Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠλάτες από την κυβέρνηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Πλάτες από την κυβέρνηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

-€500 εκατομμύρια πρόστιμο για ρύπους αλλά δεν επιτρέπουν στην ΑΗΚ να αναπτύξει ΑΠΕ! -Ερωτηματικά για τη διαχείριση των εκατομμυρίων για ρύπους που επιστρέφουν στα ταμεία του κράτους

-

Σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στην οποία εξετάστηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, για το 2024 ο καθ’ ύλην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων για το 2024 αναμένεται να εκτοξευτεί στα €500 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με  στοιχεία  της ΑΗΚ το κόστος για το  2023 θα ξεπεράσει τα €300 εκατομμύρια γιατί η χώρα μας δεν φρόντισε να αντικαταστήσει το μαζούτ με φυσικό αέριο και να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το έξτρα κόστος το  πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. 

Αυτά τα εκατομμύρια καταβάλλονται από την χώρα μας στην ΕΕ ως πρόστιμο για τους ρύπους γιατί η ΑΗΚ με το έτσι θέλω των κυβερνώντων συνεχίσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο/μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Επίσης εκατομμύρια τέλη για τους ρύπους πληρώνουν τόσον οι τομείς της κατασκευής τούβλων και της τσιμεντοποιίας. 

Μετά τη καταβολή αυτών των προστίμων η Ε.Ε. επιστρέφει αυτά  τα χρήματα πίσω στο κράτος για να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για να αποφορτίζονται οι καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών. Ωστόσο, το πως θα χρησιμοποιηθούν επαφίεται από το κάθε κράτος ξεχωριστά. 

Έτσι, πληρώνει η ΑΗΚ για τους ρύπους εκατομμύρια τα οποία ματοκυλίζονται στον καταναλωτή αλλά όταν αυτά τα εκατομμύρια επιστρέφουν πίσω στα ταμεία του κράτους, κανένας δεν γνωρίζει που καταλήγουν. 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το 2022 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας αυξήθηκε κατά 42% σε σύγκριση με το  2021. Πληρώσαμε  εκατομμύρια σε πρόστιμα για ρύπους και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε για την ανευθυνότητα των κυβερνώντων  που εδώ και  χρόνια σφυρίζουν αδιάφορα και δεν επιτρέπουν στην ΑΗΚ να κάνει επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), πράγμα που θα αποβεί προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος όσων και  των καταναλωτών.  Και όλα αυτά για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον Τομέα των ΑΠΕ!

  • Θα απαντήσουν επιτέλους οι κυβερνώντες; Τελικά αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που επιστρέφονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, που καταλήγουν;

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης