Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΥΓΕΙΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Επανέρχονται τα τεστ για COVID-19 και μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Επανέρχονται τα τεστ για COVID-19 και μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους

-

Η επίδειξη αρνητικής εξέτασης για COVID-19 καθώς και η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου σε συγκεκριμένους χώρους αποφασίστηκαν σε σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης για τη νόσο Covid-19 υπό την προεδρία της Υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, κατά τη σύσκεψη αξιολογήθηκε η κατάσταση και αναφέρθηκε ότι υποστελέχη της «Όμικρον 2» με επικρατέστερο το στέλεχος JN.1, βρίσκονται σε έξαρση στο γενικό πληθυσμό και όχι σε φάση επιδημιολογικού κύματος.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η επίδειξη αρνητικής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών ή αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών, για επισκεπτήρια σε Οίκους Ευγηρίας, Νοσηλευτήρια, Εξωτερικά Ιατρεία, Οδοντιατρεία, Κλειστές Δομές και χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων, σε πρόσωπα ηλικίας άνω των 12 ετών.

Επίσης, αποφασίστηκε η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου να είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους καθώς και για επισκέπτες 12 ετών και άνω, στους εσωτερικούς χώρους των Οίκων Ευγηρίας και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, καθώς και στους χώρους νοσηλείας, στα Εξωτερικά Ιατρεία, Οδοντιατρεία των Δημόσιων και Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σε Κλειστές Δομές και χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων.

Σημειώνεται ότι τα  δύο πιο πάνω μέτρα θα περιλαμβάνονται σε Διάταγμα το οποίο θα κατατεθεί σήμερα Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αναφέρεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλα τα θετικά κρούσματα σε όλους τους χώρους που διακινούνται και εμβολιασμοί στους εργαζόμενους και στους ενοίκους των Οίκων Ευγηρίας, και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων μέσω κινητών μονάδων εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρεται, τα δύο τελευταία αφορούν συστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης της νόσου Covid-19.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν και παρέστησαν εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ,  εκπρόσωπος της διεύθυνσης των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών καθώς και εκπρόσωποι της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε Επίσης