Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΚάτω τα εισοδήματα, πάνω οι τιμές! Πάρτε μέτρα κατά της ακρίβειας και...

Κάτω τα εισοδήματα, πάνω οι τιμές! Πάρτε μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας!

Δεν πάει άλλο! Αντίσταση λαέ! Όλοι έτοιμοι για μάχες για ν’ αναγκαστεί η κυβέρνηση του κεφαλαίου να αναλάβει τις ευθύνες της

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Η κοινωνία βυθίζεται όλο και περισσότερο στη φτώχεια και τη μιζέρια. Όλο και μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων  με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα. Η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπριακών νοικοκυριών, όπως επιβεβαιώνεται με στατιστικά στοιχεία, είναι καταχρεωμένα! Και πως να μην είναι όταν ο πληθωρισμός κατατρώει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

  • Οι σημερινοί κυβερνώντες ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές όπως και οι προκάτοχοι τους, κάνοντας πλάτες στο μεγάλο κεφάλαιο, στους εισαγωγείς και στους  μεγαλοεπιχειρηματίες λιανικής πώλησης.

Πεισματικά η εκτελεστική εξουσία αρνείται να πάρει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και της ασυδοσίας με αποτέλεσμα τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης, στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες υπηρεσίες.

Χιλιάδες πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται ραγδαία, την ώρα που η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ σε πλήρη συντονισμό με το μεγάλο κόμμα του κεφαλαίου, τον ΔΗΣΥ, αρνούνται να προχωρήσουν σε μέτρα συγκράτησης των τιμών και σε μέτρα για να κτυπηθεί η αισχροκέρδεια.

  • Ένας στους δύο εργαζόμενους αμείβεται με μισθό κάτω των 1.500 ευρώ και το ένα τέταρτο των εργαζομένων αμείβεται με μισθό κάτω από 1.100 ευρώ.

 Έτσι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι περισσότερες και αριθμητικά μεγαλύτερες από αυτές που τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία αποτυπώνουν.

Με τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, αυξάνονται ραγδαία και τα έσοδα του κράτους από τις έμμεσες φορολογίες, κυρίως του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), αλλά το υπουργείο Οικονομικών προτιμά να γεμίζει τα ταμεία του κράτους.

 Μ’ αυτό τον τρόπο, οι αριθμοί στην Κύπρο συνεχίζουν να ευημερούν αλλά οι πολίτες αιμορραγούν, ενώ εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Αράβων και της σύγκρουσης Ρωσίας με τη Δύση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα των κυπριακών νοικοκυριών, όπως καταγράφονται στατιστικά.  Σύμφωνα με την έκδοση «Τριμηνιαίοι Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί» για το τρίμηνο αναφοράς που λήγει τον Ιούνιο του 2023 της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), το συνολικό χρέος των νοικοκυριών ανήλθε στο τέλος Ιουνίου 2023 στα 20 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών ήταν 69% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα στο τέλος Ιουνίου 2023 ανέρχεται στα €57 δισ.

  • Την ίδια ώρα, ως αποτέλεσμα των συνεχώς αυξήσεων στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών αυξάνονται και τα  έσοδα του κράτους από τις έμμεσες φορολογίες.

΄Ετσι, σύμφωνα με την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος το 2022, κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη φορολογικών εσόδων σε σχέση με το ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2021.

Ειδικότερα, η αναλογία της φορολογίας ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε 12 από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (από 34,8% το 2021 σε 36,5% το 2022) και την Ουγγαρία (από 33,9% σε 35,1%).

ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην οικονομία χιλιάδες πολίτες ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας! Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών για το 2022, ποσοστό 2,7% του πληθυσμού (24.000 άτομα) διαβιούσαν σε συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης το 2022 σε σχέση με 2,6% το 2021!

  • Σύμφωνα τη Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης αυτός παρουσιάζει το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται, λόγω οικονομικών δυσκολιών, τουλάχιστον 7 είδη από έναν κατάλογο 13 αγαθών, υπηρεσιών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που εξετάζονται στην εν λόγω έρευνα.

Σε επίπεδο νοικοκυριού τα αγαθά αφορούν την οικονομική αδυναμία στην αντιμετώπιση έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών, την οικονομική αδυναμία για πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών, την καθυστέρηση στην αποπληρωμή πάγιων λογαριασμών (ρεύμα, νερό κ.λπ.), ενοίκιο ή δόσεις δανείων κύριας κατοικίας ή δόσεις άλλων δανείων, την οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι (ή ισοδύναμο χορτοφαγικό γεύμα σε θρεπτική αξία), την οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση, την οικονομική αδυναμία να διαθέτουν αυτοκίνητο για ιδιωτική χρήση και την οικονομική αδυναμία να αντικαθιστά φθαρμένα έπιπλα.

  • Παράλληλα, από τα στοιχεία της έρευνας για τη σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση κατά ομάδα ηλικίας για τα έτη 2015-2022 προκύπτει ότι στην Κύπρο τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών καταγράφουν διαχρονικά τα ψηλότερα ποσοστά, συγκεκριμένα για το 2022 ήταν 4,4%.

Ακολουθούν τα άτομα στις ηλικίες 18-64 ετών με ποσοστό 2,7% και τα άτομα 65 ετών και άνω με ποσοστό 0,9%, ενώ από το 2015, η μεγαλύτερη βελτίωση παρατηρείται στα παιδιά, με σταδιακή μείωση του ποσοστού τους κατά 6,0 ποσοστιαίες μονάδες (από 10,4% το 2015 σε 4,4% το 2022) και στα άτομα ηλικίας 18-64 ετών, με μείωση κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 8,2% σε 2,7%).

Ακόμη σύμφωνα με την έρευνα για τα ποσοστά του πληθυσμού με υλικές και κοινωνικές στερήσεις κατά συνιστώσα στέρησης για τα έτη 2021 και 2022 στην Κύπρο και του μέσου όρου της ΕΕ27 για το 2022, διαπιστώνεται κυρίως η οικονομική αδυναμία του πληθυσμού, για αντιμετώπιση έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών με 39,7% (EE27: 31,5%), για πληρωμή μιας βδομάδας διακοπών με 37,2% (EE27: 28,6%) και για να αντικαθιστά φθαρμένα έπιπλα με 31,5% (EE27:22,0%).

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Ενώ η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει, οι κυβερνώντες αντί μέτρα ανακοπής των αυξήσεων και ανακούφισης των πολιτών, συνεχίζουν την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις των πολιτών.

  • Μαζί με συνδικαλιστικό κίνημα και τις οργανώσεις των καταναλωτών, και άλλοι κοινωνικοί φορείς εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ακρίβεια. Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών επισημαίνει ότι για άλλη μια φορά οι Δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν για την διαβίωση τους.

Λόγω του αυξημένου κόστους ζωής  τον τελευταίο χρόνο, αναφέρει σε ανακοίνωση τουλ,  οι επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι Δανειολήπτες ως προς την διαβίωση τους είναι σαφώς περισσότερες από άλλες χρονιές. Γι αυτό όλοι αναμέναμε από την Κυβέρνηση να παρέμβει με ουσιαστικές λύσεις και στοχευμένα μέτρα , αντιμετωπίζοντας την κρίσιμη αυτή περίοδο που πλήττει την οικονομία μας.

Δυστυχώς, το σχέδιο επιδότησης κατά 2% επιτοκίου στεγαστικών επιτοκίων που θα αφορά δάνεια που συνάφθηκαν από 01/01/22 μέχρι 31/12/23 δεν θα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό Δανειοληπτών.

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση παρέλειψε / απέτυχε να στηρίξει τους Δανειολήπτες με ουσιαστικά μέτρα και λύσεις.  Οι Δανειολήπτες έχουν ανάγκη από στήριξη , αφού λόγω της συνεχούς αύξησης των δανειστικών επιτοκίων , της ακρίβειας και των πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αναζητούν ομπρέλα προστασίας.

Ζητούμε ΠΡΑΞΕΙΣ που θα προστατεύσουν τους  Δανειολήπτες , αφού καθημερινά καλούνται να προσαρμοστούν ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ στις νέες καταναλωτικές συνήθειες λόγω των πιο πάνω ( αυξήσεις επιτοκίων , βασικών αγαθών / υπηρεσιών , πολέμων κλπ ).

 ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ!

Ανοχή τέλος! Οι πολίτες δυσπραγούν με τις συνεχόμενες αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα και επιτόκια που σπάζουν κόκκαλα! Τα  νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα διαπιστώνοντας ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών και εισοδημάτων τους συρρικνώνεται βδομάδα με βδομάδα, μήνα με μήνα. Η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη το χαβά της. Οι πολίτες δυστυχούν και οι εκλεκτοί της Αυλής του Προέδρου κάνουν πάρτι σε βάρος των φορολογούμενών πολιτών.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο! Όλοι στο πόδι, έτοιμοι για μάχες, συντεταγμένοι με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ και το Κόμμα των Κυπρίων Εργαζομένων, το ΑΚΕΛ.

Ας σηκωθούμε όλοι από τους καναπέδες. Αυτοί που μας κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα παρά μόνο την έκφραση της λαϊκής δυσφορίας και τη μετουσίωση του θυμού και της λαϊκής οργής σε έμπρακτη αντίδραση!

Διαβάστε Επίσης