Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣRealSportsΤο ποδοσφαιρικό 2023 μέσα από το μικροσκόπιο της ΓΝΩΜΗΣ

Το ποδοσφαιρικό 2023 μέσα από το μικροσκόπιο της ΓΝΩΜΗΣ

-Ο ΑΡΗΣ Λεμεσού πρωταθλητής για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία του στην ΚΟΠ. -Κυπελλούχος η ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας για δεύτερη συνεχή χρονιά -Το ΑΠΟΕΛ πρωταθλητής Χειμώνα 2023-24

-

Του Κόκου Καθητζιώτη

Αποχαιρετώντας το 2023 θα επιχειρήσουμε στη συνέχεια μια ανασκόπηση, με το μικροσκόπιο της Αθλητικής Γνώμης για την ποδοσφαιρική χρονιά που μας φεύγει.

Το μεγάλο μπαμ για το 2023 το έκανε ο ΑΡΗΣ Λεμεσού ο οποίος πανηγυρικά κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ο ΑΡΗΣ ιδρύθηκε το 1926 και είναι ιδρυτικό μέλος της ΚΟΠ. Η ελαφρά ταξιαρχία όπως τον ονομάζουν αθλητικογράφοι και φίλαθλοι ανέβηκε στην Α ‘κατηγορία το 2021-22 και πέτυχε να τερματίσει στην πέμπτη θέση. Στην δεύτερη του παρουσία στα μεγάλα σαλόνια της Α ‘κατηγορίας έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα της ΚΟΠ κατακτώντας το πρωτάθλημα και όπως όλα δείχνουν μέχρι και σήμερα ο ΑΡΗΣ ήλθε στην Α΄ κατηγορία όχι απλά για να μείνει αλλά και να είναι από τους πρωταγωνιστές στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο ΑΡΗΣ κατέκτησε και το 19ο Σούπερ Καπ νικώντας την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Το κύπελλο Coca cola το κατέκτησε πανηγυρικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας νικώντας στον τελικό την ΑΕΛ Λεμεσού με 1-0. Συνολικά, οι πράσινοι της Λευκωσίας έβαλαν για 16η  φορά το κύπελλο στην βιτρίνα τους.

Αποζημίωσε τους πολυπληθείς  φιλάθλους της για την κακή της παρουσία στο πρωτάθλημα. Οι ομάδες του ΑΡΗ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΚ έδωσαν την μάχη στα Ευρωπαϊκά σαλόνια με ικανοποιητική παρουσία γενικά. Βέβαια την παράσταση έκλεψε πάλι η ελαφρά ταξιαρχία του ΑΡΗ ο οποίος κατάφερε να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και να τερματίσει τελευταίος στον τρίτο όμιλο πετυχαίνοντας μια νίκη και μια ισοπαλία. Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions league έχασε από την Πολωνική Rakow αφού στον δεύτερο γύρο απέκλεισε την Μπάτε Μπορισοβ (Λευκορωσίας) με το εκπληκτικό σκορ 6-2 και 5-3 (11-5) ρεκόρ για κυπριακές ομάδες! Στα πλέι οφφ του Γιουρόπα ΛΙΝΓΚ απέκλεισε την Σλόβαν Μπρατισλάβας με (6-2,1-2) 7-4.

ΑΕΚ Λάρνακας , ΑΠΟΕΛ και ΟΜΟΝΟΙΑ έδωσαν την μάχη της πρόκρισης στο Conference league ξεκινώντας από το Β’ προκριματικό γύρο όπου η ΟΜΟΝΟΙΑ απέκλεισε την Cabada (Azerbaijan), το ΑΠΟΕΛ την Vojvodina Σερβίας και η ΑΕΚ την Torpedo Zhodino Λευκορωσίας. Στον Γ’ προκριματικό γύρο η ΟΜΟΝΟΙΑ αποκλείστηκε από την Midtjylland Δανίας με 1-0 και 1-5 και η ΑΕΚ από την Maccabi Tel Aviv (1-1 και 1-0).

Το ΑΠΟΕΛ απέκλεισε την Dila Γεωργίας με 2-0 και 1-0 και έχασε στα play off από την Gent Βελγίου με 2-0 και 2-1.

ΤΟ 2023 ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝ

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Στο πρωτάθλημα CYTA 2023-24 το ΑΠΟΕΛ αποσπάστηκε από τους αντιπάλους του στην 16η αγωνιστική και είναι ο ανεπίσημος πρωταθλητής «Χειμώνα» για το 2023. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε η ΑΝΟΡΘΩΣΗ. Το φετινό πρωτάθλημα είναι το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων χρόνων με αρκετά καλό θέαμα και γκολφ με το «τσουβάλι».

Στις 16 πρώτες αγωνιστικές σημειώθηκαν 326 τέρματα με 2,91 τέρματα σε κάθε αγώνα που είναι ρεκόρ από τότε (2008) πια το πρωτάθλημα διεξάγεται σε δυο φάσεις.

 Καλύτερη επίθεση αυτή του ΑΠΟΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑΣ και ΠΑΦΟΣ FC που σημείωσαν από 31 τέρματα και καλύτερη άμυνα αυτή του ΑΠΟΕΛ που δέχτηκε μόνο οκτώ τέρματα.

Επίσης στο φετινό πρωτάθλημα σημειώθηκε και ισοφάριση ρεκόρ σε αγώνα πρωταθλήματος (5-5) στο ΑΕΚ – Εθνικός. Το 2023 αποχαιρέτησαν την Α’ κατηγορία οι ομάδες του ΑΚΡΙΤΑ ΧΛΩΡΑΚΑΣ, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ.

Το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας κατέκτησε ο ΟΘΕΛΛΟΣ Αθηαίνου και μαζί με την ΑΕΖ Ζακακίου και τον ΕΘΝΙΚΟ ΑΧΝΑΣ ανέβηκαν στην Α’ κατηγορία.

Πρωταθλητής Γ’ κατηγορίας ανακηρύχθηκε η προσφυγική ομάδα του ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ ΜΟΡΦΟΥΛΑ και στην Β’ κατηγορία ανέβηκε επίσης η προσφυγική ομάδα του ΑΣΙΛ ΛΥΣΗΣ και η ΕΝΑΔ ΠΟΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ.

Το πρωτάθλημα στην επίλεκτη κατηγορία της ΣΤΟΚ κατέκτησε η ομάδα της ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ FC. Στην Γ’ κατηγορία ανέβηκαν επίσης ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΙΤΙΟΥ, η ΟΜΟΝΟΙΑ ΨΕΥΔΑ ο ΚΕΔΡΟΣ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΚΥΛΛΟΥΡΑΣ.

Ο ΑΣΙΛ Λύσης κατέκτησε το κύπελλο Coca cola μικρών κατηγοριών νικώντας στον τελικό τον ΔΙΓΕΝΗ ΜΟΡΦΟΥΛΑ με 2-1.

Το πρωτάθλημα ΝΕΩΝ Κ19 Cablenet το πήρε η ομάδα της ΠΑΦΟΥ FC.

Για πρώτη φορά  στην ιστορία της, η ΑΕΛ Λεμεσού κατέκτησε το Παγκύπριο πρωτάθλημα φούτσαλ ανδρών. Κυπελλούχος στο φούτσαλ  ανεδείχθη το ΑΠΟΕΛ

Στο γυναικείο ποδόσφαιρο πρωταθλήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα του APOLLON LADIES που πήρε και το κυπέλλου νικώντας στον τελικό την ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας 1-0.

Το εθνικό μας συγκρότημα ανδρών δεν τα πήγε καθόλου καλά και τερμάτισε τελευταίο στον όμιλ1ο του χωρίς να πετύχει νίκη και θα διεκδικήσει τον Μάρτιο του 2024 την παραμονή της στην Γ’ κατηγορία του Nations League σε διπλούς αγώνες νοκ – αουτ με την εθνική ομάδα του Γιβραλτάρ.

Διαβάστε Επίσης