Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Ωρολογιακή βόμβα στην Κυπριακή οικονομία»!

«Ωρολογιακή βόμβα στην Κυπριακή οικονομία»!

Σε ώτα μη ακουόντων φτάνουν οι προειδοποιήσεις θεσμικών φορέων - Αγρόν αγόρασε η κυβέρνηση που ζει στον κόσμο της και κανένα δεν λαμβάνει υπόψη της

-

«Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βροντά», λέει η λαϊκή ρήση. Έτσι και οι κυβερνώντες. Θριαμβολογούν ότι στην Κύπρο όλα βαίνουν καλώς, ότι έχουμε την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και κάνουν πως δεν ακούνε τα όσα τους σέρνουν ο Μηχανισμός Επαγρύπνησης της ΕΕ καθώς και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εδώ και καιρό  που εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και απευθύνουν αυστηρές προειδοποιήσεις. Όμως, τα μηνύματα των θεσμικών αυτών φορέων φτάνουν σε ώτα μη ακουόντων. 

Τώρα ήρθε καπάκι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προειδοποιήσει, αρχής γενομένης από την διόγκωση του κρατικού μισθολογίου, το δημόσιο χρέος, το υψηλό ιδιωτικό χρέος, το μεγάλο ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, καθώς και για τον τρόπο που παραχωρείται η ΑΤΑ. Ταυτόχρονα επαίνεσαν, κοινώς λιβάνισαν,  την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για την προσήλωση της στη δημοσιονομική πειθαρχία, τις προσπάθειες και τις διαφαινόμενες προοπτικές μείωσης του δημόσιου χρέους, για τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και για τη βούληση των κυπριακών αρχών για προώθηση των μεταρρυθμίσεων μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». 

Παράλληλα  από την άλλη  και πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις από την ΕΕ  για την συνεχή αύξηση των ανελαστικών δαπανών με πρώτο και καλύτερο αυτό του κρατικού μισθολογίου και επισημαίνουν ότι αυτό αποτελεί ένα από τους πιο κύριους δημοσιονομικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσει  η οικονομία του τόπου.

Αναλυτικά τα πράγματα έχουν ως εξής ¨-

  • Το κρατικό μισθολόγιο για το 2024 θα αυξηθεί από €3,1 δισεκατομμύρια που ήταν το 2023 στα €3,7 δισεκατομύρια και  αποτελεί το 12% των κρατικών δαπανών ή το 28% των δαπανών επί του συνόλου του προϋπολογισμού,  ενώ οι κυβερνώντες διατυμπανίζουν ότι έχουν αποταθεί σε διάφορους οίκους για να συνεργαστούν μαζί τους με στόχο τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μισθολογίου και ότι δήθεν μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης θα σμικρυνθεί το μισθολογισμό χάσμα μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

 Και είναι άξιον απορίας πως θα συγκρατήσουν το μισθολόγιο όταν ΜΟΝΟ η αύξηση των μισθών και των επιδομάτων των υψηλόμισθων της κυβέρνησης φτάνει το €1,5 εκατομμύριο. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων ΔΕΝ αναφερόμαστε στους χαμηλόμισθους του δημοσίου που ναι εκείνοι δικαιούνται αυξήσεις

  • ΄Οσον αφορά την ΑΤΑ προκαλεί ερωτηματικά γιατί αναφέρονται σ’ αυτό το θέμα τη στιγμή που δίνονται ψίχουλα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Ως παράδειγμα σημειώνουν το  τι  ισχύει από 1/1/2024: Αν κάποιος αμείβεται με €1000 μηνιαίως θα πάρει €25 και από αυτή την… «τεράστια» αύξηση θα έχουμε αφαίρεση φόρων, κοινωνικών ασφαλίσεων και ΓεΣΥ, ενώ ένας υψηλόμισθος των €5000 μηνιαίως θα δει την αύξηση να ξεπερνά  τα €125 μηνιαίως.  Ούτε κουβέντα να γίνεται για κατάργηση της οριζόντιας καταβολής της ΑΤΑ ενώ  παράλληλα μέσω νομοθετικής ρύθμισης  θα επωφελούνται OΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ  οι χαμηλά αμειβόμενοι τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα
  • Ερχόμαστε τώρα στο Δημόσιο Χρέος που αυτή την στιγμή σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το έλλειμμα έχει φτάσει τα €26,62 δισεκατομμύρια και οι κυβερνήσεις από το 2013 και εντεύθεν δεν έχουν ξεπληρώσει ούτε ένα σεντ απλά το χρέος όλο και αυξάνεται.  Βγαίνουν στις αγορές όχι για να αντλήσουν κονδύλια για την πραγματική ανάπτυξη ή για κοινωνικούς σκοπούς απλά δανείζονται για να εξοφλήσουν δανεισμό που λήγει. 
  • Σύντομα θα βγουν στις αγορές με την έκδοση ομολόγου ύψους €1 δισεκατομμυρίου για εξόφληση δανεισμού που λήγει άσχετα αν το κόστος  του υφιστάμενου δανεισμού  λόγω των ψηλών επιτοκίων έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ παράλληλα έχει αυξηθούν κα τα επιτόκια για νέο δανεισμό.  Αν προσθέσουμε σε αυτά τα €26,62 δισεκατομμύρια και το οφειλόμενο ποσό στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που φτάνει τα €10 δισεκατομμύρια τότε δικαίως η χώρα μας βάσει της Παγκόσμιας Τράπεζας κατέχει την 21η θέση παγκοσμίως στις πιο υπερχρεωμένες χώρες το πλανήτη
  • ΄Οσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, αυτό έχει φτάσει τα €62 δισεκατομμύρια και είναι το δεύτερο ψηλότερο στην ΕΕ
  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €24 δισεκατομμυρίων πέρασαν στα χέρια των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων τα οποία ξεπουλήθηκαν από τις τράπεζες στο 6%-25% της αξίας τους. Κομπάζουν οι τράπεζες ότι τα έβγαλαν από τα βιβλία τους και ότι παρουσιάζουν εκατομμύρια κέρδη για τους μεγαλομετόχους τους, άσχετα αν αυτά τα δάνεια παραμένουν στην πραγματική οικονομία και πρόκειται για μην πυρηνική βόμβα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί
  • ΄Οσο για την «σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» όλοι γνωρίζουμε πως έχει επιτευχθεί με τις κυβερνήσεις από το 2013 και εντεύθεν να ψηφίζουν νόμους υπέρ τους, να τους έχουν χαρίσει οφειλόμενους φόρους πέραν των €280 εκατομμύριων κάνοντας δήθεν διακανονισμό να πληρώσουν μόνο €60 εκατομμύρια μέχρι το … 2031, και τις έχουν αφήσει ανεξέλεγκτες να ρουφούν το αίμα των δανειοληπτών με τις χρεώσεις, υπερχρεώσεις,  τόκους, ανατοκισμούς και προμήθειες που εισπράττουν. 

ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ…

Και όλα αυτά την στιγμή που το κράτος έβαλε στα ταμεία του με το πλεόνασμα για το 2023 να ξεπερνά το €1 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΄Ερευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης στην χώρα μας ποσοστό 16,7% του πληθυσμού, σε απόλυτους αριθμούς 150.000 άτομα,  βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό

Αυτό  το 16,7% του πληθυσμού ζει  σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ή ζει  σε νοικοκυριά με σοβαρή υλική και  κοινωνική στέρηση ή ζει  σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας. 

Το πιο ανησυχητικό είναι ο αριθμός των ανηλίκων  κάτω των 18 ετών φτάνει  τις 34000 ενώ τα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών ανήλθαν στις 116000.  Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό που βιώνουν τον κίνδυνο της φτώχειας είναι οι συνταξιούχοι με ποσοστό το οποίο φτάνει το 20,8%, δηλαδή ένας στους πέντε συνταξιούχους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σημειώνουμε σχετικά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το 28,3% των μονογονεϊκών οικογενειών και το 14% του συνολικού πληθυσμού καθυστερεί ή δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τη δόση της κατοικίας του ή την πληρωμή του ενοικίων ή τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

Δυστυχώς τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά  γιατί έχουμε μία  κυβέρνηση που  ζει σε ροζ συννεφάκια  ενώ συνεχίζει να κλείνει πεισματικά τα μάτια στις διάφορες ενδείξεις, προσπαθώντας μέσω μιας μαύρης προπαγάνδας να πείσει τον λαό ότι όλα βαίνουν καλώς ενώ ο λαός θα συνεχίζει να καλείται να πληρώσει τα σπασμένα!

Διαβάστε Επίσης