Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΗ ελπίδα των ανθρώπων του τόπου στην Αριστερά

Η ελπίδα των ανθρώπων του τόπου στην Αριστερά

Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε ένα καινούργιο οικονομικό μοντέλο, ίσως να αναποδογυρίσουμε το παλιό, το προηγούμενο, το οποίο χρεοκόπησε...

-

Του Γιώργου Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Δίκαια ήμουν εκεί!  Στο Φόρουμ για την οικονομία που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με την συμμετοχή υψηλών καλεσμένων ακαδημαϊκών και άλλων ειδικών για την οικονομία.  Με την παρουσία του επιχειρηματικού κόσμου, των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και άλλων παραγωγικών κλάδων.

Το ΑΚΕΛ με την διοργάνωση του Φόρουμ για την Οικονομία, επιχειρεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα να συμβάλει δημιουργικά στον διάλογο για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας.  Για μια οικονομία ισχυρή στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και απαιτήσεων, για ένα μοντέλο ανάπτυξης Ανθρωποκεντρικό, για μια κοινωνία προσανατολισμένη  στην πρόνοια, την φροντίδα, την συνοχή!  Μια κοινωνία που θα είναι ευαίσθητη και αλληλεγγύη στους λίγους και αδύνατους, στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Δεν γνωρίζω τι προηγήθηκε, η πολιτική της οικονομίας ή οικονομία της πολιτικής, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία.

Η εφαρμογή πολιτικών καθορίζουν εν πολλοίς το οικονομικό μοντέλο, την ίδια στιγμή η οικονομία χαρακτηρίζει την πολιτική φιλοσοφία στην άσκηση της διακυβέρνησης κάθε χώρας.

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα ταλανίζεται από πολλαπλές κρίσεις.  Η παγκόσμια τραπεζική κρίση συντάραξε το παγκόσμιο οικοδόμημα.  Μέρος αυτής της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, γιατί έτσι ήταν ακριβώς, υπήρξε και η Κύπρος που υπέστην τα πάνδεινα ο λαός μας με τα κουρέματα και τα μνημόνια που επιβλήθηκαν.

Ακολούθησε ακόμα μια κρίση, υγειονομική με την πανδημία του covid 19.  Κλονίστηκε  συθέμελα η παγκόσμια οικονομία.  Φτωχές χώρες και οι λαοί τους βίωσαν τις διακρίσεις ισχυρών χωρών όπου τεχνολογικοί εξοπλισμοί, εμβόλια και φάρμακα δεν προβλέπονταν και μάλιστα υπήρξαν και περιπτώσεις που ακόμα και σε πτήση αεροπλάνου με υγειονομική βοήθεια την τελευταία στιγμή άλλαξαν δρομολόγιο γιατί πλούσιες και ισχυρές χώρες έκαναν παρεμβολές.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Σήμερα ζούμε και βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων, κυρίως του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και προσφάτως η κρίση στην Μέση Ανατολή, Ισραήλ – Παλαιστίνης.

  • Έχουν ανατραπεί τα πάντα!  Τίποτα πλέον δε είναι δεδομένο, οι πραγματικότητες είναι σκληρές.  Η Ευρώπη και οι λαοί της ζουν το απόλυτο δράμα.  Ακρίβεια, πληθωρισμός, τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα, στον ηλεκτρισμό, την ενέργεια, έλλειψη προσιτής στέγης, απογείωση ενοικίων, αύξηση επιτοκίων, συνθέτουν ένα περιβάλλον μη βιώσιμο.

Γι’ αυτό το Φόρουμ Οικονομίας του ΑΚΕΛ αποκτά μια ιδιαίτερη επικαιρότητα.  Έγινε ακριβώς την στιγμή που χρειάζεται σε συλλογικό επίπεδο να αντιμετωπιστούν τα διαχρονικά προβλήματα της χώρας μας, και την ίδια ώρα καλούμαστε να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομίας και ανάπτυξης που θα απαντά στις πιο πάνω προκλήσεις.

Γι’ αυτό μείναμε πίσω, διεκδικούμε πρωτιές από το τέλος σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στην Ευρώπη.  Νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, όπως επίσης μέτρα και αποφάσεις για την ενέργεια, τόσο σε μεσοπρόθεσμο, όσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ο παραγόμενος πλούτος χρειάζεται να αυξηθεί. Να παράγουμε περισσότερα, να αυξήσουμε τα έσοδα μας και να μειώσουμε τα έξοδα μας.  Αυτός ο πλούτος μπορεί και πρέπει να διατίθενται πρώτα σε υποδομές και ασφαλώς να υπηρετεί τους αδύνατους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.  Η συγκεντροποίηση  του πλούτου στους πολύ λίγους σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Κύπρο δεν είναι υγεία, αλλά σοβαρή μάλιστα ανίατη ασθένεια.

Το «επιχειρείν» σε μια μικτή οικονομία είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν στην ουσία την ραχοκοκαλιά του οικονομικού μας μοντέλου.  Επιβάλλεται να δημιουργηθεί το πλαίσιο, οι όροι ώστε ο κόσμος του επιχειρείν να λειτουργεί σ’ ένα περιβάλλον διαφάνειας, υγιούς επιχειρηματικότητας, βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και κινήτρων για να προχωρούν σε επενδύσεις.

 Εδώ ακριβώς προβάλλει ως αναγκαιότητα ο ρόλος του κράτους. 

  • Η φιλοσοφία του λιγότερου κράτους χρεοκόπησε κατά την διάρκεια των πολλαπλών κρίσεων και κυρίως της πανδημίας.  Χωρίς κράτος επιτελικό, σχεδιασμό, χωρίς υποδομές κρατικές, ούτε παρόν, ούτε μέλλον οικοδομείται. 

Ψηφιακός μετασχηματισμός, έρευνα, τεχνολογία, καινοτομία, αργήσαμε πολύ.  Χτες, χρειάζεται να επενδύσουμε γιατί ενδεχομένως το τρένο δεν θα ξαναπεράσει από τον σταθμό……!

Τέλος η λύση του Κυπριακού αποτελεί ίσως την λύδια λίθο.  Η πολιτική λύση θα φέρει και την οικονομική λύση και απελευθέρωση.  Θα γκρεμίσει τείχη και συρματοπλέγματα.  Η ενωμένη Κύπρος θα αντιμετωπίζεται ως κοινή γεωγραφική έννοια, οικονομική και αναπτυξιακή.  Το επιχειρείν θα ανοίξει τα φτερά του σε νέους ορίζοντες μακράς πνοής, θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι θα ενισχύσουν την θέση τους, σ’ ένα μακρόπνοο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι.

Το ΑΚΕΛ μπορεί και πρέπει να γίνει η κινητήρια δύναμη για εκσυγχρονισμό, πρόοδο και υγιή ανάπτυξη στη χώρα μας.  Με όραμα, ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθρες προτάσεις να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα στο λαό μας!

  • Ο Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης