Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΟ  Χρίστος Χριστόφιας στη «ΓΝΩΜΗ»: Η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη προστατεύει ως κόρη οφθαλμού...

Ο  Χρίστος Χριστόφιας στη «ΓΝΩΜΗ»: Η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη προστατεύει ως κόρη οφθαλμού τα μεγάλα συμφέροντα, τις τράπεζες και τα υπερκέρδη

Με ισχυρό ΑΚΕΛ, κρατούμε άσβεστη τη φλόγα του αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την σοσιαλιστική κοινωνία

-

Απροστάτευτη αφήνει την κυπριακή κοινωνία, όπως διαφάνηκε με τον πρώτο Κρατικό Προϋπολογισμό της, η διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, διαπιστώνει ο Χρίστος  Χριστόφιας βουλευτής και  Ε.Γ. του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «ΓΝΩΜΗ». Επισημαίνει σχετικά ότι όπως και η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έτσι και η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, προστατεύει ως κόρη οφθαλμού τα μεγάλα συμφέροντα, τις τράπεζες και τα υπερκέρδη ενώ η πλειοψηφία της κοινωνίας παραμένει έρμαιο στα μεγάλα προβλήματα της ακρίβειας, της έλλειψης στέγης, της κουτσουρεμένης κοινωνικής προστασίας.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης του ο Ε.Γ. του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας:

  • Για το Κυπριακό τονίζει ότι δεν αρκεί μόνο φραστικά να επαναβεβαιώνει η πλευρά μας τη βούληση της για λύση. Πρέπει με πράξεις να πείσουμε και εντός και διεθνώς ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
  • Για την έλευση του νέου χρόνου δηλώνει ότι δυστυχώς δεν μπορούμε να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφού η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ήδη απέδειξε ότι πελαγοδρομεί και αναλώνεται στην επικοινωνία
  • Εκφράζει αισιοδοξία για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις ενώ για το πρόσφατο Καταστατικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ εκφράζει την ευχή και ελπίδα τα επόμενα χρόνια, μέσα από την υλοποίηση των τολμηρών αλλαγών στο Καταστατικό και τους Κανονισμούς Λειτουργίας του κόμματος, το κόμμα να εξέλθει ενδυναμωμένο, πιο μαζικό, πιο ενωμένο και αποτελεσματικό, για το καλό των εργαζομένων και της νεολαίας του τόπου μας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

  • Πως αποτιμάτε το 2023, με την αλλαγή σκυτάλης, ή όχι, στη διαχείριση του Κυπριακού;

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Από το 2017, με το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, διάγουμε το μακροβιότερο αδιέξοδο και στασιμότητα στην ιστορία των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Έκτοτε, ο ΟΗΕ επιμερίζει τις ευθύνες στην κατοχική Τουρκία αλλά δυστυχώς και στις δύο κοινότητες. Δικαιωθήκαμε, επίσης, στις εκτιμήσεις μας ότι όποτε έχουμε διαπραγματευτικό κενό η Τουρκία εντείνει τις προκλητικές ενέργειες της και δημιουργεί νέα διχοτομικά τετελεσμένα.

Το 2023, με την αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούμε να πούμε ότι «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν». Οι ευφάνταστες ιδέες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή σκάλωσαν, τα ορόσημα που θα έφερναν εξελίξεις πέρασαν. Προς το παρόν, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν απέδειξε ότι διαφέρει από τον κ. Αναστασιάδη στους χειρισμούς του και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

  • Πως θα πρέπει να ενεργήσει ο Πρόεδρος για να βγούμε από το επικίνδυνο αδιέξοδο;

ΧΡ.ΧΡ.: Την πρόταση του ΑΚΕΛ που είχαμε καταθέσει στον κ. Αναστασιάδη, την επανακαταθέσαμε και στον νέο Πρόεδρο κ. Χριστοδουλίδη. Δεν αρκεί μόνο φραστικά να επαναβεβαιώνει η πλευρά μας τη βούληση της για λύση. Πρέπει με πράξεις να πείσουμε και εντός και διεθνώς ότι είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Να αποδεχτούμε στο σύνολο του το Πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Να αξιοποιήσουμε τα ενεργειακά ως κίνητρο για τη λύση. Να προχωρήσουμε σε μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων, τα οποία ο κύριος Χριστοδουλίδης είχε πει ότι είχε έτοιμα και θα τα δημοσιοποιούσε σύντομα, ακόμα τα περιμένουμε.

Αν έχοντας κάνει αυτά τα βήματα, δεν καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία τότε τουλάχιστον θα είναι εντελώς ξεκάθαρο στη διεθνή κοινότητα ότι ο μοναδικός υπαίτιος για τη συνέχιση του αδιεξόδου είναι η Τουρκία και ο Τατάρ που εμμένουν στην απαράδεκτη λύση δύο κρατών, ούτως ώστε να τους ασκηθούν και οι ανάλογες πιέσεις.    

    ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ…

  • Στην εσωτερική διακυβέρνηση διαπιστώνετε να έχουν επέλθει αλλαγές; Σε ποιο βαθμό υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου;

ΧΡ.ΧΡ.: Καταψηφίσαμε ως ΑΚΕΛ τον πρώτο κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ο οποίος φέρει τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που είχαν οι Προϋπολογισμοί της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Προστατεύει ως κόρη οφθαλμού τα μεγάλα συμφέροντα, τις τράπεζες και τα υπερκέρδη. Αφήνει την πλειοψηφία της κοινωνίας απροστάτευτη απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της ακρίβειας, της έλλειψης στέγης, της κουτσουρεμένης κοινωνικής προστασίας. Άρα μπορούμε να πιστώσουμε στον Πρόεδρο, ότι αν είναι μία προεκλογική δέσμευση που τήρησε, είναι ότι αποτελεί τη συνέχεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Αν εξαιρέσουμε κάποιες μεμονωμένες αποφάσεις για τις οποίες εισακουστήκαμε ως ΑΚΕΛ, π.χ. την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο στην Μέση Εκπαίδευση, σε γενικές γραμμές οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης δεν έχουν θετικό πρόσημο για τα λαϊκά συμφέροντα.

  • Ο νέος χρόνος φέρνει μαζί του ελπιδοφόρες προοπτικές για το Κυπριακό και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες;

ΧΡ.ΧΡ.: Δυστυχώς δεν μπορούμε να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφού η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ήδη απέδειξε ότι πελαγοδρομεί και αναλώνεται στην επικοινωνία. Μέχρι στιγμής φαίνεται να μην θέλει ή να μην μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά με τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, ότι δεν μπορεί να πείσει για τις προθέσεις της στη διαχείριση του Κυπριακού.

Η απογοήτευση και η απαισιοδοξία για το νέο χρόνο, αποτυπώθηκε και στην μέτρηση του ευρωβαρόμετρου, που ανέδειξε ότι το 60% των Κυπρίων κρίνουν κακή τη γενική κατάσταση της χώρας μας.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΑΚΕΛ,

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΣΒΕΣΤΗ Η ΦΛΟΓΑ 

  • Διαπιστώνετε ευόδωση των προσδοκιών της καθοδήγησης του κόμματος με τις αλλαγές στο Καταστατικό και τους Κανονισμούς λειτουργίας του ΑΚΕΛ;

ΧΡ.ΧΡ.: Μέσα από τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, προχωρήσαμε σε τολμηρές αλλαγές στο Καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας του Κόμματος. Ευχή και ελπίδα μας, είναι ότι τα επόμενα χρόνια, μέσα από την υλοποίηση αυτών των αλλαγών, θα έχουμε εξέλθει ενδυναμωμένοι, πιο μαζικοί, πιο ενωμένοι και αποτελεσματικοί, για το καλό των εργαζομένων και της νεολαίας του τόπου μας. Ισχυρό ΑΚΕΛ, αποτελεί εγγύηση για την ευόδωση των αγώνων για ειρήνη, ευημερία και βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού μας.

Με ισχυρό ΑΚΕΛ, κρατούμε άσβεστη τη φλόγα του αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την σοσιαλιστική κοινωνία.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΝΟΨΕΙ

ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

  • Το 2024 θα είναι εκλογική χρονιά. Το ΑΚΕΛ και ευρύτερα η Αριστερά στην Κύπρο να αναμένουμε ότι θα βγουν ενισχυμένες;

ΧΡ.ΧΡ.: Βρισκόμαστε ήδη μεσούσης της διαδικασίας διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων μας για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι το τέλος του Γενάρη θα έχουμε αποφασίσει και το ψηφοδέλτιο μας για τις Ευρωεκλογές. Είμαστε αισιόδοξοι, ότι με τα αντιπροσωπευτικά μας ψηφοδέλτια, τους υποψήφιους και υποψήφιες από όλο το φάσμα της κοινωνίας, αλλά και τη δυναμική που έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, μπορούμε και πρέπει να επανέλθουμε εκεί που μας έχει τάξει ιστορικά ο λαός μας. Σε πρωταγωνιστική πορεία προς όφελος των συμφερόντων του.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ ΜΑΣ:

«ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ»!

  • Με δεδομένο ότι σχετικά πρόσφατα έχεις αναλάβει το καθήκον του Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας: Εντοπίζεις προβλήματα και αδυναμίες στην οργανωτική δομή του κόμματος σε επαρχιακό επίπεδο και πως προχωράτε για αντιμετώπιση τους;

ΧΡ.ΧΡ.: Μόλις πριν ένα χρόνο, πραγματοποιήσαμε την 27η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας. Συλλογικά εντοπίσαμε τα προβλήματα και αδυναμίες που έχουμε τα τελευταία χρόνια σε σχέση με διάφορους τομείς της δουλειάς μας και συλλογικά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ζητήματα όπως την καλύτερη λειτουργία των ΚΟΒ μας, τη λειτουργία των Βοηθητικών μας Γραφείων και την πιο πλατιά μας παρέμβαση επαρχιακά και τοπικά, τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό των συλλόγων του Λαϊκού Κινήματος, την αναβάθμιση της μορφωτικής και ιδεολογικής μας δουλειάς, την ανανέωση των γραμμών μας με νέα μέλη και αρκετά άλλα.

Είναι πολλά που βρίσκονται στον πυρήνα της καθημερινής μας προσπάθειας και προσπαθούμε ν’ ανταποκριθούμε σε αυτά με μια και μόνη πυξίδα: συνέπεια, έλεγχος, λίγα λόγια και «δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Διαβάστε Επίσης