Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΡιζικές καταστατικές αλλαγές στο ΑΚΕΛ - Η εκλογή του Γ.Γ. θα γίνεται...

Ριζικές καταστατικές αλλαγές στο ΑΚΕΛ – Η εκλογή του Γ.Γ. θα γίνεται από το Παγκύπριο Συνέδριο και όχι από την Κ.Ε.

ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: Γινόμαστε ακόμη πιο εξωστρεφείς, πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί όσον αφορά τις αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνουμε

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Σε τροχιά καταστατικών αλλαγών βρίσκεται το ΑΚΕΛ ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου του Κόμματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου 2023. Ήδη η Κεντρική Επιτροπή προχωρεί στην ετοιμασία των προτεινόμενων καταστατικών και κανονιστικών αλλαγών που θα τεθούν προς συζήτηση το ερχόμενο διάστημα, ενώπιον των μελών του κόμματος στις Κομματικές Ομάδες Βάσης και ακολούθως αυτές οι προτάσεις θα συγκεντρωθούν και αξιολογηθούν από την Επιτροπή Καταστατικού η οποία θα τις θέσει ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου για να κάνει τις τελικές του προτάσεις προς το Συνέδριο.

Σε δηλώσεις του στη «ΓΝΩΜΗ» ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Χάρης Καράμανος ανέφερε ότι οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τις δομές, τη λειτουργία και τις διαδικασίες του κόμματος και αφορούν ζητήματα όπως η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, η διαδικασία εκλογής του Γενικού Γραμματέα, η διαδικασία επιλογής υποψηφίου/ας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το όριο θητειών των βουλευτών, το ασυμβίβαστο ορισμένων κομματικών θέσεων με δημόσια αξιώματα, αλλαγές στην κομματική οργανωτική δομή επαρχιακά και περιφερειακά και ακόμα περισσότερη διαφάνεια και έλεγχο στα οικονομικά του κόμματος στη βάση και των συστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

  • Είναι γεγονός ότι απλοποιούμε τις διαδικασίες μας, γινόμαστε ακόμη πιο εξωστρεφείς, πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί όσον αφορά τις αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνουμε.  Διευρύνουμε την εσωκομματική δημοκρατία και τη συμμετοχικότητα δίνοντας ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις χιλιάδες μέλη μας.

 Ένα παράδειγμα θα αναφέρω μόνο. Όλα τα μέλη μας θα είναι αυτά που θα αποφασίσουν σε εκλογική συνέλευση, σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για τις θέσεις του Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού, Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Κοινοταρχών, Δημοτικών ή Κοινοτικών Συμβούλων, Σχολικών Εφόρων. Οι αλλαγές τις οποίες προτείνει η Κ.Ε. προς τα μέλη μας, είναι αλλαγές ουσίας και όχι εικόνας, με πρωταγωνιστές και συνδιαμορφωτές τα ίδια τα μέλη μας. Νοικοκύρηδες στο ΑΚΕΛ τα ίδια τα μέλη μας.     

Πρόκειται για την 9η φορά που το Κόμμα θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο καταστατικό του από το 1946, όπου εγκρίθηκε για πρώτη φορά το καταστατικό του ΑΚΕΛ κατά την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στις καταστατικές αλλαγές που προτείνει η Κ.Ε. του κόμματος, και εφ’ όσον εγκριθεί από το Καταστατικό Συνέδριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δεν θα εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αλλά από το Συνέδριο του κόμματος.

Δικαίωμα υποψηφιότητας για τη θέση του Γ.Γ. του κόμματος θα έχουν όλα τα μέλη της Κ.Ε. Το Συνέδριο του κόμματος θα εκλέγει επίσης την Κ.Ε. και την Κ.Ε.Ε., όπως προνοείται στο υφιστάμενο καταστατικό. Σημειώνεται πως με βάση το υφιστάμενο καταστατικό το Συνέδριο εξέλεγε την Κ.Ε. και αυτή ακολούθως συνερχόταν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για να εκλέξει τον νέο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.  

Σε περίπτωση που το Συνέδριο του κόμματος ανάψει το «πράσινο φως» στην εν λόγω πρόταση της Κ.Ε., τότε ο τίτλος του ηγέτη του ΑΚΕΛ, αλλάζει αφού πλέον από Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ θα ονομάζεται Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ε.

Με βάση την πρόταση της Κ.Ε. για το Καταστατικό Συνέδριο, η νέα Κ.Ε. θα πρέπει να συνέλθει εντός δεκαπέντε ημερών μετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και να εκλέξει τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και μεταξύ αυτών τα μέλη της Γραμματείας της Κ.Ε.

Σε περίπτωση που περάσει και αυτή η καταστατική αλλαγή από το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος, ο αριθμός των μελών του Π.Γ. θα καθοριστεί από την Κ.Ε. και δεν θα υπερβαίνει το 1/5 των μελών της. Το ίδιο ισχύει και για το καθορισμό των μελών της Γραμματείας, μόνο που αυτός δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2/5 των μελών του Π.Γ.

ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ

ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Σε ό,τι αφορά τα Βοηθητικά Γραφεία, με βάση τις καταστατικές αλλαγές που προτείνει η Κ.Ε., αυτά θα μετονομαστούν σε Τομείς Πολιτικής και Γραφεία. Ευθύνη για τη συγκρότηση τους θα έχει η Κεντρική Επιτροπή και οι Επαρχιακές Επιτροπές και θα έχουν την ευθύνη να μελετούν, να επεξεργάζονται και να υποβάλλουν προτάσεις και εισηγήσεις, για την πρακτική εφαρμογή αποφάσεων των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος.

Όπως ανέφερε προ ημερών σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ «οι προτεινόμενες αλλαγές θα αποτελέσουν το αντικείμενο ενός ελεύθερου και δημοκρατικού διαλόγου που θα διεξαχθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του Κόμματος τα οποία θα μπορούν ασφαλώς να καταθέσουν και τις δικές τους εισηγήσεις».

Διαβάστε Επίσης