Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχεται νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων – Φόβοι για νέο φαύλο...

Έρχεται νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων – Φόβοι για νέο φαύλο κύκλο αυξήσεων στις τιμές των καταναλωτικών προïόντων και των υπηρεσιών

-

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο 4,2% σε σύγκριση με 3,1% του Αύγουστο και 2,4% τον Ιούλιο. 

Αντίθετα στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 4,3% σε σύγκριση με 5,2% τον Αύγουστο. Στην υπόλοιπη ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 5,3%. 

΄Οσον αφορά τις τιμές των τροφίμων σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat  παρέμειναν σχεδόν δυόμιση φορές πιο πάνω από τον γενικό πληθωρισμό και συγκεκριμένα μέχρι τον Σεπτέμβριο  οι τιμές των τροφίμων έτρεξαν με ετήσιο ρυθμό 8,8%. 

Εκτίναξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του υπουργείο Οικονομικών ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο 2023 αυξήθηκε κατά 1,33 μονάδες και έφτασε στις 117,67 μονάδες σε σύγκριση με 116,34 μονάδες τον Αύγουστο 2023. Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2023 αυξήθηκε με ρυθμό 4,0%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 4,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2022 καταγράφηκε στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 15,2%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 5,1%.  

Ανάλυση Ποσοστιαίων Μεταβολών

Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2022, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (9,7%), ενώ στην κατηγορία Επικοινωνίες (-0,6%) παρατηρήθηκε μείωση.

Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (7,8%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (9,1%), Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (6,1%) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (5,8%).

Ανάλυση Επιπτώσεων σε Μονάδες

Τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στην άνοδο του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2023 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε η κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (2,08).

Τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (0,54).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2023 σε σύγκριση με το δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2022 είχαν τα Φρέσκα λαχανικά (0,71).

Τέλος, τα Πετρελαιοειδή (0,54) και η Ένδυση (0,36) είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

Νέο κύμα αυξήσεων στα καύσιμα

Η κατάσταση για τα κυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα χειροτερεύσει αφού αναμένεται ότι εντός των ημερών θα υπάρξει ακόμη ένα νέο κύμα αύξησης στις τιμές των καυσίμων, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

Επακόλουθο των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων αναμένεται ότι θα είναι ένας νέος φαύλος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των καταναλωτικών προïόντων και των υπηρεσιών.

Όπως ο κ. Δρουσιώτης σε δηλώσεις του στον ΑΣΤΡΑ, με την πράσινη φορολογία μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει αισθητή αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Επίσης ανέφερε πως στο πλαίσιο της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης ενδεχομένως να επιβληθεί φόρος για τις εκπομπές άνθρακα, για το νερό ύδρευσης και άρδευσης αλλά και για χώρους ταφής απορριμμάτων.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών επανέλαβε πως πρέπει να επανέλθει η επιδότηση στα καύσιμα ενώ άσκησε κριτική στον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος μέχρι στιγμής δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τυχόν μέτρα, λέγοντας πως ο σύνδεσμος δεν γνωρίζει ποια είναι αυτά τα μέτρα, πως θα κοστολογηθούν και κατά πόσο θα είναι οριζόντια ή στοχευμένα.

Δεν βιάζεται η κυβέρνηση…

Η κυβέρνηση προφανώς και δεν χολοσκά εάν οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα. Γι’ αυτό και ο καθ’ ύλην υπουργός Οικονομικών δηλώνει ατάραχος από τις διαμαρτυρίες των πολιτών πως… ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να ανακοινωθούν μέρα στήριξης της κοινωνίας.

Παραδίδοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Αξιολόγησης Μούντις είναι ευπρόσδεκτή όμως δεν έχει άμεση σχέση με τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Ο Υπουργός ερωτήθηκε για το πότε θα υιοθετηθεί η πράσινη φορολογία επί των καυσίμων, που αποτελεί πρόνοια του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εξήγησε ότι το θέμα εξετάζεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο οποίο ανατέθηκε η δουλειά για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ανέφερε ότι θέλουν η συγκεκριμένη φορολογία να έχει ουδέτερο αποτέλεσμα και στόχος είναι να υλοποιηθεί μαζί με τα αντισταθμιστικά μέτρα αρχές του 2024…. 

Άπραγη η κυβέρνηση…

Την ώρα που η ακρίβεια συνθλίβει την κοινωνία, η κυβέρνηση δηλώνει ότι μελετά το ζήτημα και θα πάρει μέτρα …«αν παραστεί ανάγκη», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς,  σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μάκη Κεραυνού.

Το γεγονός, πρόσθεσε, ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει ότι προ πολλού υπάρχει ανάγκη, επείγουσα και επιτακτική, είναι μέρος του προβλήματος. Η κυβέρνηση έχει ενώπιον της εδώ και μήνες τις προτάσεις του ΑΚΕΛ που υποδεικνύουν μάλιστα και τις πηγές χρηματοδότησης των κοινωνικών μέτρων. Έχει επίσης ενώπιον τα αιτήματα σύσσωμου του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Με άλλα λόγια, τρόποι υπάρχουν. Πόροι υπάρχουν. Ανάγκες προφανέστατα υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η βούληση της κυβέρνησης, που μένει άπραγη την ώρα που ο οδοστρωτήρας της ακρίβειας σαρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων. 

Ο κόσμος πληρώνει

την ανικανότητα των κυβερνώντων

Σήμερα ο κόσμος πληρώνει κυριολεκτικά και μεταφορικά τον λογαριασμό της ανικανότητας, της ανευθυνότητας και της εξυπηρέτησης συμφερόντων της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της ατολμίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της παρούσας κυβέρνησης να λάβει μέτρα τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα για το θέμα της ακρίβειας.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ επανέλαβε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, τονίζοντας πως ο κόσμος δε θα αντέξει και θα γονατίσει. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πως γίνεται μετά που σταμάτησε ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, να καταγράφονται συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Επίσης αναφέρθηκε στις αυξήσεις σε ρεύμα και επιτόκια.
Παράλληλα, ο κ. Κώστα εξέφρασε τη θέση πως σύντομα θα υπάρχει τεράστια αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και θα κινδυνεύει περισσότερος κόσμος να χάσει το σπίτι του.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης