Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ*
Οι επόμενες εκλογές Τοπικές και Περιφερειακές σηματοδοτούν μια νέα πορεία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μεταρρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, για να λάβει σάρκα και οστά, χρειάζεται όραμα, πρόγραμμα, σχεδιασμό. Χρειάζεται αποτελεσματικές λύσεις, πρακτικές, αλλά και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις.
Η μεταρρύθμιση από μόνη της δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα θεωρητικό κείμενο που πρέπει να τρέξει και να δοκιμαστεί από την ίδια την ζωή. Να αποδειχθεί ότι αντέχει και ότι βρίσκεται όντως στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Ότι πραγματικά επιτρέπει να προσφέρουν οι νέες διοικητικές οντότητες, Δήμοι – Κοινότητες και Επαρχιακοί Οργανισμοί υψηλή ποιότητα ζωής στους πολίτες.
Δεν μπορούμε να προδικάζουμε εξ’ υπαρχής ότι είναι δεδομένη η επιτυχία. Ούτε και μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ψηφίστηκε, ότι πρόνοιες περιλαμβάνονται στους τρεις Νόμους Περί Δήμων, Περί Κοινοτήτων και Περί Επαρχιακού Οργανισμού, αποτελούν την μαγική συνταγή ή τον από μηχανής θεό που θα απογειώσει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όχι! Ακλόνητες αλήθειες και βεβαιότητες δεν υπάρχουν σε καμμιά, μα καμμιά νομοθεσία, πόσο μάλλον όταν έχουν να κάνουν με την ίδια την διακυβέρνηση ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς της πολιτείας μας.
Ναι, υπάρχουν και προβλήματα και αδυναμίες στην επικείμενη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται ενώπιον τεράστιων προκλήσεων. Θέματα οικονομικής αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας, θέματα οικονομικών χρεών, ταμεία συντάξεως, θέματα που αφορούν την ίδια την αποκέντρωση και την εγγύτητα στη λήψη αποφάσεων, θέματα επικουρικότητας, βασικές αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης νοσούν στην Κύπρο. Τι να πούμε για τα ζητήματα των βιώσιμων πόλεων, για την αειφόρο ανάπτυξη, για την οικολογία και το περιβάλλον, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ) για τους ΟΕΔΑ, που εξελίσσονται σε υγειονομική βόμβα. Για το κυκλοφοριακό που οι πόλεις μας απειλούνται με έμφραγμα. Να μιλήσω για τις καθυστερήσεις και την γραφειοκρατία στην έκδοση πολεοδομικής άδειας, άδειας οικοδομής, για τα θέματα καθυστερήσεων στην Αρχή Ηλεκτρισμού, στην Πυροσβεστική, μπορούμε να μιλούμε για ώρες για προβλήματα και στρεβλώσεις που καταταλαιπωρούν τους πολίτες.
Σήμερα οι Δήμοι και οι Κοινότητες μας ασφυκτιούν. Θεμελιώδη προβλήματα υψώνονται μπροστά τους. Συρρικνώνεται καθημερινά κάθε έννοια κοινωνικού κράτους – πρόνοιας και αλληλεγγύης. Δεν βρίσκουν σπίτια να κατοικήσουν τα νέα ζευγάρια, οι φοιτητές μας. Η Λεμεσός έχει ξεπεράσει σε τιμές ενοικίων και αγοράς στέγης το Dubai και το Λονδίνο.
Οι Κοινότητες μας αργοπεθαίνουν. Εγκαταλείπονται. Τα πλείστα χωριά μας έχουν, δεν έχουν 100 κατοίκους. Κάποια εξ’ αυτών υπολειτουργούν γιατί δεν διαθέτουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες επιβίωσης. Αφήνω το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση για τις Κοινότητες είναι ελλιπής.
Τώρα και ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Ιουνίου του 2024, ας λογαριαστούμε πρώτα με τους εαυτούς μας, τις αλήθειες και πραγματικότητες που ζουν και βιώνουν οι πολίτες. Να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Τι κάναμε αυτά τα 7 – 8 χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές του 2016. Πόσο συμβάλαμε με τα οράματα και τις ιδέες μας, με τους αγώνες ώστε οι πόλεις και οι κοινότητες μας να βρίσκονται σήμερα σ’ αυτή την κρίσιμη θέση. Γιατί άραγε μεγάλωσαν τα προβλήματα, κάποια μάλιστα απειλούν και τις ζωές μας και γιατί φτάσαμε να μιλούμε και για κοινωνικά αδιέξοδα.
Το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι αφουγκράζεται τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, είναι κοντά τους, μαζί τους. Με τα σεμινάρια ενημέρωσης για της πορεία της μεταρρύθμισης με τον απολογισμό έργου των Δημάρχων, με μελέτη, αλλά και ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων, με την στήριξη της υπαίθρου, με αγώνες και διεκδικήσεις για επίλυση ζωτικών ζητημάτων που αφορούν τις πόλεις και τις κοινότητες μας. Ναι, δεν εμφανίζεται το ΑΚΕΛ σε κάθε εκλογή, για αυτό και αναγνωρίζουν οι πολίτες στο ΑΚΕΛ, τον χαρακτηρισμό, Κόμμα Αυτοδιοίκητο.
Προχωρούμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Με όραμα και πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες και τις απαιτήσεις, τις λαϊκές ανάγκες. Προπάντων με ισχυρά και αντιπροσωπευτικά ψηφοδέλτια που θα μιλούν στους πολίτες. Με έμπειρους και δοκιμασμένους ανθρώπους, καταξιωμένους στην κοινωνία και το λαό μας.
Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι «δήθεν», ούτε «πασαρέλα» διακίνησης προσώπων, αλλά ο σημαντικότερος λαϊκός θεσμός που οι πολίτες αναμένουν πράξεις και οράματα μακράς πνοής και δράσης.
Σ’ αυτές τις μεγάλες προκλήσεις απαντούμε με ένα ηχηρό παρόν για τις ζωές μας, για ένα καλύτερο κόσμο!
- O Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ