Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρωτοχρονιάτικος μποναμάς αυξήσεων στις χρεώσεις από τράπεζες!

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς αυξήσεων στις χρεώσεις από τράπεζες!

Με το νέο χρόνο αυξάνει το κόστος για κάθε συναλλαγή μέσω τραπεζών!

-

Θυμάστε τον τότε πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τον Νοέμβριο του 2019 με εκείνο το… «μαγκέ» «Δεν τραβάω πίσω για τις χρεώσεις των τραπεζών, βαρέθηκα να ψηφίζω νόμους υπέρ τους και ότι δεν γνωρίζει κανείς την  δύναμη του νομοθέτη; Δεν είμαι εξ εκείνων που χρησιμοποιούν την δύναμη του νομοθέτη για να εκβιάσω αλλά δεν θα ανεχθώ τις νέες χρεώσεις των τραπεζών, θα με βρουν ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!».

Tελικά όχι μόνο τους ανέχτηκε αλλά ο ΔΗΣΥ (μαζί και ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως βουλευτής του), συνεχίζει να ψηφίζει νόμους υπέρ των τραπεζών. 

Η μόνη διαφορά είναι πως τη σκυτάλη από τον Αβέρωφ Νεοφύτου όσον αφορά  τις συναντήσεις με τους τραπεζίτες και τα παχιά λόγια αλλά με ανύπαρκτα έργα πήρε η  κα Αννίτα Δημητρίου κι επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά πως όποιοι κι αν βρίσκονται στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, τις ίδιες πολιτικές εφαρμόζουν. Είναι το κόμμα του κεφαλαίου και άλλοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες κάνουν κουμάντο, από τα παρασκήνια!

Θυμάστε τον  πρώην «τσάρο» της οικονομίας, τον τότε υπουργό Οικονομικών και αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2020 δήλωνε «ετοιμότητα» να εκδώσει διάταγμα για τις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών και μετά στις 4/3/2020 τα άλλαξε και χαρακτήρισε το διάταγμα «ως ακραίο μέτρο και κρατική παρέμβαση που ενδεχομένως να μην χρειαζόταν;» και τόνισε την ανάγκη προστασίας του τραπεζικού συστήματος  γιατί θα στοιχίσει κάποια εκατομμύρια στις τράπεζες;»

 Έκτοτε οι τράπεζες άλλαζαν τους πίνακες χρεώσεων τους εννέα  φορές και οι αλλαγές είναι προς τα πάνω. 

Συν της άλλοις από τις 22 Ιουλίου του 2022 που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άρχισε τις αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια για να τιθασεύσει δήθεν τον πληθωρισμό τα δανειστικά επιτόκια και οι μηνιαίες δόσεις των δανείων έχουν διπλασιαστεί.

Αυτές οι αυξήσεις είναι ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ για τις τράπεζες, ο δε νέος Υπουργός Οικονομικών στην πρώτη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είπε επί λέξη:

 «Οι τράπεζες, θα πρέπει να ανταποκριθούν και να αναλογιστούν την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη, απέναντι σε αυτή την κοινωνία η οποία τους στήριξε στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το τραπεζικό σύστημα.”

Από τον Μάρτιο που ανέλαβε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τίποτε δεν άλλαξε αλλά έχουν δώσει στις τράπεζες και τα ταμεία τους επιπλέον υπερόπλα εναντίον των δανειοληπτών.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ

ΠΟΛΛΑ, ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε  ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλακεί στην επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών  και στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  καθώς  και της Κεντρικής Τράπεζας όσο και στην αύξηση των δανειστικών επιτοκίων αλλά  και  στο θέμα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και της βελτίωσης του τραπεζικού συστήματος. Συμφωνούμε ότι δεν μπορούν παρά να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των Βρυξελλών όσον αφορά το βασικό χρεωστικό επιτόκιο αλλά μπορούν να κάνουν πολλά αλλά δεν θέλουν για τις εξωφρενικές χρεώσεις και προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες. 

Κάθε τρεις και μία αλλάζουν τις χρεώσεις, προς τα πάνω, επικαλούμενες την ψηφιακή μεταμόρφωση (παραμόρφωση θέλουν να πουν γιατί καλή η τεχνολογία αλλά όχι όπως  την εφαρμόζουν αυτοί) σε μία προσπάθεια όπως λένε να μειωθεί η κίνηση στα ταμεία των καταστημάτων τους, όσα έχουν απομείνει  με ότι συναπέγεται δηλαδή περαιτέρω ταλαιπωρία των πελατών τους, και ιδιαίτερα των συνταξιούχων με παράλληλη περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους.

Οι ιδιωτικές τράπεζες που ο λαός θα πληρώνει γενεές των γενεών την δική τους διάσωση έχουν καταντήσει κράτος εν κράτει με τις ευλογίες της κυβέρνησης του κεφαλαίου. Κατέστρεψαν την οικονομία του τόπου, ένα ολόκληρο λαό για να σωθούν,  θυσιάστηκε ο Συνεργατισμός και συνεχίζουν ανενόχλητες να ασυδοτούν με τις παραφουσκωμένες χρεώσεις τους. Οι πρώην κυβερνώντες καθώς και η συνέχεια τους δηλώνει απούσα όπως και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ως είθισται αυτοί που έπρεπε να εποπτεύουν τους σύγχρονους τοκογλύφους αλλά περί άλλων τυρβάζουν.

΄Ερχεται δε  καπάκι η Κεντρική Τράπεζα ως επόπτες των τραπεζών και μας αμολούν ότι δεν μπορούν τάχατες να παρεμβαίνουν στις χρεώσεις των τραπεζών παρά μόνο να κάνουν… προφορικές παρεμβάσεις.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Τον χορό των αυξήσεων στα έξοδα/προμήθειες που θα ισχύουν από 2  Ιανουαρίου 2024  ανακοίνωσε η διασωθείσα τράπεζα από τον Συνεργατισμό και θα ακολουθήσουν και οι άλλες.

Οι κυριότερες αυξημένες χρεώσεις τους θα  είναι οι εξής:

  • Ανάληψη μετρητών από το ταμείο από €3 μέχρι €20
  • Κατάθεση μετρητών στο ταμείο €3
  • Εξαργύρωση στο ταμείο επιταγής της ίδιας τράπεζας από €2 σε €5
  • Εκτύπωση κατάστασης λογαριασμού από €2 θα αυξηθεί στα €5
  • Αντίγραφο κατάστασης λογαριασμού από €2 σε  €5
  • Ετήσια συνδρομής κάρτας από €5 σε €8
  • Παραγγελία βιβλιαρίου επιταγών από το ταμείο μέχρι 31/12/2023 θα είναι €40 αλλά από 2/1/2024 δεν θα είναι διαθέσιμο. Παραγγελία θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω αυτόματης ταμειακής μηχανής και η αύξηση  από €25 που είναι σήμερα θα πετάξει  στα €50. Σπρώχνουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, τα ηλεκτρονικά κανάλια  με δήθεν χαμηλότερο κόστος και ιδού το αποτέλεσμα…
  • Επικαιροποίηση στοιχείων πελάτη με φυσική παρουσία στο κατάστημα ΝΕΑ ΧΡΕΩΣΗ €30 εξαιρούνται άτομα άνω των 65 ετών
  • ΄Εκδοση ή τροποποίηση εγγυητικής επιστολής προς Τμήμα Μετανάστευσης  επιπλέον αύξηση προμήθειας κατά €20 και αυτό αφορά κυρίως ηλικιωμένους ή άτομα με προβλήματα υγείας που έχουν βοήθεια από άτομα από τρίτες χώρες

Πέραν των τόκων χρεώνουν για τρεχούμενους λογαριασμούς με όριο  €12  ανά τριμηνία για «έξοδα διαχείρισης» και για τρεχούμενους λογαριασμούς χωρίς όριο, δηλαδή για δικά μας χρήματα που δεν κάνουν απολύτως τίποτε χρεώνουν €6 ανά τριμηνία για «έξοδα διαχείρισης».

ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΚΑΙ

ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Φοβού όχι τους από εσού ευεργετηθέντες αλλά τους από εσένα διασωθέντες οι οποίοι τώρα εκτός από το ότι κερδοσκοπούν ασύστολα στις πλάτες μας παράλληλα μας αρπάζουν  περιουσίες αντί να προβαίνουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις που είναι και προς το δικό τους συμφέρον.

΄Οσον για τους συνεχιστές της κυβέρνησης Αναστασιάδη, την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ,  συνεχίζουν την  προπαγάνδα στο όνομα του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού και αφήνουν το καρτέλ των τραπεζών  να έχουν δέσει χειροπόδαρα τα νοικοκυριά  και τις μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις με  τις αλόγιστες χρεώσεις  για να αντλούν εύκολα και ακίνδυνα κέρδη.

Από το 2013 και εντεύθεν οι ιδιωτικές τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοι τους και τα τελευταία τέσσερα χρόνια  στο καρτέλ έχουν προστεθεί και τα ξένα επενδυτικά ταμεία – κοράκια, κυβερνούν την χώρα και είναι υπεράνω των κυβερνήσεων που εκλέγηκαν για να τους υπηρετούν.

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης