Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΜε απλά μέτρα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες

Με απλά μέτρα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες

-

Θα πρέπει επίσης σε λίγα χρόνια να σταματήσει η επίκληση των καιρικών αυτών φαινομένων, προκειμένου να καλυφθούν οι ευθύνες της εκάστοτε κυβέρνησης. Μια ολιγόωρη δυνατή βροχή, μια τραμουντάνα όπως τη λένε οι παλαιότεροι, δεν θεωρείται  «ακραίο καιρικό φαινόμενο».

Θα ήταν τέτοιο αν η δυνατή βροχή διαρκούσε μέρες.

Ακόμα, εφόσον πλέον η επιστήμη μας προσφέρει τη δυνατότητα της πρόβλεψης του χρόνου, της έντασης και άλλων χαρακτηριστικών των καιρικών φαινομένων, θεωρείται λογικό και αυτονόητο ότι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κακιάς για τον άνθρωπο πλευράς της φύσης.

Η τεχνική και η τεχνολογία, επιτρέπουν πλέον την κατασκευή και οργάνωση αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να κάνει η φύση τη δουλειά της και μείς τη δική μας, ώστε αν δεν αποτρέψουμε πιθανές καταστροφές τουλάχιστο να τις ελαχιστοποιήσουμε.

Πρέπει, σε αυτό το τομέα, να υπερισχύσει το κοινό καλό και όχι τα συμφέροντα των λίγων που έχουν άλλες προτεραιότητες και που θεωρούν πιο συμφέρον να κάνουν «επενδύσεις» έστω και αν αυτές σημαίνουν καταστροφή όταν η φύση αντιδράσει.

  • Προτεραιότητα δεν είναι η ανέγερση πύργων κοντά σε κοίτες ρεμάτων, ή το μπάζωμα τους για δόμηση αλλά το άνοιγμά τους και η αποκατάσταση τους στην αρχική φυσική τους κατάσταση ώστε, αν έρθει πολύ νερό να περάσει για το ταξίδι του προς τη θάλασσα.
  • Προτεραιότητα δεν είναι το τσιμέντωμα και ασφάλτωμα κάθε κομματιού γης που δεν αφήνει σταγόνα νερού να απορροφηθεί από το χώμα.
  • Προτεραιότητα είναι η δημιουργία πάρκων με χώμα που απορροφά και δέντρα που συγκρατούν το νερό.
  • Προτεραιότητα είναι η κατασκευή κατάλληλων οχετών ομβρίων υδάτων και φρεατίων και η συντήρησή τους.

Ο σχεδιασμός των αποχετευτικών συστημάτων στους δρόμους, σε μέγεθος και καταλήξεις, χρειάζεται να επαναξιολογηθεί,  έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα καιρικά ακραία φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να είναι όλο και πιο συχνά.

Επιπλέον γίνεται πιο επείγουσα η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και έργων διοχέτευσης πιθανής πλημμύρας, στις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Και αφού είμαστε μια χώρα που το νερό αξίζει όσο και η ζωή, πρέπει να εφαρμόσουμε τρόπους ώστε να μαζεύουμε το νερό όταν βρέχει, να το φυλάγουμε και να το χρησιμοποιούμε την εποχή της ανομβρίας.

Ένας εύκολος τρόπος είναι η βροχή από τις στέγες να διοχετεύεται σε υπόγειες ή επίγειες δεξαμενές και να χρησιμοποιείται αργότερα. Είναι τεράστιες οι ποσότητες που μπορούν να εξοικονομηθούν με αυτό τον τρόπο.

Ένας άλλος τρόπος είναι τα μικρά φράγματα που μπορούν να συγκρατήσουν το νερό, στην σπάνια για την ώρα περίπτωση, συνεχούς και δυνατής βροχής που μπορεί να προκαλέσει πλημμύρα και η ελεγχόμενη ροή του προς τη θάλασσα αφού κρατήσουμε όσο μπορούμε για χρήση αργότερα. Με αυτά τα απλά μέτρα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα πλημμυρών για να μην αναγκαστεί το κράτος να καταφεύγει στην «προϊστορική» μέθοδο του να καλεί τον κόσμο να κλειστεί στα σπίτια του ή να σκαρφαλώνει στις ταράτσες και τα κεραμίδια όταν ανέβει η στάθμη του νερού, όπως είδαμε πρόσφατα στην Ελλάδα. 

Διαβάστε Επίσης