Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚερδισμένοι μόνο οι τραπεζίτες από την περιβόητη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από...

Κερδισμένοι μόνο οι τραπεζίτες από την περιβόητη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους κακόφημους οίκους αξιολόγησης!

-

Με λίγα λόγια μας είπε ευχαριστώ που έχουμε υποστεί τα πάνδεινα για διάσωση όχι των δημοσιονομικών του κράτους αλλά των τραπεζών γιατί τα δισεκατομμύρια για την διάσωση τους φορτώθηκαν στο δημόσιο χρέος και μην νομίζετε ότι τα κακά μας τέλειωσαν, τα χειρότερα έπονται.  Επίσης μας είπε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μεταφραστεί σε προοπτική και ευκαιρίες με την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Σωστός για τις «ευκαιρίες» γιατί ευκαιρία δίνεται εδώ και πέραν των δέκα χρόνων στη χώρα μας στον κάθε επιτήδειο δισεκατομμυριούχο που τον κατατρέχουν οι αρχές της χώρας του στα πέρατα της γης για φοροδιαφυγή, απάτη  και ξέπλυμα χρήματος μέσω της απόκτησης χρυσού διαβατηρίου γιατί κανένας σοβαρός επενδυτής δεν επενδύει σε χώρα που διαπρέπει στη διαφθορά.  

  • Το μόνο θετικό με τις  αναβαθμίσεις της είναι το ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να βγαίνει στις αγορές με την έκδοση ομολόγων (δανεισμού) για εξόφληση δανεισμού που λήγει με χαμηλότερο επιτόκιο. 

Οι κυβερνώντες μάλιστα μας λένε ότι αυτή η αναβάθμιση οφείλεται στον «άριστο» τρόπο που χειρίζονται την οικονομία του τόπου (μαζί με τους προηγούμενους), την βελτίωση και σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την βελτίωση της πρόσβασης των τραπεζών στην αγορά κεφαλαίου. 

΄Ενας από τους λόγους «αναβάθμισης» είναι γιατί όπως λεν «βελτιώθηκαν τα οικονομικά του κράτους».  Λογικό είναι γιατί με την φορομπηχτική πολιτική κυρίως στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, μόνον από τον αυξημένο ΦΠΑ έχουν βάλει στα ταμεία του κράτους  πέραν του €1 δισεκατομμυρίου.

  • Η όποια «βελτίωση» των οικονομικών του κράτους επήλθε με τη φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ με συνεργό το ΔΗΚΟ και Χριστοδουλίδη – ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ… με εξαπτέρυγα τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ

΄Οσον αφορά την «μείωση» των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρόκειται για κοροϊδία γιατί από τη μια οι τράπεζες τα έχουν βγάλει από τα βιβλία τους, αλλά από την άλλη τα ξεπούλησαν στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, που είναι ένα και το αυτό, απλά σκούπισαν το πρόβλημα κάτω από το χάλι μέχρι να μας πνίξει η σκόνη… 

ΕΙΝΙΑ ΟΜΩΣ

ΑΞΙΟΝ ΑΠΟΡΙΑΣΌμως, είναι άξιο απορίας πως οι περιβόητοι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την οικονομία μιας χώρας της οποίας το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε σε 10 χρόνια, η χώρα μας κατέχει την 21η θέση παγκοσμίως ανάμεσα στις πιο υπερχρεωμένες χώρες του πλανήτη, σε 10 χρόνια έχουν κλείσει 4 τράπεζες συμπεριλαμβανομένου και του Συνεργατισμού, το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει τα €62 δισεκατομμύρια και είναι το ψηλότερο στην Ευρωζώνη ενώ το εμπορικό έλλειμμα της χώρας είναι το ψηλότερο στην Ε.Ε. και μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασε τα €5,2 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με €7 δισεκατομμύρια για ολόκληρο το 2022…

Την ίδια ώρα, η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε θέματα απάτης και διαφθοράς, 150.000 συμπατριώτες μας ζουν κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας ενώ το 50% των εργαζομένων έχουν μηνιαίες απολαβές κάτω των €1500!

  • Όμως δεν μας λένε από που πιάστηκαν για να κάνουν λόγο για «ισχυρή» ανάπτυξη και να βάλουν τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα…

Η περιβόητη «ανάπτυξη» οφείλεται αποκλειστικά  στον τομέα των κατασκευών που χρησιμοποιήθηκε για τον εύκολο πλουτισμό μιας δράκας μεγαλοεπιχειρηματιών ανάπτυξης γης, δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων και παράλληλα γελοιοποίησαν τη χώρα μας με το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, το κυπριακό διαβατήριο καθώς και στον τομέα του τουρισμού.  

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΚΟΦΗΜΩΝ

ΟΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ… 

Και επειδή γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πώς λειτουργούν αυτοί οι «οίκοι» που έχουν αναλάβει τον ρόλο της «παγκόσμιας αστυνομίας στην οικονομία» σας πληροφορούμε ότι  δρουν κατά το δοκούν. Απλά κάνουν προβλέψεις για την οικονομία, κάτι δηλαδή σαν το Μαντείο των Δελφών και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη αν πέσουν έξω

  • Αναβαθμίζουν ή υποβαθμίζουν την οικονομία μιας χώρας  ανάλογα με το πόσο είναι αρεστή στα πραγματικά τους αφεντικά που είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Τα στοιχεία για τις έρευνες τα εξασφαλίζουν από το υπουργείο οικονομικών της χώρας που αξιολογούν και εδώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα μαγειρεμένα στοιχεία που τους δίνονται, πληρώνονται δε αδρά για τις «υπηρεσίες» τους.

Δεν προβαίνουν σε δικές τους μελέτες ή  σε επιστημονικές έρευνες, απλά χρησιμοποιούν δημοσιευμένα δεδομένα ή στοιχεία που τους δίνονται από το κράτος που αξιολογούν. 

Τρανό παράδειγμα είναι η πτώση της Lehman Brothers  την οποία αξιολόγησαν στην βαθμίδα ΑΑΑ και μέσα σε δύο μήνες κατέρρευσε. Το  ίδιο έγινε με την ελληνική ασφαλιστική εταιρεία ΑΣΠΙΣ την οποία πάλι είχαν στη ψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης και κατέρρευσε. 

Πριν λίγο καιρό κατέρρευσε  η αμερικανική τράπεζα Silicon Valley Βank την οποία αξιολόγησαν  με ΑΑ-  και ακολούθησε η Signature Bank.  

Η μόνη φορά κατά την οποία δύο  από αυτούς τους «οίκους» πλήρωσαν πρόστιμο για τις «λανθασμένες» ή συνειδητά μαγειρεμένες αξιολογήσεις τους και μάλιστα μόνο στις ΗΠΑ, ήταν για τον μεν οίκο Moodys με πρόστιμο ύψους  $864 εκατομμύριων  για τον ρόλο που είχαν στην εσφαλμένη εκτίμηση τίτλων ακινήτων,. για δε τους Standard & Poors μετά από δικαστική προσφυγή  πλήρωσαν πρόστιμο $1,375 δισεκατομμύρια γιατί υπερτίμησαν  τα ομόλογα των τραπεζών και των εταιρειών χορήγησης στεγαστικών δανείων συμβάλλοντας στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που  στοίχισε τρισεκατομμύρια δολάρια στους επενδυτές.   

Κατά καιρούς αυτοί οι οίκοι έχουν κατηγορηθεί για την ενεργή συμμετοχή τους στην κερδοσκοπία των χρηματοοικονομικών επενδύσεων.

Έτσι κι εμείς εδώ στη νήσο στο «αγΡίων», πλήρωνε Κύπριε φορολογούμενε εκατομμύρια ευρώ σε αυτούς τους «οίκους» για να σε αποκοιμίζουν!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης