Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΛευτέρης Χριστοφόρου: Επιχείρησε να παραπλανήσει για τους ελέγχους του Ελεγκτικού Συνεδρίου!

Λευτέρης Χριστοφόρου: Επιχείρησε να παραπλανήσει για τους ελέγχους του Ελεγκτικού Συνεδρίου!

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αδειάζει τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, γνωστό πάλαι ποτέ ως «Ο κύριος Κασεττοφωνάκιας», ο οποίος τώρα είναι μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ…

-

Τη βδομάδα που μας πέρασε έφτασε στην Κύπρο ο κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ,  γνωστός πάλαι ποτέ ως «Ο κύριος Κασεττοφωνάκιας», ο οποίος τώρα είναι μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ. Κατά την εδώ επίσκεψη του παρέδωσε στον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη και στην Πρόεδρο της  Βουλής Αννίτα Δημητρίου την ετήσια έκθεση του Συνεδρίου για το 2022 αναφέροντας ότι είμαστε «πρωταθλητές» στην απορρόφηση κονδυλιών και μέχρι το… 2027 η Κύπρος θα έχει  διαχειριστεί συνολικά €3,93 δισεκατομμύρια.

Το μόνο που παρέλειψε να μας ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Λευτέρης «Κασεττοφωνάκιας»,  είναι ότι μόνο το €1,2 δισεκατομμύριο είναι υπό μορφή βοήθειας και τα υπόλοιπα είναι μακροχρόνιος δανεισμός. 

Προχώρησε  κ. Χριστοφόρου σ’ ένα ακατάσχετο λιβάνισμα της ΕΕ, την οποία θεωρεί «όμορφα αγγελικά πλασμένη»  λέγοντας ότι «η ΕΕ είναι δίπλα μας και πραγματικά δίνει ώθηση, ανάπτυξη, προοπτική και  ότι το ποσό των €3,93 δισ. θα είναι μία σημαντική κοινωνικοοικονομική ώθηση για τον τόπο, που θα αλλάξει εντελώς το τοπίο». 

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «η  ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2022  παρουσιάζει όλα τα ευρήματα για όλους τους λογαριασμούς και την αξιοπιστία τους και η δική μας η χώρα είναι σε καλό επίπεδο, δεν υπάρχει οποιοδήποτε εύρημα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια του 2022». 

Η Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε τα τετριμμένα και χιλιοειπωμένα πως «πρέπει να συμπεριφερθούμε σωστά, παρακολουθούμε επισταμένα το σχέδιο ανάπτυξης και ανεκτικότητας» και πως «υπάρχει και κοινοβουλευτικός έλεγχος για να μην κινδυνεύσει η εκταμίευση κονδυλίων που θα διοχετευθούν στην οικονομία».

Στο πλαίσιο των ελέγχων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ωστόσο, ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις σφαλμάτων και κάποιες μεταβιβάστηκαν στην OLAF και στην EPPO και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανακρίσεων.

‘Αρα παραπλανούσε ο κ. Λευτέρης Χριστοφόρου δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε εύρημα για την Κύπρο» και αυτό οφείλεται στο ότι στους ελέγχους που έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ ΔΕΝ συμπεριλήφθηκαν συναλλαγές που αφορούν την χώρα μας.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

΄Οσον αφορά τις καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο ότι έχει εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις σφαλμάτων οι οποίες έχουν μεταβιβαστεί στην OLAF και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θυμίζουμε ότι από πέρσι άρχισε να λειτουργεί η πρώτη ανεξάρτητη  υπερεθνική Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία θα διερευνά και θα διώκει κάθε παράνομη δραστηριότητα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αξιόποινη πράξη,  εγκλήματα εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. 

  • Ειδικά τώρα με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ λόγω της πανδημίας οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς θα καταπολεμούν το έγκλημα και θα διασφαλίζουν ότι δεν χάνεται ούτε ένα ευρώ λόγω απάτης ή διαφθοράς. 

Η βασική αποστολή αυτού του ευρωπαϊκού οργάνου είναι η προστασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων από εγκληματίες,  παντός είδους, προς το κοινό συμφέρον των πολιτών κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά.

Θα παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος Next Generation EU, και θα επαγρυπνούν σαν γεράκια προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να βοηθήσουν τις οικονομίες των κρατών – μελών της ΕΕ για να ανακάμψουν από την κρίση.

Κύριο μέλημα αυτής της  Εισαγγελίας θα είναι να διερευνά και να διώκει διάφορα είδη απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ όπως απάτη όσον αφορά δαπάνες και έσοδα και απάτη όσον αφορά τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). 

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΛΟΓΩ ΠΡΟΤΕΡΟΥ ΒΙΟΥ…

Ας μην ξεχνούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκτεθειμένη στην ΕΕ με  την απάτη που στήθηκε με την πώληση χιλιάδων διαβατηρίων με παράλληλη πώληση ακινήτων και την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% αντί 19%.

Ο μειωμένος συντελεστής  5% στο ΦΠΑ αφορούσε  την απόκτηση πρώτης κατοικίας,  για κοινωνικούς σκοπούς και όχι για σκοπούς «επενδύσεων» όπως έπραξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. 

΄Ηδη η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον του Κυπριακού κράτους και υπάρχει κίνδυνος ο φορολογούμενος πολίτης να κληθεί να πληρώσει τεράστιο χρηματικό πρόστιμο γιατί η κυβέρνηση παραβίασε τις σαφέστατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες αφού με το να εισπράττουν μειωμένο ΦΠΑ από τους περιβόητους ξένους επενδυτές, ολιγάρχες και εγκληματίες που έκαναν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δεν χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ εισπράξεις μόνο από το κράτος  αλλά και από την Ε. Ε. αφού σημαντικό μέρος από τις εισπράξεις του ΦΠΑ καταλήγουν στα ευρωπαϊκά ταμεία. 

Πλέον η  Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα  εξετάζει την τυχόν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ καθώς και την ενεργητική και παθητική δωροδοκία ή υπεξαίρεση εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Αυτή η νέα ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή  Εισαγγελία θα διεξάγει δικές της έρευνες και θα προχωρεί σε διώξεις ανεξάρτητα από τα άλλα θεσμικά όργανα  της ΕΕ καθώς και από τα κράτη – μέλη. 

Συνεργάζεται με άλλα όργανα και οργανισμούς της ΕΕ όπως την ΟLAF που είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, την Eurojust που ασχολείται με την καταπολέμηση σοβαρών μορφών οργανωμένου εγκλήματος και την Europol, την Ευρωπαϊκή Αστυνομία. 

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ OLAF

ΚΥΠΡΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ…

Εδώ ακριβώς είναι που θα τα βρούμε ως κράτος, μπαστούνια  γιατί ήδη η OLAF διεξάγει έρευνες, κατόπιν ευρημάτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για δέκα περιπτώσεις που βγάζουν μάτια για παραχώρηση χορηγιών από ευρωπαϊκά κονδύλια σε εταιρείες συμφερόντων ενός και μόνο επιχειρηματία στον οποίο δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ και μέσω άλλου προγράμματος της ΕΕ και μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων χρησιμοποιήθηκαν για άλλους λόγους αντί για τον λόγο που παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Και όπως μαθαίνουμε, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου…

Υπάρχει άραγε έστω και ένας σώφρων άνθρωπος σε αυτό τον τόπο  που πιστεύει ότι θα γίνει σωστή διαχείριση των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα καρπωθεί η Κύπρος είτε υπό μορφή βοήθειας είτε υπό μορφή δανεισμού πως ΔΕΝ θα καταλήξουν εκεί που… πρέπει, στους λίγους και εκλεκτούς; 

Είμαστε που είμαστε η δεύτερη  χώρα σε θέματα διαφθοράς στην Ευρώπη, να είσαστε σίγουροι ότι θα γίνουμε οι πιο σταθεροί πελάτες αυτής  της   Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας  και καλά θα κάνουν να ιδρύσουν μόνιμο παράρτημα στην Κύπρο!

Ως  πολίτες να  είσαστε σίγουροι ότι θα πληρώνουμε τα «κατορθώματα» των κυβερνώντων, του κάθε μεγαλοεπιχειρηματία και όσων υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων κάνουν είτε τα στραβά μάτια είτε ακολουθούν οδηγίες των αφεντικών τους γιατί ξέρουν ότι θα πάρουν ανταλλάγματα.  Εύχομαι όταν θα έρχονται οι ποινές οι κυβερνώντες να μην βγαίνουν και να μας λένε ότι αυτό γίνεται γιατί… «μας ζηλεύουν» είτε ακόμα γιατί είναι… «φιλότουρκοι», όπως μας έλεγε ο κ. Αναστασιάδης όταν στα σαλόνια της Ευρώπης ξεφώνιζαν τον ίδιο και την κυβέρνηση του για τη βιομηχανία παραχώρησης ευρωπαϊκών διαβατηρίων έναντι της πώλησης πολυτελών διαμερισμάτων σε πύργους και πολυτελείς επαύλεις με τη μεσολάβηση μεγαλοδικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων…

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης