Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣRealSportsΞεχώρισε η «οκτάδα» για την «εξάδα» του Α’ Ομίλου

Ξεχώρισε η «οκτάδα» για την «εξάδα» του Α’ Ομίλου

«Ηλεκτροφόρα» η πρώτη θέση στο Παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ανδρών Α’ Κατηγορίας CYTA 2023-24

-

Του Κόκου ΚΑΘΗΤΖΙΩΤΗ

Κάθε αγωνιστική που περνά θα μας φέρνει ανακατατάξεις στην βαθμολογία ιδιαίτερα για τις πρώτες έξι -εφτά θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα, χωρίς να υπάρχουν σταθερά και αναλλοίωτα προγνωστικά. Το φετινό πρωτάθλημα ξεπερνά κάθε προηγούμενο στην ανταγωνιστικότητα του στα «μεγάλα» ντέρμπυ «καταρρέει» ο άγραφος κανόνας της έδρας. Πάφος -ΟΜΟΝΟΙΑ (0-2), ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ – ΠΑΦΟΣ (0-3), αλλά και στους αγώνες μεταξύ των μεγάλων και των ομάδων του πυθμένα η λέξη «φαβορί» δεν θα ισχύει! ΑΕΖ – ΑΕΚ (3-1), ΟΜΟΝΟΙΑ – ΑΕΖ (3-3), Ανόρθωση – ΑΕΖ 1-1, Καρμιώτισσα – Ομόνοια 3-3 και έχουν παιχτεί μόνο εννέα αγωνιστικές.

Η υποτίμηση ομάδας είτε στα ντέρμπυ λόγω έδρας είτε με τους λεγόμενους «μικρούς» θα πληρώνεται με βαρύ τίμημα (χάσιμο βαθμών). Πλέον οι «φτωχοί» συγγενείς έχουν εκλείψει από το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας και η ισοδυναμία των «ρόστερ» των ομάδων είναι γεγονός. Βέβαια υπάρχουν πιο ποιοτικά ρόστερ που έχουν και βάθος, όμως η σωστή «αγωνιστική τακτική» που εφαρμόζουν οι αντίπαλοι τους εξουδετερώνουν αυτό το πλεονέκτημα, γιατί διαθέτουν και αυτές οι ομάδες εξίσου καλό και δυνατό σύνολο από 13-14 ποδοσφαιριστές.

Ηλεκτροφόρα αποδεικνύεται η πρωτιά στην κορυφή αφού ανεβαίνουν και μετά μια αγωνιστική φεύγουν από την κορυφή. Οι ανακατατάξεις θα είναι συχνές γιατί η διαφορά των έξι πρώτων ομάδων από μηδέν έως τρεις βαθμούς δεν προσφέρουν σταθερότητα στον βαθμολογικό πίνακα. Μια νίκη ή ισοπαλία ή μια ήττα σε αυτές τις έξι ομάδες θα έχει και αλλαγές στον βαθμολογικό πίνακα όπως συνέβη  στην ένατη αγωνιστική.

  • Η ήττα του Απόλλωνα από την Πάφο και οι νίκες του ΑΡΗ και του ΑΠΟΕΛ έφεραν τον ΑΡΗ στην πρώτη θέση και το ΑΠΟΕΛ στη δεύτερη θέση (ισοβαθμία με τον ΑΡΗ) ενώ ο Απόλλωνας υποχώρησε στην τρίτη θέση.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ…

Οι πρώτες εννέα αγωνιστικές μας έχουν διαφωτίσει αρκετά ποιες ομάδες θα μονομαχήσουν για την υπόθεση τίτλος και όποιος αντέξει!

Ο πρωτοπόρος και Ευρωπαίος ΑΡΗΣ και το ΑΠΟΕΛ με 20 βαθμούς το ζευγάρι του ΑΠΟΛΛΩΝΑ και της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ με 18 βαθμούς και το ζευγάρι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της ΠΑΦΟΥ με 17 βαθμούς θα είναι μάλλον οι βασικοί πρωταγωνιστές στην πρώτη εξάδα που θα διεκδικήσουν επί «ίσοις όροις» την υπόθεση «τίτλος» ή τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Σίγουρα η ανερχόμενη ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ που καραδοκεί στην έβδομη θέση στους πλην δυο και πλην τρεις βαθμούς από τον τρίτο έως τον έκτο στην βαθμολογία, δεν είπε την τελευταία της λέξη και θα το παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για μια θέση στην πρώτη εξάδα.

Το ίδιο και η όγδοη ΑΕΚ Λάρνακας που βρίσκεται πίσω με τέσσερις έως πέντε βαθμούς για την είσοδο της στην πρώτη εξάδα, κανένας δεν μπορεί να την ξεγράψει. Οι 17 αγωνιστικές δηλαδή 51 βαθμούς μέχρι το τέλος της Α’ φάσης προσφέρονται για ανακατατάξεις με την προϋπόθεση να πάρει η ομάδα θετικά αποτελέσματα.

ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

Η μάχη στον πυθμένα είναι το μόνο σίγουρο μέχρι σήμερα και που πολύ δύσκολα θα αλλάξει τουλάχιστον το τέλος του Α’ γύρου όπου απομένουν τέσσερις αγωνιστικές. Οι «τροϊκοί» στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα Δόξα Κατωκοπιάς μηδέν βαθμοί, Καρμιώτισσα Πολεμιδιών οκτώ βαθμοί και ο Οθέλλος Αθηαίνου με τρεις βαθμούς είναι οι μελλοθάνατοι αυτή την στιγμή για έξοδο από την κατηγορία. Όμως οι μαθηματικές πράξεις τους επιτρέπουν να έχουν ελπίδες εάν αρχίσουν να παίρνουν τρίποντα γιατί η ΑΕΖ είναι στους οκτώ βαθμούς, η ΑΕΛ στους 10 βαθμούς και ο Εθνικός στους 11 βαθμούς. Αυτές είναι οι ομάδες ου θα κοντραριστούν μέχρι τέλους για την διαβάθμιση με πρώτα φαβορί όπως είπαμε τις τρεις τελευταίες ομάδες. ΑΕΖ και Εθνικός θα είναι τα αουτσάιντερ της διαβάθμισης. ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΑΕΚ και ΑΕΛ δεν είναι ομάδες για διαβάθμιση όμως μπορεί να βρεθούν στην οκτάδα του Β ’ομίλου!

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕΧΡΙ

 ΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ο πρωτοπόρος ΑΡΗΣ πέτυχε έξι νίκες, δυο ισοπαλίες και μια ήττα. Φαίνεται να τα βγάλει πέρα αγωνιζόμενη και στο Γιουρόπα Λιγκ και στο κυπριακό πρωτάθλημα μέχρι τώρα. Μέχρι τέλος του Α’ γύρου απομένουν τα παιγνίδια με την ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ (εντός έδρας) με την συμπολίτισσα του Καρμιώτισσα (εκτός έδρας) με το ΑΠΟΕΛ (εντός έδρας) και την επίσης συμπολίτισσα του ΑΕΛ στο ΑΛΦΑΜΕΓΑ.

Το δεύτερο ΑΠΟΕΛ πέτυχε έξι νίκες, δυο ισοπαλίες, μια ήττα έχασε το ντέρμπυ των αιώνων με την ΟΜΟΝΟΙΑ, νίκησε το ντέρμπυ με ΑΝΟΡΘΩΣΗ (εκτός) και ΑΠΟΛΛΩΝΑ (εντός). Θα δώσει αγώνες με την ΑΕΚ (εκτός) ΑΕΛ (εντός).

 Ο τρίτος ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ με πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα. Έχασε το ντέρμπυ από την Πάφο FC (εντός) κέρδισε τον ΑΡΗ και ισοπαλία με ΑΠΟΕΛ (εκτός). Έχει να δώσει ακόμη τρία ντέρμπυ με ΟΜΟΝΟΙΑ (εκτός), ΑΕΚ (εντός), ΑΝΟΡΘΩΣΗ (εντός) και Εθνικό Άχνας (εκτός).

Η Ανόρθωση η οποία βρίσκεται με πλην δυο βαθμούς από την κορυφή και ισόβαθμη του ΑΠΟΛΛΩΝΑ υποχώρησε τα τελευταία παιγνίδια. Ήττα από τον ΑΡΗ (εντός έδρας) και ισοπαλία στην ένατη αγωνιστική με ΑΕΖ (εντός). Πέτυχε πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα. Θα δώσει τέσσερα ντέρμπυ με την ΠάφοFC (εκτός), την ΟΜΟΝΟΙΑ (Εντός), τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ (εκτός) και την ΑΕΚ (εντός).

Ακολουθεί η ΟΜΟΝΟΙΑ η οποία είναι η μοναδική ομάδα αήττητη στο πρωτάθλημα τις πρώτες εννέα αγωνιστικές. Πέτυχε τέσσερις νίκες και πέντε ισοπαλίες και ισοβαθμεί με την Πάφο FC με 17 βαθμούς και σίγουρα θα μπορούσε αυτή να είναι την κορυφή αν δεν «χάριζε» τους βαθμούς στην Καρμιώτισσα 3-3 εκτός έδρας, ενώ προηγείτο με 3-1 μέχρι τις καθυστερήσεις και 3-3 με την ΑΕΖ εντός έδρας και μετά την εκτός έδρας νίκη στο ντέρμπυ με την Πάφο, η ισοπαλία με την ΑΕΚ στο ΓΣΠ, ενώ βελτιώθηκε στην άμυνα δυο αγώνες συνεχόμενους στο μηδέν η επίθεση έμεινε άσφαιρη για δεύτερη φορά, η πρώτη με ΑΕΛ (0-0).

Η ΟΜΟΝΟΙΑ θα δώσει δυο συνεχόμενα ντέρμπυ με ΑΠΟΛΛΩΝΑ (εντός έδρας) και ΑΝΟΡΘΩΣΗ (εκτός) με Εθνικό (εντός) και Οθέλλο (εκτός).

Η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ στην έβδομη θέση με τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και δυο ήττες φιλοδοξεί να δώσει την μάχη για την είσοδο στην πρώτη εξάδα και τουλάχιστον να μην μπει σε περιπέτειες στον χώρο της διαβάθμισης. Της απομένουν οι αγώνες με τον πρωτοπόρο ΑΡΗ (εκτός) με ΔΟΞΑ εντός με ΑΕΖ εκτός και με Πάφο FC εντός.

Στην όγδοη θέση η ΑΕΚ Λάρνακας με τρεις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δυο ήττες έχει μαζέψει 13 βαθμούς και είναι στο πλην εφτά από την κορυφή και το πρόγραμμα της μέχρι τον Α’ γύρο είναι αρκετά δύσκολο αφού είναι όλα ντέρμπυ. Πέρασε το ντέρμπυ με το ΑΠΟΕΛ (εντός) ΑΠΟΛΛΩΝΑ (Εκτός) ΑΕΛ (εντός) και ΑΝΟΡΘΩΣΗ (εκτός). Αν συνεχίσει να μην παίρνει τρίποντα στα ντέρμπυ θα κάνει δύσκολο το έργο της για την πρώτη εξάδα. Ο Εθνικός Άχνας μάζεψε μέχρι στιγμής 11 βαθμούς και πέτυχε τρεις νίκες και δυο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες και φιλοδοξεί να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό για να μπει σε περιπέτειες.

Η ΑΕΛ Λεμεσού με 10 βαθμούς, τρεις νίκες, μια ισοπαλία με ΟΜΟΝΟΙΑ και πέντε ήττες βρίσκεται στην 10η θέση και αν σε αυτό το μοτίβο σίγουρα θα μείνει για ακόμη μια σεζόν εκτός εξάδας και υπάρχει πιθανότητα να μπει σε περιπέτειες στον χώρο της διαβάθμισης.

Ακολουθούν οι ομάδες της ΑΕΖ με οκτώ βαθμούς και ο Οθέλλος με τρεις βαθμούς, η Καρμιώτισσα με δυο βαθμούς και η Δόξα χωρίς βαθμούς.

Διαβάστε Επίσης