Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΗ εκλογή ηγέτη του ΑΚΕΛ στο εξής απ’ ευθείας από το Συνέδριο...

Η εκλογή ηγέτη του ΑΚΕΛ στο εξής απ’ ευθείας από το Συνέδριο – Πέρασε η πρόταση από το Καταστατικό Συνέδριο

Μειώνονται σε δυο οι θητείες για βουλευτές και άλλα πολιτειακά αξιώματα ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Είμαστε η μεγάλη δύναμη που αγκαλιάζει την Αριστερά και τον προοδευτικό-δημοκρατικό κόσμο

-

Η Κύπρος χρειάζεται την Αριστερά και το ΑΚΕΛ, ισχυρό, μεγάλο, πρωταγωνιστικό. Και αυτό θα κάνουμε. Το ΑΚΕΛ ξανά πρώτο στη δράση, στους αγώνες, στην κοινωνία, στα κινήματα. Στη βουλή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ευρωβουλή. Παντού και πάντοτε. Και τώρα και πάντα, διακήρυξε ο ηγέτης του Κόμματος Στέφανος Στεφάνου κλείνοντας το απόγευμα της Κυριακής τις εργασίες του Καταστατικού Συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν 1000 περίπου εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από όλη την Κύπρο αλλά και τις κομματικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του Κόμματος, Χρυστάλλα Αντωνίου, η οποία αναφέρθηκε στη διαδικασία των προηγούμενων εβδομάδων και στον δημοκρατικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του ΑΚΕΛ αλλά και στα συλλογικά σώματα. Υπογράμμισε δε την σημασία του Συνεδρίου καθώς και την ευθύνη του Κόμματος έναντι της 100χρονης Ιστορίας του αλλά και έναντι στον κυπριακό λαό, να αφουγκραστεί τις ανάγκες της εποχής.

Στην έναρξη του συνεδρίου προβλήθηκε βίντεο με μηνύματα του ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, Άντελ Άμερ, του ΓΓ του Κόμματος Παλαιστινιακού Λαού, Μπασσάμ Σαλχί καθώς και του Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Αμπντάλα Αττάρι που μίλησαν για την ανάγκη άμεσου τερματισμού του πολέμου στη Γάζα και της ισραηλινής κατοχής, για την αλληλεγγύη που χρειάζεται αυτές τις ώρες ο πολύπαθος παλαιστινιακός λαός.

Στην ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου σκιαγράφησε την ανάγκη για αλλαγές στη δομή, λειτουργία και διαδικασίες του Κόμματος και ταυτόχρονα, παρουσίασε τις βασικές αλλαγές που προτείνει η Κεντρική Επιτροπή. Ο Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγές και εξωστρέφεια στη δράση του ΑΚΕΛ, χωρίς να αλλάζει ο ιδεολογικός προσανατολισμός και χαρακτήρας του Κόμματος.

Στο πρώτο μέρος της συζήτησης έχουν εγκριθεί οι βασικές προτάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για:

  1. Μείωση των θητειών των βουλευτών/ευρωβουλευτών από τρεις σε δύο
  2. Εκλογή του Γενικού Γραμματέα από το Συνέδριο αντί από την Κ.Ε.
  3. Πρόνοια ώστε τα μέλη της Κ.Ε. που δεν εργάζονται στον επαγγελματικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ και των λαϊκών οργανώσεων να συνιστούν τουλάχιστον το 60% του σώματος
  4. Ασυμβίβαστο των αξιωμάτων του Κεντρικού Οργανωτικού, Επαρχιακού και Επαρχιακού Οργανωτικού Γραμματέα με τα δημόσια αξιώματα του βουλευτή, ευρωβουλευτή, δημάρχου και Πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού.

Σ. Στεφάνου: Είμαστε η δύναμη που αγκαλιάζει την Αριστερά και τον προοδευτικό-δημοκρατικό κόσμο 

Το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου με ομιλία του έκλεισε τις εργασίες του Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματος. Ανέφερε στην ομιλία του:

«Το Καταστατικό Συνέδριο περνά πλέον στην Ιστορία του Κόμματος. Περνά ως ένας σταθμός, ένα ορόσημο, ένα εφαλτήριο για τον επόμενο αιώνα ζωής και δράσης του ΑΚΕΛ.

Νιώθω βέβαιος ότι όλοι και όλες θα ριχθούμε στη δουλειά ενωμένοι και αποφασισμένοι για να γίνουν οι αλλαγές ζωή και πράξη. Για να γίνει το Κόμμα καλύτερο, πιο αποτελεσματικό. Η Κύπρος χρειάζεται την Αριστερά και το ΑΚΕΛ, ισχυρό, μεγάλο, πρωταγωνιστικό. Και αυτό θα κάνουμε. Το ΑΚΕΛ ξανά πρώτο στη δράση, στους αγώνες, στην κοινωνία, στα κινήματα. Στη βουλή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ευρωβουλή. Παντού και πάντοτε. Και τώρα και πάντα.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους και όλες σας που γίνατε σήμερα μέρος της κορύφωσης της διαδικασίας των καταστατικών αλλαγών. Είναι υγεία και δημοκρατία να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στις συζητήσεις, γιατί αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον όλων μας για το Κόμμα μας. Θα ανησυχούσα αν δεν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, πλουραλισμός ιδεών, διαφορετικές οπτικές όταν κουβεντιάζουμε για το σπίτι μας και πώς αυτό θα γίνει καλύτερο. Και το γεγονός ότι «κουβεντιάζουμε ήσυχα ήσυχα και απλά, και καταλαβαινόμαστε» είναι κι αυτό μέρος του πώς θέλουμε να είναι και να λειτουργεί το Κόμμα. Δημοκρατικά. Συλλογικά. Συντροφικά.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε Κόμμα αρχών, αξιών και ιδανικών. Με ιδεολογία και όραμα για μια Κύπρο, για μια κοινωνία, για έναν κόσμο εκ θεμελίων δίκαιο, ανθρώπινο, ειρηνικό. Τον κόσμο του σοσιαλισμού. Βελτιώνοντας το σήμερα ανοίγουμε δρόμους για το αύριο.

Είμαστε δύναμη με τον Λαό, για τον Λαό. Το ΑΚΕΛ υπάρχει για να υπηρετεί τον λαό, αντλεί απ’ αυτόν τη δύναμή του και σ’ αυτόν λογοδοτεί. Βασίζεται στους δεσμούς με τους εργαζόμενους και την κοινωνία, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές και τις συνοικίες, στα κινήματα και τους αγώνες. Οξυγόνο του ΑΚΕΛ είναι η καθημερινή επαφή με τον λαό.

Είμαστε δύναμη διεκδίκησης για τους πολλούς. Με διεκδίκηση, με δράση που εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, όλους αυτούς που -μέσα στο σύστημα που ζούμε- ζητούν και χρειάζονται υπεράσπιση: την εργατική τάξη και ευρύτερα τον κόσμο της εργασίας, τους αυτοεργοδοτούμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, την αγροτιά, τη νέα γενιά, τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Είμαστε η μεγάλη δύναμη που αγκαλιάζει την κυπριακή Αριστερά αλλά και ολόκληρο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της Κύπρου, όλο τον κόσμο που ήταν και παραμένει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Είμαστε η μαγιά και το προζύμι για την προοδευτική πλειοψηφία που θέλει να αλλάξει την Κύπρο, να την πάρει μπροστά. Να αντιστρέψει την πορεία προς τη διχοτόμηση, τον διεθνή εξευτελισμό της χώρας και την άνοδο της ακροδεξιάς. Όπως σε όλη την πολυδεκαετή διαδρομή μας, θα συνεχίσουμε να κτίζουμε συμμαχίες και συνεργασίες με άλλες δυνάμεις, στη βάση αρχών και στόχων που υπηρετούν τον λαό. Απευθύνουμε και σήμερα, από αυτό το βήμα, κάλεσμα σε κάθε δημοκρατική και προοδευτική φωνή, να συναντηθούμε στις κρίσιμες μάχες των επόμενων χρόνων.

Είμαστε η προοδευτική δύναμη της Κύπρου. Δύναμη ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Δύναμη πάλης ενάντια στην κατοχή, τη διχοτόμηση και τον εθνικισμό, την στρατιωτικοποίηση. Δύναμη για μια Κύπρο ενωμένη και λεύτερη, για μια Κύπρο γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Είμαστε η δύναμη που μπορεί να σταθεί ενώπιον του λαού και να πει «ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ – ΘΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ». Έχουμε ρίζες βαθιές, ποτισμένες με αίμα και ιδρώτα. Που άντεξαν σε κάθε αναμέτρηση και δοκιμασία, απέναντι σε κάθε είδους εχθρούς. Έχουμε την ορμή της Ιστορίας μας. Παίρνουμε δύναμη από αυτή και εφορμούμε στο μέλλον.

Εμπρός λοιπόν. Με το βλέμμα στο μέλλον ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Σαν μια γροθιά όλοι μαζί!

Για τον λαό και την πατρίδα.

Ζήτω το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού. Το ΑΚΕΛ

Ζήτω η Κύπρος».

Διαβάστε Επίσης