Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ εξόφληση των χρεών μεταφέρεται στις επόμενες γενιές των Κυπρίων και θα...

Η εξόφληση των χρεών μεταφέρεται στις επόμενες γενιές των Κυπρίων και θα μας διαολοστέλνουν!

Στο δρόμο που χάραξαν Αναστασιάδης – ΔΗΣΥ: Και οι νυν κυβερνώντες δανείζονται για να ξοφλούν άλλα δάνεια!

-

«Βάλτε τα… καλά σας»…

 Και ο λόγος;  Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη θα βγει,  λέει,  στις αγορές εκδίδοντας νέο ομόλογο ύψους €1 δισεκατομμυρίου.

Μην… προτρέχετε!  Μην φανταστείτε ότι αυτό το ποσό θα χρησιμοποιηθεί είτε για την ανάπτυξη είτε για κοινωνικούς σκοπούς.  Το προϊόν του θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση δανεισμού που λήγει εντός του 2024.  Από το 2013 και εντεύθεν  πρώτα η κυβέρνηση Νίκου Χρύσανθου Αναστασιάδη και τώρα ως η συνέχεια της η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη βγαίνουν στις αγορές δανείζονται για να εξοφλούν δανεισμό που λήγει.  Αρχές Ιανουαρίου  2023 η κυβέρνηση Αναστασιάδη έκδωσε  πράσινο ομόλογο  δεκαετούς  διάρκειας ύψους €1 δισεκατομμυρίου.    

Πράσινα ομόλογα εκδίδονται για την συγκέντρωση κεφαλαίων και για την χρηματοδότηση κυρίως έργων που αφορούν την βελτίωση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και για έργα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. 

  • Υπάρχει έστω και ένας αφελής που πιστεύει ότι αυτό το €1 δισεκατομμύριο που άντλησαν χρησιμοποιήθηκε  για τον σκοπό έκδοσης του την στιγμή που υπάρχουν παραθυράκια και μη ενδελεχής έλεγχος; 

Τον Σεπτέμβριο  δανείστηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων άλλα €369 εκατομμύρια το οποίο όπως αναφέρθηκε «θα συμβάλει θετικά στην έναρξη της υλοποίησης  των διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων και θα επιτρέψει στην Κύπρο να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις»!

Το συγκεκριμένο δάνειο θα αποπληρωθεί σε… 25 χρόνια. Κατά τα άλλα παραμυθιάζουν τον λαό ότι η οικονομία… πετά ενώ σύμφωνα με  τα επίσημα στοιχεία, τουη, το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο,  κατατάσσει την Κύπρο  στην 21η θέση  στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με το μεγαλύτερο χρέος ως προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. 

 Αυτό το δυσβάστακτο χρέος δεν είναι η επόμενη αλλά οι επόμενες γενιές που θα το επωμισθούν  για εξόφληλση και θα μας διαολοστέλνουν.

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης