Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα πισώπλατη μαχαιριά στους χιλιάδες δανειολήπτες!

Νέα πισώπλατη μαχαιριά στους χιλιάδες δανειολήπτες!

Τα συγκυβερνώντα κόμματα και ο ΔΗΣΥ ενήργησαν ως Δούρειοι Ίπποι των τραπεζών! Με την πλειοψηφία που διαθέτουν στη Βουλή άνοιξαν το δρόμο για εκποιήσεις εξπρές! Τώρα τα υπερπρονόμια των τραπεζών δόθηκαν και στα περιβόητα επενδυτικά ταμεία – κοράκια!

-

Ο Δούρειος Ίππος ήταν κατά τον Όμηρο, το σύμβουλο του Τρωϊκού Πολέμου με τον οποίο οι Αχαιοί νίκησαν τους Τρώες αλλά και σύμβολο της πονηριάς.  Τώρα ερχόμαστε στους σημερινούς Δούρειος Ίππους των ιδιωτικών τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων που δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, τα συγκυβερνώντα κόμματα καθώς και τον ΔΗΣΥ που το παίζει κατά το δοκούν αντιπολίτευση. 

Την περασμένη Πέμπτη ψήφισαν και τις  δύο προτάσεις νόμου όπως κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, χωρίς την παραμικρή αλλαγή, ανοίγοντας λεωφόρους στις ιδιωτικές τράπεζες και δη στις δύο διασωθείσες από τους φορολογούμενους για να προχωρήσουν τάχιστα σε εκποιήσεις εξπρές!

΄Εκλεισαν τα αυτιά και έκαναν πως δεν άκουγαν τις κραυγές αγωνίας των δανειοληπτών που θα βρεθούν άστεγοι, στους δρόμους και απέρριψαν όλες τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ οι οποίες στόχο είχαν την στήριξη των δικαιωμάτων των δανειοληπτών,

Απέρριψαν επίσης την πρόταση νόμου για αποκατάσταση του δικαιώματος των δανειοληπτών να έχουν πρόσβαση στην δικαιοσύνη και αναστολή της εκποίησης της υποθηκευμένης  περιουσίας τους σε περίπτωση που στο υπόλοιπο του δανείου τους περιλαμβάνονται παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις. 

΄Οπως ψηφίστηκε ο νόμος η προσφυγή στην δικαιοσύνη  θα γίνεται επιλεκτικά με ένα και μοναδικό σκοπό, να προστατεύονται τα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών που έχουν γερές πολιτικές πλάτες. 

  • Μετά από αυτά, να μην ξανακούσω κανένα σε αυτή την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν τον νόμο, να αναφέρονται  σε κράτος δικαίου γιατί σε ένα κράτος δικαίου δεν αποστερείται το δικαίωμα σε οποιονδήποτε πολίτη να προσφεύγει στην δικαιοσύνη όταν τα δικαιώματα του καταπατούνται!

Με λίγα λόγια το διασωθέν από τον Κύπριο φορολογούμενο τραπεζικό σύστημα κατάφερε μέσω των εκπροσώπων του στη Βουλή  να εκδικάζονται  υποθέσεις με βάσει τα υπόλοιπα δανείων που  παρουσιάζονται από τις τράπεζες,  χωρίς να γίνεται επαλήθευση χρέους και χωρίς οι δανειολήπτες να  μπορούν να αμφισβητήσουν  τις υπερχρεώσεις καθώς και τις καταχρηστικές ρήτρες  με την λογική  ότι αυτό διευκολύνει τους κακοπληρωτές και παρεμποδίζει την ομαλή διεκπεραίωση αναδιάρθωσης δανείων αλλά ούτε κουβέντα να γίνεται ποιοι είναι αυτοί οι πραγματικοί κακοπληρωτές! 

Και δεν έφταναν τα υπερπρονόμια που έχουν δώσει στις τράπεζες, τώρα τα έχουν δώσει και στα  επενδυτικά ταμεία – κοράκια. Πλέον οι περιβόητες επενδυτικές εταιρείας με την σειρά τους  μπορούν  να καταθέτουν αντίγραφο κατάστασης λογαριασμού ενός εκάστου δανείου που παραπέμπεται στα δικαστήρια χωρίς να επιβεβαιώνεται αν το ποσό που αναγράφεται ότι οφείλεται είναι ορθό! 

Για να «δικαιολογήσουν»  τα θέλω τους στο σημείωμα που απέστειλαν στη Βουλή πριν την ψήφιση του νόμου, οι τράπεζες  καταγράφουν ότι σε περίπτωση τροποποίησης του νόμου αυτό  θα οδηγούσε  σε αύξηση του προφίλ κινδύνου του τραπεζικού  συστήματος, την υποβάθμιση του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας, την μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων, τόσο όσων παραμένουν στις τράπεζες σαν εξυπηρετούμενα όσο και των δανείων δισεκατομμυρίων ευρώ  τα οποία είτε ξεπούλησαν, είτε τα διαχειρίζονται τα επενδυτικά ταμεία – κοράκια.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ!

Η ψήφιση του νόμου από την πλειοψηφία της Βουλής ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €350.000, για δάνεια ύψους €3 δισεκατομμυρίων  σε πρώτη φάση τόσο από τις τράπεζες όσον και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων που είναι το ένα και το αυτό. 

Αυτή την στιγμή στις τράπεζες υπάρχει δανεισμός ύψους €24 δισεκατομμύριων εκ των οποίων μόνο στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία ύψους  €530 εκατομμυρίων ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα και αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 1/45 του συνόλου του δανεισμού ενώ οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν περάσει στα χέρια τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €22,5 δισεκατομμυρίων τα οποία αγόρασαν στο 10% – 20% της αξίας τους.  

Τον χορό του εκφοβισμού για ψήφιση του νόμου όπως ψηφίστηκε έσυρε ο Υπουργός  Οικονομικών που είπε ότι «η εισαγωγή νομοθετικών κωλυμάτων που αποδυναμώνουν την ομαλή εξάλειψη της διαδικασίας εκποίησης έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων, οδηγώντας σε αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και αποδυνάμωση της χρηματοοικονικής σταθερότητας καθιστώντας ολόκληρη την οικονομία πιο ευάλωτη στους κλυδωνισμούς».

Με λίγα λόγια, όλα για τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων των τραπεζών που τις πέρασαν στα χέρια τους έναντι πινακίου φακής για να μην αναγκαστούν  αν χρειαστεί να βάλουν από την τζέπη τους, ούτε ένα ευρώ!

Τον υπουργό Οικονομικών ακολούθησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης που είπε  ότι αν γίνονταν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στο νόμο για τις εκποιήσεις ΔΕΝ θα υπέγραφε τον νόμο γιατί θα έθετε, λέει,  σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας, την αξιοπιστία της καθώς και την δημιουργία τέτοιων προβλημάτων που θα είχαν αλυσιδωτές, αρνητικές επιπτώσεις είτε στην στοχευμένη κοινωνική πολιτική που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση του είτε στα θέματα παιδείας, υγείας και άλλα. 

Για ποιά στοχευμένη κοινωνική πολιτική αναφέρεται ο Πρόεδρος, κομματάκι δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος, τη στιγμή που η κυβέρνηση του  παίρνει απροβίβαστο βαθμό γιατί  μια πραγματικά στοχευμένη κοινωνική πολιτική επαγγέλλεται ένα κράτος πρόνοιας, αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, τις συνθήκες διαβίωσης που ευνοούν την ανθρώπινη ευημερία, την ποιότητα ζωής ενός εκάστου πολίτη αλλά και την αντιμετώπιση του ρατσισμού. 

 ΄Οσον αφορά την «αξιοπιστία» της χώρας μας την έχουν κάνει κουρελόχαρτο με τις πωλήσεις διαβατηρίων στον κάθε ξένο δισεκατομμυριούχο απατεώνα και φοροφυγά με τη χώρα μας να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στην διαφθορά παγκοσμίως. 

΄Οσο για το παραμύθι ότι αν δεν ψηφιζόταν ο νόμος για τις εκποιήσεις ο οποίος ήταν κομμένος ραμμένος στα μέτρα των τραπεζών, θα υποβαθμίσουν την οικονομία μας οι «οίκοι» αξιολόγησης, ας μην ανησυχούν γιατί αυτοί οι καλοπληρωμένοι βγάζουν αποτελέσματα βάσει των στοιχείων που τους δίνει το αρμόδιο υπουργείο της χώρας που αξιολογούν είτε από δημοσιεύματα, οι ίδιοι δεν κάνουν δικές τους έρευνες αλλά καλοπληρώνονται για τις αναβαθμίσεις και συν την άλλης οι κυβερνήσεις από το 2013 είναι αρεστές στα αφεντικά τους.

Από πλευράς ΔΗΣΥ τα ηγετικά στελέχη του οποίου το παίζουν αντιπολίτευση αλλά ψήφισαν τον νόμο όπως ακριβώς ήθελε η κυβέρνηση και οι προστατευόμενες από αυτούς τράπεζες, ειπώθηκε ότι το έπραξαν γιατί έπρεπε να διαλέξουν στρατόπεδο είτε αυτό της υπευθυνότητας είτε αυτό της δημαγωγίας και ότι δεν υπάρχει η τέλεια λύση ούτε θα ξεκινήσουν μαζικές εκποιήσεις!

Είναι άξιον απορίας, πως τολμούν να μιλούν για υπευθυνότητα αυτοί που έκλεισαν τρία τραπεζικά ιδρύματα, χάρισαν τον Συνεργατισμό για να σώσουν μια ιδιωτική τράπεζα, κούρεψαν καταθέσεις  €9,2 δισεκατομμυρίων, χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του Συνεργατισμού €5,8 δισεκατομμύρια και η τύχη του υπόλοιπου ποσού αγνοείται; Μας έφεραν στο χείλος της φτώχειας και είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουν συγχίσει τη δημαγωγία με τον συντηρητισμό, την συγκάλυψη, και την ανοχή!

΄Οσον αφορά το ΔΗΚΟ τι να πει κάποιος; Δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν άκουα τον Νικόλα Παπαδόπουλο  πριν λίγο καιρό  στον  ΑΣΤΡΑ να λέει ότι «η όποια αλλαγή του νομικού πλαισίου του καθεστώτος για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ίσως δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες και ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε ένα μνημόνιο που θα πλήξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο δεν έχει ανακάμψει πλήρως»…

Και γιατί παρακαλώ κύριε Νικόλα να μπούμε σε μνημόνιο; 

Σε μνημόνια μπαίνουν χώρες που κινδυνεύουν με χρεωκοπία άσχετα αν το 2013 μετάφεραν το τραπεζικό πρόβλημα στα δημοσιονομικά του κράτους.  ΄Οσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα γιατί ανησυχεί ο κύριος Νικόλας Παπαδόπουλος την στιγμή που οι τράπεζες διατυμπανίζουν κέρδη εκατομμυρίων, που μόνο για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν το €1 δισεκατομμύριο,  ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο είπε επί λέξει: «Τα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι πάνω από τον μέσο όρο ΕΕ». 

Εδώ ισχύει το ρητό «Υπάρχουν κάποιοι χειρότεροι από τους ανίκανους και αυτοί είναι ικανοί για ΟΛΑ»…

Διαβάστε Επίσης