Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣRealSportsΣκληρή η μάχη των 8 για είσοδο στην πρώτη εξάδα - Δύσκολο...

Σκληρή η μάχη των 8 για είσοδο στην πρώτη εξάδα – Δύσκολο πρωτάθλημα για «ασφαλείς» προβλέψεις!

-Η τρόικα και πάλι στο προσκήνιο: ΑΡΗΣ – ΑΠΟΕΛ - ΠΑΦΟΣ FC, ισόβαθμοι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα -Ανήσυχη ηρεμία στα χαμηλά σκαλοπάτια του βαθμολογικού πίνακα

-

Του Κόκου Καθητζιώτη

Μια αγωνιστική στροφή πριν το τέλος του Ά γύρου του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας CYTA 2023-24 και έχουμε την πρώτη τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. ΑΡΗΣ, ΑΠΟΕΛ και ΠΑΦΟΣ FC ευρίσκονται στην 1η, 2η και 3η θέση αντίστοιχα, ισόβαθμες στους 26 βαθμούς.

Τριπλή ισοβαθμία και τετραπλή είχαμε και σε άλλες αγωνιστικές περιόδους αλλά από την 2η μέχρι την 4η θέση και 2η μέχρι 5η θέση. Αυτό το πρωτάθλημα είναι το πρωτάθλημα στο οποίο δεν έχει μόνιμο κάτοικο η κορυφή πάνω από δύο αγωνιστικές. Τέσσερις ομάδες μοιράστηκαν την κορυφή: ΑΡΗΣ, ΑΠΟΕΛ, ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ και ΑΝΟΡΘΩΣΗ ενώ πέντε φορές υπήρξε ισοβαθμία στην πρώτη θέση.

Επίσης ο ΑΡΗΣ είναι η ομάδα η οποία πάτησε κορυφή πέντε αγωνιστικές (4η, 5η, 9η, 10η και 12η). Τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια δεν είναι καθόλου εύκολο το έργο της πρόβλεψης γιατί απομένουν δεκατέσσερεις αγωνιστικές μέχρι τέλους της Ά φάσης που ισοδυναμεί με σαράντα δύο ολόκληρους βαθμούς και αν δούμε ότι οι τρεις ομάδες που προπορεύονται έχουν χάσει  δέκα βαθμούς από του 36 μέχρι την 12η αγωνιστική που δεν συνέβη σε κανένα άλλο πρωτάθλημα μέχρι σήμερα τόσο μεγάλη απώλεια βαθμών, τότε είναι φανερό πως οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη σχετικά με το ποια ομάδα θα είναι η πρωταθλήτρια.

ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ,

 ΑΛΛΑ ΜΕ… ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΣΚΟ!

Η σημερινή βαθμολογία που απομένει μια αγωνιστική για να συμπληρωθεί ο Α΄ Γύρος του πρωταθλήματος, μας δίνει την δυνατότητα να εξάγουμε μερικά συμπεράσματα, με ρίσκο βέβαια εφόσον μιλάμε για το ποδόσφαιρο και μάλιστα για το φετινό πρωτάθλημα όπου μας έχει προσφέρει πολλές συγκινήσεις, αρκετά καλό θέαμα, πολλές ισοβαθμίες, πολλά τέρματα και ρεκόρ στα μεγάλα σκορ, όπως και εκπλήξεις (λίγες αλλά τρανταχτές) αλλά και ένα πρωτάθλημα όπου παρατηρείται αρκετή σμίκρυνση της διαφοράς δυναμικότητας των ομάδων πρωταγωνιστών για τον τίτλο και τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια των ομάδων που συναγωνίζονται για την είσοδο στην πρώτη εξάδα αλλά και των ομάδων του βυθού με τις μεσαίες ομάδες.

Σίγουρα φαβορί για τον τίτλο δεν υπάρχουν μέχρι να τελειώσει η Α΄ Φάση και ανάλογα με την διαφορά που θα τερματίσουν τότε θα διαφανεί ποια ή ποιες ομάδες θα ονομάσουμε φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου.

Βλέπουμε όμως ότι μετά την 12η αγωνιστική όπου και δεν προβλέπεται η 13η αγωνιστική να ανατρέψει τα δεδομένα της 12ης αγωνιστικής, να ξεχωρίζουν πέντε ομάδες που θα είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές και στον Β΄ Γύρο του πρωταθλήματος με τις περισσότερες πιθανότητα για είσοδο στην πρώτη εξάδα για τα πλέι οφς και από τους βασικούς διεκδικητές για τον τίτλο.

  • Τρείς ομάδες συμπλήρωσαν την οκτάδα που θα συγκρουστούν για την πρώτη εξάδα. Η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, η ΑΕΚ και ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ είναι οι ομάδες που θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους αλλά και με  τους πέντε πρωτοπόρους σε μια στυγερή και απρόβλεπτη μάχη στο Β΄ Γύρο για τον καθορισμό της πρώτης εξάδας του Α΄ Ομίλου των πλέι οφς.

Αν ρίξουμε μια ματιά στους αγώνες μεταξύ τους οι οκτώ πρώτες ομάδες θα δούμε ότι ΑΡΗΣ και ΟΜΟΝΟΙΑ μάζεψαν τους περισσότερους βαθμούς, 14, το ΑΠΟΕΛ 11 και ΠΑΦΟΣ FC και ΑΝΟΡΘΩΣΗ από οκτώ βαθμούς.

Η ΑΕΚ ακολουθεί με έξι βαθμούς, ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ με πέντε βαθμούς και η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ με τρεις βαθμούς. Η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ είναι φανερό ότι δεν τα πήγε καλά με τις υπόλοιπες της οκτάδας, αλλά μάζεψε πολλούς βαθμούς από τις μικρομεσαίες ομάδες.

Βέβαια αν θέλει να παραμείνει στην πρώτη εξάδα θα πρέπει να πάρει και περισσότερους βαθμούς από τις μεγάλες ομάδες. Αν το σκηνικό στον Β΄ γύρο θα είναι περίπου το ίδιο με μικρές προσθαφαιρέσεις, τότε μπορούμε να ονομάσουμε την πρώτη πεντάδα φαβορί για την εξάδα και οι υπόλοιπες ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΑΕΚ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ να διεκδικήσουν την 6η θέση!

Βέβαια μπορεί να έχουμε και ανατροπή αν η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ πάρει περισσότερους βαθμούς, η ΑΕΚ συνεχίσει τις τελευταίες δύο σερί νίκες στις αγωνιστικές και ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ξεχάσει τις τέσσερις τελευταίες συνεχόμενες ήττες που τον έφεραν στην 8η θέση από την πρώτη θέση που ήταν στην 8η αγωνιστική.

Να μην ξεχάσουμε και την χειμωνιάτικη και μετεγγραφική περίοδο η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην δυναμικότητα των οκτώ πρώτων ομάδων ικανές να αλλάξουν τις ισορροπίες των πρώτων 12 αγωνιστικών. Επίσης μερικές ομάδες επηρεάζονται από τα συνεχόμενα ντέρμπυ που έβγαλε η κλήρωση του πρωταθλήματος που όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου με άλλα αρνητικά. ΑΡΗΣ, ΑΠΟΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΑΝΟΡΘΩΣΗ έχουν από τέσσερα συνεχόμενα «μεγάλα» ντέρμπυ!

ΑΝΗΣΥΧΗ ΗΡΕΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ»!

Η ΑΕΛ παρέμεινε στους 13 βαθμούς και στην 9η θέση και αν δεν πάρουν μπροστά οι μηχανές για εκκίνηση, θα χάσει τελικά το τρένο της διεκδίκησης θέσης στην πρώτη εξάδα και θα υποχρεωθεί να μπει στην αγγαρεία και σε κάποιο κίνδυνο με τις ομάδες που αγωνίζονται για παραμονή.

Ο Εθνικός Άχνας είναι σταθερά στην 10η θέση με 12 βαθμούς ενώ η ΑΕΖ 11η και η ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ 13η πήραν από ένα βαθμό 10 και 6 αντίστοιχα.

Ο ΟΘΕΛΛΟΣ ΑΘΗΕΝΟΥ στην 12η θέση και στους 9 βαθμούς ενώ η τελευταία ΔΟΞΑ πήρε τον πρώτο της βαθμό μετά από 11 συνεχόμενες ήττες. Στην τελευταία αγωνιστική του Α΄ γύρου έχουμε τους αγώνες ΟΘΕΛΛΟΥ – ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις 13 Δεκεμβρίου (19:00), στις 2/12 το ντέρμπυ της Λάρνακας ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ – ΑΕΚ και ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ στο Δασάκι, η ώρα 19:00, στις 3 Δεκεμβρίου τους αγώνες ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ – ΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥ 16:30, και στις 4 Δεκεμβρίου το Λεμεσιανό ντέρμπυ μεταξύ ΑΕΛ – ΑΡΗ στο Νέο Γήπεδο Λεμεσού 19:00.

Διαβάστε Επίσης