Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΚαταστατικό Συνέδριο ΑΚΕΛ: Έρχονται αλλαγές που εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την δημοκρατία

Καταστατικό Συνέδριο ΑΚΕΛ: Έρχονται αλλαγές που εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την δημοκρατία

-

Και αυτό γιατί οι πολίτες, ο Κυπριακός λαός αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις του που έχουν ιδιαίτερη επίδραση στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.  Γιατί ακριβώς καθορίζουν εν πολλοίς την δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη λογοδοσίας στα μέλη και ευρύτερα τον λαό.  Και αυτό το Συνέδριο αποκτά την ιδιαιτερότητα του στις συνθήκες που διεξάγεται και αποτελεί εκ των πραγμάτων δείκτη προόδου, εμβάθυνσης και διεύρυνσης της δημοκρατίας, ανανέωσης και προοδευτικού εκσυγχρονισμού.

 

Το Καταστατικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ δεν συνέρχεται έξω και πέραν της εποχής μας.  Αποτελεί ώριμη ανάγκη των καιρών.  Όπως τότε το 1991 που ήρθε ανάποδα ο ντουνιάς με την κατάρρευση του υπαρκτού Σοσιαλισμού, το ΑΚΕΛ και η Κυπριακή Αριστερά δεν έχασε την πυξίδα, ούτε τον προσανατολισμό του.  Έλαβε αποφάσεις που το διατηρούσαν στο προσκήνιο ως κινητήρια δύναμη προόδου, δημοκρατίας και κοινωνικής προκοπής.

 

Ακολούθησαν πολλά Συνέδρια, καθώς και το Προγραμματικό Συνέδριο που έδωσε μια νέα ώθηση στις προγραμματικές θέσεις, επικαιροποίησε τα  οράματα μας για την Κύπρο και το λαό μας, έθεσε τις βάσεις για διεύρυνση της επιρροής του ΑΚΕΛ στα πολιτικά πράγματα και τον λαό.

 

Τονίζω αυτή η διαδικασία δεν συνεπάγεται σε καμμιά περίπτωση ότι προεξοφλεί και επιτυχίες.  Έχει και το ΑΚΕΛ και η Κυπριακή Αριστερά τα ζιγκ – ζαγκ της.  Οι επιτυχίες δεν συνοδεύονται με μαγικές συνταγές, ούτε απομηχανής θεούς.  Χρειάζονται καθημερινοί, σκληροί, μικροί και μεγάλοι αγώνες και δράσεις που να επιβεβαιώνουν το ΑΚΕΛ ως κινητήρια δύναμη της κοινωνίας.

 

Σεμνά λέω ότι αυτή την υπεροχή την έχει μόνο το ΑΚΕΛ και η Αριστερά.  Να αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών, τις λαϊκές ανάγκες, τις απαιτήσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Διαθέτει την ίδια ώρα το συγκριτικό πλεονέκτημα να ανανεώνει καθημερινά τις σχέσεις και τους δεσμούς του με την κοινωνία και τον λαό.

 

Και σήμερα αυτό επιχειρεί να κάνει σ’ ένα Καταστατικό Συνέδριο, πολύ υποσχόμενο.  Να συντονίσουμε τους βηματισμούς μας με τις ανάγκες των καιρών με τις απαιτήσεις της εποχής μας.  Να διατηρήσει το κινηματικό του χαρακτήρα, τον ριζοσπαστισμό του, να ενισχύσει περισσότερο την σχέση του και τους δεσμούς του με τους

 

 

 

 

εργαζόμενους, τους αγρότες, το Κίνημα της Οικολογίας, τους ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης και των επιστημών.  Να μην υποστείλει τα λάβαρα του αγώνα για ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας, για απελευθέρωση για μια κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της, που θα σέβεται τον Άνθρωπο, χωρίς μίσος, εθνικισμό και ρατσισμό, που θα σέβεται την διαφορετικότητα.

 

Ναι το Καταστατικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ μπορεί να κάνει ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία, σε μια νέα Κοινωνική Συμμαχία που θα δώσει πολιτική στέγη, μοναδική ευκαιρία στις ευρύτερες δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας, για τους νέους αγώνες που έρχονται, για μια καλύτερη Κύπρο.  Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ΑΚΕΛ, ένα Κόμμα ανοιχτών οριζόντων, με κύρια χαρακτηριστικά τον επαναστατικό του χαρακτήρα, την πρωτοπορία του στους εργαζόμενους, τους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Το ΑΚΕΛ αποτελεί κοντά ένα αιώνα, όπως και σήμερα τον οδοδείκτη για την κοινωνία.  Έχει την δύναμη να συζητεί για ώρες ατελείωτες, να συμφωνούν και να διαφωνούν τα μέλη του, να διαλέγονται όμως με μοναδική έγνοια το παρόν και το μέλλον της Κύπρου.

 

Έρχονται αλλαγές στο ΑΚΕΛ που εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την δημοκρατία, το μέλος μπορεί να νοιώθει πραγματικά αφέντης στο σπίτι του. Καθιερώνεται η συμμετοχική δημοκρατία ως κανόνας λειτουργίας του ΑΚΕΛ. Την ίδια ώρα εκσυγχρονίζει την ίδια την οργάνωση και λειτουργία του αποφεύγοντας φορμαλισμούς και άσκοπη γραφειοκρατία.

 

Με το βλέμμα στο μέλλον!  Το ΑΚΕΛ είναι πολύ ταπεινά η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ξεσηκώσει, που μπορεί να κάνει πράξη τις διεκδικήσεις και την αντίσταση, να εμπνεύσει τον λαό για νέους αγώνες.

 

  • O Γιώργος Τ. Γεωργίου είναι Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Διαβάστε Επίσης