Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του ΟΗΕ στη Γερμανία είναι η εξάντληση των υπόγειων υδάτων.
Οι υπόγειες αποθήκες γλυκού νερού, γνωστές ως υδροφόροι, είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία και προμηθεύουν με πόσιμο νερό περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους μεγαλύτερους στον κόσμο χρησιμοποιούνται ταχύτερα από ό,τι αναπληρώνονται.
Αν στερέψουν οι πηγές, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και θα έχει «εκτεταμένες συνέπειες», προειδοποίησε η έκθεση, με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία να έχουν ήδη περάσει αυτό το σημείο καμπής μετατρέποντας σε «έρημο» μία «παραγωγική όαση». Η Ινδία πλησιάζει γρήγορα τα δικά της σημεία καμπής.
- Η Κύπρος από χρόνια αντιμετωπίζει έλλειψη νερού και έχει λάβει μέτρα, όπως η κατασκευή υδατοφρακτών και η αφαλάτωση. Με την αύξηση όμως του πληθυσμού και των αναγκών σε νερό, ούτε αυτά τα μέτρα επιλύουν ολοκληρωτικά το πρόβλημα, όχι μόνο της ύδρευσης αλλά και της άρδευσης.
Έχουμε προτείνει μερικές φορές με αρθρογραφία στον Τύπο, ένα επιπρόσθετο μέτρο, το οποίο όμως μάλλον δεν έχει ληφθεί υπόψη.
Είναι η συλλογή νερού από τις στέγες. Με εύκολο και όχι ιδιαίτερα ακριβό τρόπο, η συλλογή νερού ακόμα και τις λίγες μέρες που έχουμε βροχόπτωση στην χώρα μας, θα συμβάλει σημαντικά στο υδατικό ισοζύγιο. Το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται για άρδευση και για χρήση στα αποχωρητήρια και με επιπρόσθετο φιλτράρισμα και για πόσιμο.
ΧριΣ