Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓίναμε Σικάγο; Α, μπα, όχι! Αλλά προς τα εκεί βαδίζουμε.

Γίναμε Σικάγο; Α, μπα, όχι! Αλλά προς τα εκεί βαδίζουμε.

Χρειάζεται πρώτα πολιτική βούληση για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας - Απαιτείται επειγόντως αξιοποίηση ικανών και αδιάφθορων αστυνομικών, αξιοποίηση των νομοθετικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων και πολιτική αποφασιστικότητα.

-

Γίναμε Σικάγο; Α, μπα, όχι! Αλλά προς τα εκεί βαδίζουμε. Μέσα σε λίγες μέρες είχαμε απόπειρα δολοφονίας, πυροβολισμούς έξω από οικία, έκρηξη σε φούρνο/ καφετέρια, εμπρησμό αυτοκινήτου δημόσιου κατήγορου.

Το έγκλημα δεν έχει να κάνει με μικροκλοπές αλλά με πολύ σοβαρά πράγματα, εμπόριο ναρκωτικών, ανταγωνισμούς για έλεγχο νυκτερινών κέντρων, πολλά λεφτά, πώληση «προστασίας» από φατριές που έχουν χωρίσει την Κύπρο σε «περιοχές ευθύνης» και κινούνται κάτω από τη μύτη της αστυνομίας και γενικότερα του κράτους σχεδόν ανεμπόδιστα.

 Οι άνθρωποι αυτοί, κινούνται εκτός του πλαισίου νομιμότητας, ενάντια στο κοινωνικό σύνολο. Δεν σέβονται τους νόμους και κανόνες και όπως φάνηκε και με τα πρόσφατα συμβάντα, επιδεικτικά αδιαφορούν για την νομιμότητα, όπως και για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

  • Πού οφείλεται αυτή η αποθράσυνση των εγκληματιών;
  • Μήπως επειδή ξέρουν πως δε θα συλληφθούν και αν συλληφθούν θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι;

Η δε αστυνομία, δε φαίνεται να μπορεί ή να θέλει, δεν ξέρω, να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. Αν δεν μπορεί ή αν δε θέλει σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα στην διοίκηση ή στη σωστή στελέχωση της αστυνομίας.

  • Πως γίνεται να σχεδιάζονται εγκλήματα ακόμα και μέσα από τις φυλακές και όπως λέγεται όχι μόνο μια φορά και η Αστυνομία να μην το ξέρει;

Η πολιτεία, η οργανωμένη κοινωνία οφείλει να αντιδράσει. Η πάταξη της εγκληματικότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται ικανούς και αδιάφθορους υπηρέτες, χρειάζεται έξυπνη στρατηγική και τακτική.

  • Απαιτείται επειγόντως αξιοποίηση ικανών και αδιάφθορων αστυνομικών, αξιοποίηση των νομοθετικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων και πολιτική αποφασιστικότητα. Και η δικαιοσύνη, να είναι μεν δίκαιη, αλλά δεν μπορεί γνωστοί και σεσημασμένοι εγκληματίες, να αφήνονται ελεύθεροι και ενίοτε να επιστρέφουν ξανά στο έγκλημα.

Επίσης όσο περισσότερες υποθέσεις εξιχνιάζονται τόσο πιο δυνατό είναι το μήνυμα προς τους εγκληματούντες και όσους σκέφτονται να παρανομήσουν, πως δε θα μείνουν ατιμώρητοι και δεν αξίζει να προβούν στην παρανομία ή στο έγκλημα.

Η Κυβέρνηση διαθέτει επαρκή νομοθετικό πλαίσιο και στήριξη από όλα τα κόμματα. Αν έχει την αναγκαία βούληση, όπως λέει, θα πρέπει να το  δείξει στην πράξη ή να αλλάξει πορεία και τρόπο δράσης, ίσως και προσωπικό. 

ΧριΣ

Διαβάστε Επίσης