Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΗθική στην πολιτική: Είναι το νόμιμο ηθικό; - Το παράδειγμα (προς… αποφυγή)...

Ηθική στην πολιτική: Είναι το νόμιμο ηθικό; – Το παράδειγμα (προς… αποφυγή) του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την παχυλή σύνταξη από τα 45 του!

-

Το ποσό αυτό είναι ή έπρεπε να είναι πάνω κάτω, το ίδιο για ανθρώπους με τις ίδιες ανάγκες. Ο καθένας δικαιούται μια σύνταξη.Όμως στην χώρα μας, που πρωτοπορεί σε πολλά, κάποιοι έχουν δυο και τρείς και τέσσερις συντάξεις και μάλιστα από τις πιο ψηλές.

Ενώ ένας χαμηλόμισθος εργαζόμενος θα έχει μια επίσης χαμηλή σύνταξη, μερικοί ψηλόμισθοι έχουν πέραν της μίας συντάξεις ή μπορεί να εργάζονται και να παίρνουν και σύνταξη, όπως π.χ. ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και μερικοί υπουργοί του.

Μπορεί αυτό να είναι νόμιμο (ποιός έφτιαξε το νόμο;) αλλά δε σημαίνει ότι είναι σωστό ή και ηθικό. Και με την οικονομική κατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων λόγω της ακρίβειας, είναι και προκλητικό.

Νάσαι 65 χρονών και να παίρνεις μια πενιχρή σύνταξη και ο άλλος να παίρνει διπλάσια σύνταξη από τα 45 του και ένα παχουλότατο μισθό.Και μετά να μιλάς και για ηθική στην πολιτική.

  • Ηθικό είναι ότι σέβεται τον άλλο, ότι προάγει την δικαιοσύνη και προάγει το «κοινό» καλό.

Κύριο καθήκον ενός πολιτικού είναι, θα έπρεπε να είναι, η ηθική διαπαιδαγώγηση του πολίτη. Κατά συνέπεια πρωταρχικό μέλημα όλων πρέπει να είναι η καλλιέργεια της ηθικής  ακεραιότητας των πολιτών και οι άρχοντες πρέπει να δείχνουν πρώτοι το παράδειγμα.

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΤΥΠΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ…

Θα έπρεπε δηλαδή οι ηγέτες να υπερβαίνουν το ατομικό συμφέρον, προκειμένου να συμβάλλουν στη συλλογική ευδαιμονία και να αποτελούν παράδειγμα για την ηθική διαπαιδαγώγηση του κοινωνικού συνόλου. Δυστυχώς αυτό καθόλου δε συμβαίνει στις μέρες μας.

 Αντίθετα η άσκηση της πολιτικής, για πολλούς πολιτικούς, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ηθική της διάσταση. Παρά ταύτα η ηθική και η πολιτική δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι ασύμβατες μεταξύ τους.

Οι πολιτικοί οφείλουν να σέβονται τους νόμους, όμως δεν αρκεί μόνο η τυπική τους συμμόρφωση προς αυτούς. Οι πράξεις και συμπεριφορές των πολιτών και κυρίως των πολιτικών δεν κρίνονται μόνον πολιτικά, αλλά και ηθικά.

Αυτό πρέπει να το έχουν καλά στο μυαλό τους όσοι ασκούν δημόσιο λειτούργημα και εξουσία. Η ηθική στην πολιτική κρίνεται από τα αποτελέσματα, τις πράξεις και όχι από τα λόγια, τις προεκλογικές εξαγγελίες ή ακόμα και τις θεωρητικές αρχές.

ΧριΣ

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης