Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΑναβιώνουν τη μαύρη εποχή του Γιωρκατζικού καθεστώτος!

Αναβιώνουν τη μαύρη εποχή του Γιωρκατζικού καθεστώτος!

«Το κράτος είμαι εγώ»! Ο Χριστοδουλίδης σε ρόλο Λουδοβίκου 14ου ενεργεί ως μονάρχης!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Ενεργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη κανένα πέραν από τη μικρή κλίκα στον περίγυρο του εκεί στο Λόφο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Η ανάδειξη του στην προεδρία της Δημοκρατίας ως «αντάρτη» του ΔΗΣΥ» με τον μανδύα του «ανεξάρτητου», πλην όμως με τις ευλογίες και τη στήριξη του «βαθέως κράτους» του Νίκου  Αναστασιάδη, νομίζει πως του δίνει την πολιτική επικάλυψη να συμπεριφέρεται με αυταρχισμό ως «Ρωμαίος Αυτοκράτορας». Αποφασίζει και διατάσσει καταπατώντας τις αρχές της αξιοκρατίας και ισονομίας. Τελικά αυτοεξευτελίζεται και διασύρει το θεσμό του προέδρου του κράτους.

Τα παρατράγουδα που έγιναν με τους πρώτους διορισμούς μελών του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Χριστοδουλίδη είχαν συνέχεια με τους διορισμούς  προέδρων και μελών των Ημικρατικών Οργανισμών οι οποίοι είναι προέκταση της  Εκτελεστικής Εξουσίας.

Βάφτισαν «καινοτομία» το περιβόητο «Γνωμοδοτικό Συμβούλιο» που υποτίθεται μελέτησε τα βιογραφικά 1078 και έκανε συστάσεις για διορισμό 338 ατόμων αλλά στο τέλος τα έκαναν μπάχαλο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο σύγαμβρος, η κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη με το επιτελείο των εκλεκτών του, με τους οποίους «κόβουν και ράβουν» εκεί στο Λόφο του Προεδρικού επαναφέρουν τακτικές που θυμίζουν το μαύρο παρελθόν.

  • Νεκρανασταίνουν το «Γιωρκατζικό καθεστώς» των πρώτων χρόνων της νεαρής Κυπριακής  Δημοκρατίας τη δεκαετία του 1960, όταν ο τότε πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, φρόντιζε να συντηρεί το αποικιακό καθεστώς διωγμών και διακρίσεων εναντίον της Αριστεράς και εύνοιας των συντηρητικών και ακροδεξιών παρατάξεων.

Επαναφέρουν σήμερα, 64 χρόνια μετά τις ίδιες σκοταδιστικές εποχές, όταν αντιδημοκρατικά και καταπατώντας κάθε αρχή αξιοκρατίας απέκλειαν από θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, στην Αστυνομία και το  Στρατό και φυσικά από τα Συμβούλια οργανισμών πολίτες από τις τάξεις του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς, ακόμα και πρόσωπα που δεν ήταν καν μέλη του κόμματος, αλλά ήταν γνωστοί για τις δημοκρατικές και προοδευτικές αντιλήψεις τους.

Πέρασαν χρόνια για να σπάσει αυτό το σαθρό κατεστημένο αρχής γενομένης από τη διακυβέρνηση του Γιώργου Βασιλείου. Ο νυν πρόεδρος με τις πράξεις του επιβεβαίωσε όσους πριν από τις εκλογές διέβλεπαν ότι ήταν ακόμη χειρότερος από τον πολιτικό του μέντορα, το Νίκο Αναστασιάδη.

Έτσι ο Ν. Χριστοδουλίδης ακύρωσε για πολλοστή φορά τις υποσχέσεις του. Διόρισε ημέτερους του Προεδρικού και στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του Συναγερμού.

  • Επέλεξε για τα συμβούλια σε νευραλγικούς οργανισμούς ακόμη και πρόσωπα που θα έπρεπε να ελεγχθούν για σύγκρουση συμφέροντος λόγω της επιχειρηματικής και επαγγελματικής τους δράσης.

Ο Πρόεδρος μπήκε σε συνδιαλλαγή με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ διορίζοντας στέλεχος του στο ΤΕΠΑΚ, το οποίο μάλιστα υμνεί δημοσίως τη Χούντα. Και τέλος, προφανώς συνειδητά απέκλεισε σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε άνθρωπο που προέρχεται από την Αριστερά.

  • Αποδείχτηκε πως ήταν άλλοθι οι συστάσεις του περιβόητου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για βόλεμα συγγενών, φίλων, κουμπάρων και υποστηρικτών της υποψηφιότητας του και ευνοούμενων του Νικόλα Παπαδόπουλου, του Σιζόπουλου, του Κάρογιαν και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και αποκλεισμό της Αριστεράς.

Η δημοκρατικότητα και οι αρχές της διαφάνειας και χρηστής διοίκησης ξεχειλίζουν από τα παντζάρια του αφού δεν θέλουν έστω και ένα πρόσωπο από το χώρο της Αριστεράς να συμμετέχει σε κάθε συμβούλιο των ημικρατικών οργανισμών για να ασκεί τον καθιερωμένο δημοκρατικό έλεγχο ως αντιπολιτευόμενη πολιτική δύναμη, κυρίως στα «παραγωγικά» συμβούλια εκεί που «παίζονται» τεράστια οικονομικά συμφέροντα!

Αντιδρώντας σ’ αυτή την κατάσταση, το μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστας, ο οποίος επαναδιορίστηκε στο ΔΣ του ΡΙΚ, δεν αποδέχτηκε τον διορισμό, ως ένδειξη αντίδρασης στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να αποκλείσει σχεδόν ολοκληρωτικά από τα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών κάθε άνθρωπο που προέρχεται από την Αριστερά, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα ανθρώπων που, κατά παραδοχή υπουργών της κυβέρνησης, υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα τους Οργανισμούς.

«ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ» ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΕΛ

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας στις έντονες επικρίσεις της κοινωνίας και πολιτικών δυνάμεων για το νέο φιάσκο με τους διορισμούς των συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών δήλωσε ότι… «κάθε καινοτομία φέρνει αντιδράσεις», για να λάβει «πληρωμένη» απάντηση από το ΑΚΕΛ το οποίο σε ανακοίνωση του διερωτάται, όπως διερωτάται με έκπληξη ολόκληρη η κοινωνία:

– Είναι καινοτομία ο διορισμός προσώπων με φανερή τη σύγκρουση συμφέροντος; Προσώπων τα οποία καλούνται να υπηρετήσουν κρίσιμους οργανισμούς τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν οικονομικά και άλλα συμφέροντα σε ανταγωνιστικές με τους ημικρατικούς οργανισμούς επιχειρήσεις;

– Είναι καινοτομία το βόλεμα ημετέρων με μοναδικό κριτήριο τη στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη; Είναι καινοτομία η προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων;

– Είναι καινοτομία ο εμπαθής αποκλεισμός σχεδόν όλων των προερχόμενων από την αριστερά υποψηφίων, όταν αρκετοί από αυτούς είχαν ήδη μία πολύ πετυχημένη παρουσία σε διοικητικά συμβούλια ημικρατικών και διαθέτουν προσόντα και εμπειρίες που θα ζήλευαν όλοι οι υποψήφιοι; Παραβιάζοντας μία άτυπη αρχή που επικράτησε εδώ και πολλά χρόνια, η αντιπολίτευση να έχει παρουσία για σκοπούς διαφάνειας, σύνθεσης και ελέγχου;

– Είναι καινοτομία η συνδιαλλαγή του κου Χριστοδουλίδη με τη φασιστική ακροδεξιά και ο διορισμός ενός υμνητή της χούντας και του φασισμού στο Δ.Σ. ενός Πανεπιστημίου;

– Είναι καινοτομία το διαφαινόμενο νομικό μπάχαλο από τους άγαρμπους χειρισμούς Χριστοδουλίδη;.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΕΣΤΗ, ΧΩΡΙΣ

ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ…

Ακόμη και ο αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ Μαρίνος Κλεάνθους όταν κλήθηκε ως συγκυβερνών κόμμα να σχολιάσει το μπάχαλο των νέων διορισμών αναγκάστηκε δημόσια να… ζητήσει απαντήσεις από το προεδρικό κάνοντας λόγο για συνδιαλλαγή και αλίσβερίσι -κατά την έκφραση του – που έγινε με το ΕΛΑΜ και αφορούσε τον διορισμό του συγκεκριμένου ατόμου στο ΔΣ του ΤΕΠΑΚ. Δεν δέχομαι, τόνισε, να συμμετέχω σε μια κυβέρνηση που έχει πάρε δώσε με το ΕΛΑΜ.

Σε κυβέρνηση όμως ενός Προέδρου, του Ν. Χριστοδουλίδη που εκλέγηκε με τα δεκανίκια του ΕΛΑΜ συμμετέχει η ΔΗΠΑ. Τώρα που βλέπουν αύξηση των ποσοστών του εθνικιστικού κόμματος και αλίευση δικών τους ψηφοφόρων, λένε πως αντιδρούν να συγκυβερνούν μαζί με το εδώ Παράρτημα της φασιστικής «Χρυσής Αυγής».

Πάντως οι έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την Αριστερά, με αποκορύφωμα το διορισμό του ακροδεξιού ΕΛΑΜίτη, ανάγκασαν το Προεδρικό σε κινήσεις για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση για τις επιλογές του για τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απέρριψε τα περί συνδιαλλαγής με το ΕΛΑΜ επιμένοντας ότι το…  Υπουργικό δεν μπορούσε να γνωρίζει τις πολιτικές καταβολές του ατόμου που διορίστηκε στο ΔΣ του ΤΕΠΑΚ. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες για την αντικατάσταση του. Σημείωσε πως εκεί και όπου ενδεχομένως υπάρχουν προβλήματα θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα, προσθέτοντας ότι η επιτροπή ασυμβίβαστου θα ενημερωθεί σχετικά…

Ο πρόεδρος του γνωμοδοτικού συμβουλίου Γιώργος Αρέστη σε δηλώσεις του διερωτήθηκε γιατί τόση μεγάλη επιθυμία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών προσθέτοντας ότι «τα  ΔΣ είναι μια προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας γι αυτό και ο νόμος δίδει το δικαίωμα στον πρόεδρο να διορίσει τα δικά του».

Η δήλωση αυτή του κ. Γ. Αρέστη έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις υποσχέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι θα διόριζε ικανούς και άξιους, ανεξάρτητα από κομματική ή πολιτική ταυτότητα. Χωρίς να το θέλει ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ενισχύει τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει ότι και σ΄αυτούς τους διορισμούς επικράτησε η αναξιοκρατία και η ημετεροκρατία!

Διαβάστε Επίσης