Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑCyprus Confidential: Διασυρμός της Κύπρου σε όλο τον κόσμο με τους ίδιους...

Cyprus Confidential: Διασυρμός της Κύπρου σε όλο τον κόσμο με τους ίδιους πρωταγωνιστές

«Χρυσοί φίλοι και γείτονες του Νίκου Αναστασιάδη»… Στο στόχαστρο της κοινοπραξίας ερευνητικών δημοσιογράφων ICIJ είναι η χώρα μας

-

Εξακολουθεί να διασύρεται διεθνώς τέλος η Κύπρος με τα έργα και τις ημέρες κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Η χώρα μας βρέθηκε αυτή τη φορά στο στόχαστρο της κοινοπραξίας ερευνητικών δημοσιογράφων ICIJ και το όνομα της γίνεται με το χειρότερο τρόπο πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης σε όλη την υφήλιο!

Το δημοσίευμα που βασίζεται σε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια έγγραφα, παρουσιάζει την Κύπρο ως μέσο για να βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες και πολυεκατομμυριούχους να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης. Προστίθεται πως οι περισσότεροι από τους Ρώσους που εμφανίζονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes ήταν πελάτες Κυπρίων παρόχων υπηρεσιών, ενώ περισσότερες από 650 εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο νησί ανήκαν ή ελέγχονταν από Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το 2014.

Επίσης δείχνει πως Ρώσοι χρησιμοποίησαν την Κύπρο για μετακίνηση εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο αλλά και για την αγορά των δικαιωμάτων για νέους ποδοσφαιριστές. Ακόμα έγγραφα δείχνουν ότι το προσωπικό της PwC Κύπρου έσπευσε να αναδιαρθρώσει εταιρείες που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες λόγω των κυρώσεων.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως δεν είναι σαφές εάν η PwC Κύπρου συνεργάστηκε με πελάτες τη στιγμή που τους επιβλήθηκαν κυρώσεις. Φιλοξενείται επίσης δήλωση του ομίλου ότι είχε τερματίσει τις σχέσεις της με περίπου 150 πελάτες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στο πρώην δικηγορικό του γραφείο.

  • Χαρακτηριστικά γίνεται λόγος για χρυσούς φίλους και γείτονες του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος παρουσιάζεται ως υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση ρωσικών συμφερόντων εν καιρώ δυτικών κυρώσεων.

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρεται πως 25 Ρώσοι που ήταν στη λίστα κυρώσεων για την Κριμαία φέρονται να λάμβαναν επαγγελματικές υπηρεσίες από κυπριακές εταιρείες, ενώ δείχνουν ότι 71 Ρώσοι πελάτες που τέθηκαν στη λίστα κυρώσεων από τον Φεβρουάριο του 2022, εξυπηρετήθηκαν από κυπριακές εταιρείες. Η έρευνα έχει τίτλο Κύπρος- Εμπιστευτικό, διήρκησε 8 μήνες και σε αυτή συμμετείχαν 270 δημοσιογράφοι.

GUARDIAN: «ΑΝΗΣΥΧΙΑ» ΓΙΑ

ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία μετέχει στη δημοσιογραφική ομάδα της Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων τονίζει πως εγείρει ανησυχίες η μεγαλύτερη διαρροή οικονομικών δεδομένων από την Κύπρο για τον ρόλο της στη διαχείριση ρωσικών περιουσιών.

  • Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνεται πως τα 3,6 εκατομμύρια έγγραφα, που καλύπτουν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως τον Απρίλιο του 2022, αποκαλύπτουν το ρόλο εταιρείας και άλλων συμβούλων στις συναλλαγές και μεταφορές περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις διεθνείς κυρώσεις.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται πάνω από 650 εταιρείες και καταπιστεύματα στην Κύπρο ιδιοκτησίας ή ελέγχου Ρώσων που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις από το 2014 και μετά, δηλαδή από την προσάρτηση της Κριμαίας μέχρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφέρεται πως από τους 104 Ρώσους δισεκατομμυριούχους στη λίστα πλουσίων του Forbes το 2023, δύο στους τρεις εμφανίζονται στα έγγραφα μαζί με συγγενείς τους ως πελάτες παρόχων επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Έτσι αποκαλύπτεται «η κλίμακα του ρόλου της Κύπρου ως πύλης προς την Ευρώπη για τις συνδεόμενες με το Κρεμλίνο ελίτ».

  • Συγκεκριμένα υπάρχουν έγγραφα για 71 Ρώσους πελάτες εταιρειών στην Κύπρο που τελούν υπό κυρώσεις από τον Μάρτιο του 2022, αν και πολλές από αυτές τις επαγγελματικές σχέσεις φέρονται να έχουν τερματιστεί πλέον.

Το δημοσίευμα τονίζει πως η Κύπρος δεσμεύτηκε μετά από τις αποκαλύψεις να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στον χρηματοπιστωτικό της τομέα. Η κυπριακή κυβέρνηση, γράφει ο Guardian, αντέδρασε υποσχόμενη «προσέγγιση μηδενικής ανοχής» έναντι παραβιάσεων των κυρώσεων, καθώς παλεύει να προφυλάξει το καθεστώς της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης στην Κοινοπραξία ότι η Κύπρος λαμβάνει τεχνική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσει μία μονάδα επιβολής κυρώσεων τον επόμενο χρόνο, με το σχέδιο να υποβάλλεται εντός του μήνα. Επίσης, είπε πως η Κύπρος εντάχθηκε σε διακρατικό πρόγραμμα της ΕΕ για την αποτελεσματική ισχύ των κυρώσεων.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σύμφωνα με τον Guardian, ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνησή μας είναι αδιαμφισβήτητα προσηλωμένη στην καταπολέμηση της διαφθοράς και των παράνομων χρηματοοικονομικών ενεργειών και λαμβάνει όλες τις αναγκαίες δράσεις ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ».

Μεταξύ των αποκαλύψεων περιλαμβάνεται αναφορά πως εταιρεία και άλλοι σύμβουλοι βοήθησαν τον ισχυρό ολιγάρχη Αλεξέι Μορντάσοφ στην απόπειρα να μεταφέρει μερίδιο αξίας ενός δισεκατομμυρίου λιρών που κατείχε στον ταξιδιωτικό κολοσσό Tui στη σύντροφό του Μαρίνα, την ημέρα που αυτός τέθηκε υπό κυρώσεις από την ΕΕ (28/2/22).

Για την υπόθεση το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών έχει ανοίξει ποινική έρευνα, αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ η εταιρεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχολίασε ότι οποιαδήποτε κατηγορία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και ερευνάται.

Από τα έγγραφα αποκαλύπτεται επίσης ο ρόλος «θολών υπεράκτιων δομών» στη μυστική χρηματοδότηση ενός επιφανούς Γερμανού δημοσιογράφου, αλλά και σε πιθανές παραβιάσεις κανόνων γύρω από τη χρηματοδότηση ποδοσφαιρικών συλλόγων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ

Η δημοσιοποίηση της έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ-International Consortium of Investigative Journalists) με τίτλο «Cyprus Confidential» προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι κατά την παρουσίαση των Φθινοπωρινών Προβλέψεων της Κομισιόν κλήθηκε να σχολιάσει τις νέες αποκαλύψεις που φέρουν την Κύπρο να εμπλέκεται στη φυγάδευση δισεκατομμυρίων Ρώσων ολιγαρχών ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Στην απάντησή του έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τη Λευκωσία ότι «η παράκαμψη των κυρώσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», ενώ αναφέρθηκε επίσης στη νέα οδηγία η οποία προωθείται από την ΕΕ για την πρόληψη της κατάχρησης εικονικών οντοτήτων για φορολογικούς σκοπούς, γνωστή ως «Unshell Directive», αλλά και στις πρακτικές επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠ. ΝΟΜΙΚΩΝ

Η ΕΡΕΥΝΑ CYPRUS CONFIDENTIAL

Η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ-International Consortium of Investigative Journalists) με τίτλο «Cyprus Confidential», θα συζητηθεί εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Το θέμα ενεγράφη από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για αυτεπάγγελτη εξέταση, υπό τον τίτλο «Αξιολόγηση των ευρημάτων, που προκύπτουν από την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 2023 και ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως «δυστυχώς για πολλοστή φορά διασύρεται το όνομα και η αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», για να σημειώσει ότι «τα όσα δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ώρες είναι σοβαρά και πρέπει να υπάρξει διερεύνηση».

Είπε πως το κόμμα κρατεί τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, πλην όμως συμπληρώνει «αυτή δεν είναι αρκετή».

«Έμπρακτα πρέπει να αποδείξει την πολιτική της βούληση η κυβέρνηση, γιατί κακά τα ψέματα για πάρα πολλά χρόνια η διαφθορά έχει απογειωθεί, η θεσμική διαπλοκή επί ημερών της προηγουμένης κυβέρνησης έχει εδραιωθεί και πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα από τους θεσμούς για να καταστεί η Κύπρος κράτος δικαίου για να είμαστε περήφανοι και στην Κύπρο και στο εξωτερικό», είπε.

Επιπλέον, είπε ότι «ουδόλως μας ξενίζει το γεγονός ότι στο κάδρο των δημοσιευμάτων βρίσκεται ξανά και το όνομα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με διάφορες ενέργειες», συμπληρώνοντας ότι «οι ελεγκτικοί θεσμοί έπρεπε να κινηθούν εγκαίρως, αντί σήμερα να εισπράττουμε τα επίχειρα της ανεπάρκειας και της σκοπιμότητας των προηγούμενων χρόνων».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΤΚ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ

ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΤΟΥ «CYPRUS CONFIDENTIAL»

Η Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της στον απόηχο των αποκαλύψεων του διεθνούς δημοσιεύματος “Cyprus Confidential” αναφέρει ότι εξετάζει «και τις ενδεχόμενες παραβάσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, στο βαθμό που αυτές αφορούν τα πιστωτικά ιδρύματα», απαιτώντας εκ νέου από τα τραπεζικά ιδρύματα να εφαρμόζουν τον περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο.

Παράλληλα, η ΚΤΚ καταγράφει το τεράστιο έργο που έγινε από το τέλος του 2018 στο πλαίσιο στοχευμένων εποπτικών της δράσεων, υπογραμμίζοντας ότι «από τα τέλη του 2018 μέχρι σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα τερμάτισαν επιχειρηματικές σχέσεις με συνολικά 42.728 εταιρείες-κέλυφος και έκλεισαν 125.782 τραπεζικούς λογαριασμούς».

Διαβάστε Επίσης