Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΝέα δυναμική και άνεμος αισιοδοξίας στον προοδευτικό χώρο

Νέα δυναμική και άνεμος αισιοδοξίας στον προοδευτικό χώρο

Αλλαγές και ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή του τόπου

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Η κοινωνία άλλαξε και, είναι αξίωμα, αλλάζει συνεχώς με παραδοσιακά πολιτικά κόμματα να προχωρούν σε αλλαγές σε μια προσπάθεια να συγχρονίσουν τα βήματα τους με το εκλογικό σώμα ενώ νέα πολιτικά σχήματα και κινήματα κάνουν την εμφάνιση τους δίνοντας στέγη σε ανένταχτους ή αποστασιοποιημένους πολιτικούς, κυρίως του κεντρώου χώρου.

Στο Κόμμα της Κυπριακής Αριστεράς, στο Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) πνέει άνεμος αισιοδοξίας καθώς εκτιμάται πως μέσα από τις διαδικασίες καταστατικών αλλαγών οι οποίες κορυφώθηκαν την περασμένη Κυριακή με το Παγκύπριο Καταστατικό Συνέδριο, πέτυχε το πρώτο στοίχημα να αλλάξει το κλίμα μεταξύ των στελεχών του, κυρίως στα μεσαία στρώματα και στη βάση.

Αυτό ήταν και ένα από τα ζητούμενα, πράγμα που διαφάνηκε και στο ολοήμερο συνέδριο το οποίο επέφερε σημαντικές αλλαγές που έχουν να κάνουν τόσο με την αντιμετώπιση ζητημάτων οργανωτικής λειτουργίας όσο και περαιτέρω ανοίγματος στην κοινωνία.

Αποδεικνύοντας ότι είναι ένα βαθιά προοδευτικό και δημοκρατικό κόμμα το ΑΚΕΛ είναι το μοναδικό κόμμα που τόλμησε να προχωρήσει στη μείωση από τρεις (3) σε δυο (2) τις θητείες στις οποίες μπορεί να εκλεγεί ένα μέλος ή συνεργαζόμενος πολιτικός, στα δημόσια αξιώματα του βουλευτή και του ευρωβουλευτή, χωρίς να φοβηθεί από τυχόν δυσαρέσκειες στελεχών και συνεργαζομένων πολιτικών οι οποίοι θα καλούνται μετά από δεκαετή προσφορά σε πολιτειακά αξιώματα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κόμμα και στο κίνημα της Αριστεράς από άλλα πόστα.

Ενδεικτικό της διάθεσης της βάσης του ΑΚΕΛ για να συμβαδίσει με την πολιτική των αλλαγών όπως τροχιοδρομήθηκαν από το τελευταίο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος είναι η αλλαγή στη διαδικασία ανάδειξης του Γ.Γ. του κόμματος ο οποίος θα εκλέγεται στο εξής από το Παγκύπριο Συνέδριο στο οποίο συνήθως συμμετέχουν γύρω στους 1000 εκλεγμένους αντιπροσώπους από τις κομματικές ομάδες βάσης.

Το ίδιο θα γίνεται και για την εκλογή των Επαρχιακών Γραμματέων οι οποίοι δεν θα εκλέγονται από τις Επαρχιακές Επιτροπές αλλά από τις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις.

ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Οι αλλαγές και κυρίως ο δρόμος προς το καταστατικό συνέδριο του ΑΚΕΛ δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας μέσα στη βάση του κόμματος η οποία με ανακούφιση ύστερα από πολλά χρόνια είδε σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ΑΚΕΛ να υπερκεράζει τον ΔΗΣΥ και να κατατάσσεται πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Τα δεδομένα αυτά προφανώς και ενισχύουν την προσπάθεια της καθοδήγησης του κόμματος για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής, προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας, η  οποία, όπως δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, θα αποτελεί μια πολιτική πλατφόρμα, η οποία σε σχέση με το θεσμό των Νέων Δυνάμεων θα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη σε τρεις βασικούς πυλώνες:

1. Θα στηρίζεται σε συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα, η οποία θα αποτελεί την πυξίδα της συμπόρευσης ενός ευρύτερου προοδευτικού χώρου με το ΑΚΕΛ.

2. Θα διαθέτει μια χαλαρή δομή, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην πλατφόρμα να έχει περισσότερη ορατότητα στην κοινωνία και καλύτερη αμφίδρομη σχέση με το κόμμα.

3. Θα δίνει τη δυνατότητα για αναβαθμισμένη συμμετοχή στις διαδικασίες συζήτησης και ζύμωσης του κόμματος.

«Θα κτίσουμε μαζί με φίλους και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία πάνω σε άξονες όπως η λύση και η επανένωση, το κοινωνικό κράτος, η οικολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η διαφάνεια και η λογοδοσία. Θα κτίσουμε τη μεγάλη συμμαχία που θα αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων και θα ανοίξει το δρόμο για αλλαγές στη χώρα, στην κοινωνία, τη διακυβέρνηση, τους θεσμούς», ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου.

Ο Στέφανος Στεφάνου φρόντισε να δώσει τα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και σε ότι αφορά την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος η οποία παραμένει σταθερή και αμετάκλητη. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ πως είναι ο άνθρωπος και η ευτυχία του που γέννησαν την Αριστερά και τη μαρξιστική ιδεολογία της», ανέφερε από το βήμα το συνεδρίου ο ηγέτης του ΑΚΕΛ.

Η διαδικασία προς το Καταστατικό Συνέδριο, οι αλλαγές αλλά και η επόμενη μέρα ενισχύουν το κλίμα στο στελεχικό δυναμικό και στη βάση του κόμματος με τις διεργασίες για στήσιμο συνεργασιών ενόψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΣΥ

ΜΕ ΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΩΝ…

Αντίθετα με το τι συμβαίνει στο ΑΚΕΛ, το μεγάλο, προς το παρών, κόμμα της Δεξιάς, ταλανίζεται από την εσωστρέφεια και την αντιπαλότητα μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του, πλείστα από τα οποία συνεχίζουν την βεντέτα μεταξύ των δυο κυρίων φατριών οι οποίες συνασπίζονται η μια γύρω από την αναπληρωτή πρόεδρο Ευθύμιο Δίπλαρο και πρώην υπουργούς του Νίκου Αναστασιάδη και η άλλη γύρω από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

 Όσο για την πρόεδρο του κόμματος, την κα Αννίτα Δημητρίου; Παραμένει στο περιθώριο και ενίοτε επιχειρεί πυροσβεστικές παρεμβάσεις, πλην όμως κανείς φαίνεται να μην «της βάζει αυτί», ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου «κτυπά» έντεχνα στέλνοντας το μήνυμα εντός του κόμματος πως «δεν ξόφλησε», δηλώνοντας την ετοιμότητα του να επανέλθει στην ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, πλέον οι δυο τάσεις δεν τηρούν καν τα προσχήματα σε κλειστές συνεδριάσεις και οι διαφορές μεταξύ τους βγαίνουν στην επιφάνεια όταν συζητούνται πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση του κόμματος σε αποφάσεις, ενέργειες και παραλείψεις της κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, με την πρόεδρο του κόμματος να προσπαθεί να συμβιβάσει τις απόψεις που διατυπώνονται από τις συγκρουόμενες φατρίες.

Πραγματικό πολεμικό πεδίο έχει δημιουργηθεί σε όλα τα επίπεδα στο ΔΗΣΥ ενόψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές με τους Αβερωφικούς και τους Αναστασιαδικούς να προσπαθούν να επιβάλουν υποψηφιότητες της δικής τους επιρροής.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ αισθάνονται το πολιτικό κόστος και εισπράττουν το λογαριασμό από τις κάθε άλλο παρά δημοφιλείς πολιτικές της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη

Η ακροδεξιά ευελπιστεί στην αποτυχία και του νέου σχήματος διακυβέρνησης από τη Δεξιά για να επιχειρήσει να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των συγκυβερνώντων κομμάτων και του ΔΗΣΥ.

Ωστόσο οι ηγεσίες των συγκυβερνώντων, οι οποίες δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αποφεύγουν συγκρούσεις με την ακροδεξιά…

Εξάλλου έχουν πάντα στο μυαλό πως στη Βουλή σε πλείστες ψηφοφορίες για σημαντικά νομοσχέδια το ακροδεξιό ΕΛΑΜ συντάχθηκε με τα συγκυβερνώντα κόμματα και επίσης με τον ΔΗΣΥ…

Οι Οικολόγοι επιχειρούν να σβήσουν φωτιές που άναψαν η φυγή της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου από το κόμμα και η παραίτηση του Χαράλαμπου Θεοπέμπου από την Προεδρία του Κινήματος.

Την περασμένη Κυριακή το κίνημα εξέλεξε ξανά στο πηδάλιο του κόμματος, τον Γιώργο Περδίκη και δεν έδωσε την ευκαιρία στην δραστήρια και επίσης πολιτικά έμπειρη Έφη Ξάνθου.

Σε ό,τι αφορά το Καταστατικό Συνέδριο, τα μέλη αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόταση που κατατέθηκε για εκλογή δύο Συμπροέδρων από το 2025, αντί για ενός Προέδρου. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε με την προοπτική πως το Κίνημα θα έδινε προοδευτικό στίγμα για την επόμενη ημέρα του κόμματος και θα συμπορευόταν με την πρακτική της πλειοψηφίας των «πράσινων» κομμάτων της Ευρώπης, αλλά όπως φάνηκε στην πράξη, τα μέλη του κόμματος δεν είδαν με «θετικό μάτι» την προοπτική αυτή.

 Η πρώην ευρωβουλεύτρια των οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανακοίνωσε ότι προσχώρησε στο νεοσύστατο Volt Cyprus το οποίο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Κυριακή το ιδρυτικό και καταστατικό του Συνέδριο του.

Η εξέλιξη αυτή δίνει θέση στη Βουλή στο νέο κόμμα, με το «καλημέρα» της ίδρυσης του, αφού από την ερχόμενη Δευτέρα η κυρία Ατταλίδου δεν θα είναι πλέον ανεξάρτητή Βουλεύτρια, αλλά θα πάρει θέση στα έδρανα ως βουλεύτρια του Volt Cyprus.

Διαβάστε Επίσης