Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣRealSportsΑνατροπές και ανακατατάξεις στο αμφίρροπο φετινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών της ΚΟΠ

Ανατροπές και ανακατατάξεις στο αμφίρροπο φετινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών της ΚΟΠ

Το ΑΠΟΕΛ απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής Η ΟΜΟΝΟΙΑ μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην δεύτερη θέση

-

Του Κόκου ΚΑΘΗΤΖΙΩΤΗ

Η πρώτη αγωνιστική του Β΄ Γύρου ή 14η έφερε γενικές ανακατατάξεις στον βαθμολογικό πίνακα όχι τόσο μεγάλες βέβαια εκτός από την διαφορά των τριών βαθμών που απέκτησε το πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ από τους άλλους τρεις που τον ακολουθούν ΟΜΟΝΟΙΑ, ΑΡΗ και ΠΑΦΟΣ FC, που είναι ισόβαθμοι. Επίσης να σημειώσουμε και την ανοδική πορεία της ΑΕΚ η οποία πέρασε στην πρώτη εξάδα, όπως και την επιστροφή στις νίκες του ΑΠΟΛΛΩΝΑ με την αλλαγή του προπονητή κ. Μιλόγιεβιτς και να δηλώνει παρών για διεκδίκηση θέσης στην πρώτη εξάδα μετά και τις δύο συνεχόμενες ήττες της ΝΕΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ και την υποχώρηση στην 8η θέση.

Η ΑΕΛ επέστρεψε στις νίκες μετά από αρκετό καιρό αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη η είσοδός την στους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος. Τα αποτελέσματα της 14ης αγωνιστικής ήταν τέτοια που προκάλεσαν τις μεγάλες διαφοροποιήσεις πάνω-κάτω στην βαθμολογία.

Την μεγάλη έκπληξη έκανε η ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ πάνω στην ΠΑΦΟ FC (τοπικό ντέρμπι) την οποία μπορούμε πλέον να την χαρακτηρίσουμε σαν τον σφαγέα των μεγάλων αφού είχε νικήσει και τον ΑΡΗ με 4-1 και ισοφαρίσει 3-3 με την ΟΜΟΝΟΙΑ.

Η ήττα επίσης του ΑΡΗ εκτός έδρας από την φετινή ΑΕΚ δεν ήταν αναμενόμενη και κερδισμένο βγήκε το ΑΠΟΕΛ το οποίο ξεκόλλησε από την τριπλή παρέα και μπήκε στην πρωτοπορία με τρεις (3) βαθμούς διαφορά.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ έπιασε τον ΑΡΗ και την ΠΑΦΟ στην δεύτερη θέση ισοβαθμώντας (23) βαθμούς αλλά έχει καλύτερο συντελεστή. Να σημειώσουμε ότι η ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είχε βρεθεί ξανά στην 2η θέση τον Γενάρη του 2021 λίγο πριν την λήξη της Ά Φάσης τότε του πρωταθλήματος στην 20η αγωνιστική τερματίζοντας στην συνέχεια στην πρώτη θέση όπου παρέμεινε στην θέση αυτή και στην ΄Β φάση των πλέϊ οφφς κατακτώντας το πρωτάθλημα. Να σημειώσουμε επίσης το φαινόμενο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με το ΑΠΟΕΛ ότι οι δύο αιώνιοι έχουν αρκετά χρόνια να βρεθούν παρέα στα ψηλά σκαλοπάτια της βαθμολογίας.

 Έχουν ξαναβρεθεί μερικές φορές το 2019 όπου στην συνέχεια η ΟΜΟΝΟΙΑ τερμάτισε στην 1η θέση ισόβαθμη με την   και τρίτο το ΑΠΟΕΛ στην διακοπή λόγω κορονοϊού!

Η ομάδα της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα οι οποίοι θα είναι και οι βασικοί πρωταγωνιστές στο φετεινό πρωτάθλημα με πολύ μικρή διαφορά από τις προπορευόμενες της ομάδες (-1) βαθμό από ΠΑΦΟ, ΑΡΗ και ΟΜΟΝΟΙΑ και (-4) ΑΠΟΕΛ, ΚΑΙ ΣΤΟ (+5) και (+6) από ΑΕΚ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ.

Στην φετινή κλήρωση του πρωταθλήματος έχουμε το φαινόμενο των συνεχόμενων αγώνων μεταξύ των ομάδων που ανταγωνίζονται για την πρώτη εξάδα και την διεκδίκιση του πρωταθλήματος και των προνομιούχων θέσεων για τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Στις τελευταίες δύο-τρεις σεζόν δεν είχαμε αυτό το φαινόμενο. Μερικές ομάδες είχαν 2 ή το πολύ 3 ντέρμπι κορυφής. Οι ομάδες μας δεν έχουν συνηθίσει αυτή την ένταση και συνεχή καταπόνηση και αυτό έχει καταλυτικό ρόλο στην αγωνιστική τους απόδοση και συνεπώς οι ομάδες που τα βγάζουν πέρα καλύτερα σ’ αυτά τα εξαντλητικά ντέρμπι έχουν και περισσότερες πιθανότητες για την επιτυχή έκβαση των στόχων τους.

Στον Α΄ Γύρο οι ομάδες που πήραν τους περισσότερους βαθμούς σ’ αυτά τα ντέρμπι ήταν ο ΑΡΗΣ και ΟΜΟΝΟΙΑ που συγκέντρωσαν (17) βαθμούς, το ΑΠΟΕΛ (14), η ΠΑΦΟΣ (11) και η ΑΝΟΡΘΩΣΗ (9).

Αυτές ήταν και οι πέντε πρώτες στην βαθμολογία τον Α΄ Γύρο. Για να δούμε τι θα γίνει στον Β΄ Γύρο.

Οι ομάδες που έχουν τα συνεχόμενα ντέρμπι είναι ΑΡΗΣ που θα παίξει με την ΠΑΦΟ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΑΠΟΛΛΩΝΑ και ΑΝΟΡΘΩΣΗ (από 4η-7η αγωνιστική).

Το ΑΠΟΕΛ ξεκινά από την 2η αγωνιστική με ΠΑΦΟ,ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΠΟΛΛΩΝ και ΑΝΟΡΘΩΣΗ, η ΠΑΦΟΣ με ΑΕΚ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΑΠΟΛΛΩΝ και ΑΝΟΡΘΩΣΗ (από 7η-10η αγωνιστική, η ΟΜΟΝΟΙΑ με ΠΑΦΟ, ΑΕΚ, ΑΠΟΛΛΩΝ και ΑΝΟΡΘΩΣΗ (από 8η-11η αγωνιστική), η ΑΝΟΡΘΩΣΗ με ΠΑΦΟ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΑΠΟΛΛΩΝ και ΑΕΚ (από 10η-13η αγωνιστική) και ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ με ΠΑΦΟ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΑΕΚ και ΑΝΟΡΘΩΣΗ (από 9η-12η αγωνιστική).

Η ΑΕΚ θα δώσει τρεις συνεχόμενους αγώνες με ΟΜΟΝΟΙΑ, ΑΠΟΕΛ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ (από την 9η-11η αγωνιστική). Το μεγάλο «θύμα» των συνεχόμενων ντέρμπι στον Ά Γύρο ήταν ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ο οποίος την πλήρωσε πολύ ακριβά ενώ την 8η αγωνιστική ήταν πρώτος χώνοντας και τα τέσσερα ντέρμπι παιχνίδια του βρέθηκε στην 8η θέση!

Στον χώρο που θα παιχτεί η διαβάθμιση εκτός από την ΔΟΞΑ που παραμένει στον (1) ένα βαθμό και (13) δεκατρείς ήττες οι υπόλοιπες ομάδες από τον 13ο ΟΘΕΛΛΟ με (9) μέχρι τον 10ο ΕΘΝΙΚΌ ΑΧΝΑΣ με (13) βαθμούς έχουν μία διαφορά  (1, 2, 3 και 4) βαθμούς αφού απομένουν δώδεκα ακόμη παιχνίδια μέχρι την ολοκλήρωση της Ά Φάσης και (14) στα πλέϊ άουτ τότε όλα τα σενάρια είναι ανοικτά τίποτε δεν έχει κριθεί ούτε και γι’ αυτή την ΔΟΞΑ που ο πρόεδρος της δηλώνει αισιόδοξος!

Διαβάστε Επίσης