Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΤα ταμεία του κράτους γεμίζουν, αλλά τα νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα!

Τα ταμεία του κράτους γεμίζουν, αλλά τα νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα!

Οι κυβερνώντες με τη στάση τους, ωσάν να λένε στο λαό «αν δεν έχει ψωμί, ας φάει παντεσπάνι»…

-

Aυξημένο κατά €1 δισεκατομμύριο είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα τους πρώτους έντεκα μήνες του 2023 και αντιστοιχεί στο 3,4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, αυτό οφείλεται στον αυξημένο ΦΠΑ στα καύσιμα, στον ηλεκτρισμό, στις αυξημένες τιμές στις υπηρεσίες και στα αγαθά.

Τα έσοδα του κράτους παρουσιάζουν αύξηση 12,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και  μάλιστα εκτιμούν  ότι τα αυξημένα έσοδα του κράτους από την άμεση και έμμεση φορολογία θα συνεχίσουν να αυξάνονται για ακόμη τρία χρόνια.

Τα δε συνολικά έσοδα του κράτους για το πρώτο εντεκάμηνο το 2023 αυξήθηκαν κατά  €1.227,9 εκατομμύρια (12,5%) και ανήλθαν στα €11.064,3 εκατομμύρια  σε σύγκριση με €9.836,4 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του 2022.  

Και όλα αυτά την στιγμή που η ΕΕ έδωσε τα κατάλληλα εργαλεία για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως η αξιοποίηση των απροσδόκητων κερδών ενός εκάστου κράτους μέλους της  για στήριξη των καταναλωτών και των ευάλωτων ομάδων. Ωστόσο  η κυβέρνηση  προτιμά  να ρουφά το αίμα των πολιτών,  να κρατούν το καρβέλι στα ταμεία του κράτους και να ρίχνουν στο λαό λίγα ψίχουλα. Οι κυβερνώντες με τη στάση τους, είναι ωσάν να λένε στο λαό αυτό που φέρεται να είπε η Μαρία Αντουανέττα για τους Γάλλους που είχαν εξεγερθεί, «αν δεν έχουν ψωμί, ας τρώνε παντεσπάνι»…                                                           

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης