΝ μπορούσαν γιατί το σύστημα… έπεφτε με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να βλέπουν να τους επιβάλλεται από 1/1/2024 πρόστιμο €200 συν €100 για κάθε μέρα που δεν καταχωρούνται τα στοιχεία στο σύστημα μέχρι του ποσού των €20000 ενώ τα πρόστιμα δεν επιβλήθηκαν μόνο στις εταιρείες αλλά και στους διευθυντές, μετόχους και γραμματείς τους,  με αποτέλεσμα μέχρι τέλος της περασμένης βδομάδας έφτασαν τα  €2 εκατομμυρίων. 

Με το σάλο που δημιουργήθηκε, η Νομική Υπηρεσία «έτρεξε» να βρε  λύση και τώρα λεν ότι θα επιστραφούν πίσω τα πρόστιμα… 

Και πέστε μου, αυτή η προχειρότερα, τσαπατσουλιά των κυβερνώντων που δεν μου τα βγάζει κανένας από το μυαλό, έγινε για να ξεγελάσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν είναι τίποτε άλλο από διασπάθιση δημοσίου χρήματος  κατά την διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης για την δημιουργία της εν λόγω πλατφόρμας.

ΠΛΗΡΩΝΕ, ΠΛΗΡΩΝΕ

ΓΙΑ ΑΕΡΑ ΚΟΥΠΑΝΙΣΤΟ…

Ερχόμαστε τώρα στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που φωνάζουν από το 2019 για την δημιουργία του έργου του τερματικού υγροποιημένου αερίου που μέχρι τώρα μας στοίχισε  €542 εκατομμυρίων αλλά εισπράξαμε …. αέρα κουπανιστό.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2018 υποβλήθηκαν προσφορές από τρεις διεθνείς κοινοπραξίες αλλά οι … δύο κόπηκαν. 

Στην κοινοπραξία που δόθηκε το έργο, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής , συμμετέχει και μιά ελληνική συνδεδεμένη εταιρεία που βάσει απόφασης  του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας κατηγορήθηκε για αδικήματα δεκασμού/δωροδοκίας στις υποθέσεις ΧΥΤΑ Πάφου και την μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων  στην Κόσιη!

Παρ όλον που η κυβέρνηση Αναστασιάδη γνώριζε την απόφαση του Κακουργιοδικείου και παρ’ όλον που υπήρχε μόνο μία προσφορά στο τραπέζι και έπρεπε ο διαγωνισμός να προκυρηχθεί ξανά προχώρησαν στην σύναψη συμφωνίας στην οποία αναγράφετο ότι το έργο θα έπρεπε να υλοποιηθεί μέχρι της 27 Σεπτεμβρίου 2022.

Η κοινοπραξία έκτοτε ζητά συνέχεια παράταση, με τα κόστη να αυξάνονται, ενώ «υπόσχονται» αποπεράτωση του έργου μέχρι τον Ιούλιο του 2024 και τώρα μαθαίνουμε ότι ούτε τότε θα είναι έτοιμο το έργο.  Το πλοίο που θα ενεργεί ως πλωτό ενεργητικό βρίσκεται ακόμη στην… Κίνα για επιδιορθώσεις!

 Η δε Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την υλοποίηση του έργου ενώ  προτίθεται να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καθ’ ότι το όλον έργον χρηματοδοτείται από τα ταμεία της Ε.Ε.

Καλά να μας κάνουν γιατί όπως λέει μια αγγλική ρήση  «αυτός που έχει εξαπατηθεί δύο φορές από τους ίδιους ανθρώπους δεν είναι θύμα αλλά συνεργός στην απάτη». Στην προκειμένη τους ξαναψήφισε!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης