Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΔιασύρουν εαυτούς και εξευτελίζουν τους θεσμούς!

Διασύρουν εαυτούς και εξευτελίζουν τους θεσμούς!

-

Σφίγγουν όλο και περισσότερα τα ζωνάρια στους πολίτες που πληρώνουν με το αίμα και τον ιδρώτα τους τις αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Και ποιο είναι το «ευχαριστώ» του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και  του Μάκη Κεραυνού, του υπουργού Οικονομικών; Αφήνουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών ενώ κάνουν πλάτες στους τραπεζίτες που πραγματοποιούν τεράστια κέρδη από τις συνεχόμενες αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων.

Ο Χριστοδουλίδης και οι εκλεκτοί του που μας κυβερνούν, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Όταν προκλητικά ευλογούν τα γένια τους, εκμεταλλευόμενοι τα πολιτειακά αξιώματα τους, την ίδια ώρα μειώνονται οι αντιστάσεις τους σε παράλογα αιτήματα πολιτών

  • Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ξέσπασε το νέο σκάνδαλο με τον ίδιο τον Πρόεδρο του κράτους και έξι από τους υπουργούς του να αποκαλύπτεται ότι πέραν από τον μισθό τους συνεχίζουν να παίρνουν και τις συντάξεις τους από το δημόσιο την ώρα που πολίτες δυστυχούν και δυσπραγούν οικονομικά!

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, νυν και πρώην κρατικοί και αιρετοί αξιωματούχοι μοιράζονται περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μόνο σε συντάξεις. Με βάση τη νομοθεσία, ένας αξιωματούχος μπορεί να λαμβάνει δημοσιοϋπαλληλική σύνταξη, σύνταξη βουλευτή, σύνταξη υπουργού και σύνταξη δημάρχου. Τα μέγιστα ποσά συντάξεων που μπορεί να λάβει ένας αξιωματούχος που υπηρέτησε σε ένα ή περισσότερα αξιώματα κυμαίνονται από 3.734 ευρώ μέχρι 6.472 το μήνα.

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και 6 Υπουργούς του που λαμβάνουν σύνταξη και υπουργικό μισθό, επί προηγούμενης κυβέρνησης οι Νίκος Αναστασιάδης, Ιωάννης Κασουλίδης και Ζέτα Αιμιλιανίδου αποποιήθηκαν τις συντάξεις τους. Το ίδιο είχε πράξει επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια ο Κίκης Καζαμίας ο οποίος είχε αποποιηθεί τη σύνταξη και το μισθό.

ΔΕΝ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ

ΚΑΝ ΣΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ!

Όπως έγινε γνωστό, το θέμα θα τεθεί στις 16 Οκτωβρίου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Ιδιαίτερα προκλητική είναι η περίπτωση του… πρώτου πολίτη και προστάτη των θεσμών και του Συντάγματος, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος απέφυγε να δηλώσει στο Πόθεν Έσχες τη σύνταξη που λαμβάνει από το 2018 που έφυγε από το δημόσιο!

Ο Ν. Χριστοδουλίδης όταν παραιτήθηκε από το δημόσιο πριν από οκτώ χρόνια, για να αναλάβει καθήκοντα στην κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν αποποιήθηκε του δικαιώματος του να λαμβάνει εκτός από τις μηνιαίες απολαβές του και σύνταξη από το δημόσιο!

  • Με τον ίδιο τρόπο ενέργησαν η υπουργός παιδείας, ο υπουργός γεωργίας και η υφυπουργός παρά τω προέδρω, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη από το δημόσιο ταυτόχρονα με τον μισθό τους και δεν το έχουν δηλώσει ακόμη στο Πόθεν Έσχες τους.

Η υπουργός υγείας, ο υπουργός οικονομικών και ο υπουργός ενέργειας έχουν δηλώσει τις συντάξεις που παίρνουν, παράλληλα με τον μισθό τους στην κυβέρνηση.

Το θέμα που εγείρεται δεν είναι νομικό αλλά καθαρά πολιτικό αφού το ζήτημα συζητήθηκε και στο παρελθόν και υπήρξε συναντίληψη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων πως μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση του οι εκάστοτε πολιτειακοί αξιωματούχοι θα αποποιούνται τις συντάξεις τους.  σχετγική

 Η σχετική πρόταση νόμου που ρυθμίζει το θέμα εκκρεμεί στα συρτάρια της Επιτροπής Νομικών από το 2016!

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

Η ΕΚΘΕΣΗ GRECO…

Στον απόηχο του σκανδάλου με τις συντάξεις και τους μισθούς του Προέδρου και 6 υπουργών του βγήκε στο φως η έκθεση για τον 5ο γύρο αξιολόγησης της Κύπρου από την GRECO, που αφορά την κεντρική κυβέρνηση και την Αστυνομία, με τα πολιτικά κόμματα να εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για τα όσα καταγράφονται.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 94% των πολιτών θεωρεί ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα, αντίληψη η οποία έχει γιγαντωθεί και εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια, από τον τρόπο που η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ χειρίστηκε το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων όταν έστησαν ολόκληρη βιομηχανία παραχώρησης χρυσών διαβατηρίων έναντι της αγοράς πολυτελών διαμερισμάτων σε πύργους και επαύλεις μέσω  μεγαλοδικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων, ανάμεσα στα οποία οικονομικών συμφερόντων συγγενών και φίλων του τέως Προέδρου και υπουργών του!

Ιδιαίτερη μνεία στην έκθεση GRECO γίνεται για την ανάγκη διαφάνειας σχετικά με τον διορισμό των συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τα κριτήρια διορισμού τους, καθώς και για τα καθήκοντα και τους όρους εργασίας τους.

Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αποτελεσματικότητα πρέπει να διευρυνθεί, για να καλύψει όλα τα άτομα με ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα, όπως και η αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων, ειδικότερα, για την ενίσχυση των αντίστοιχων μηχανισμών εποπτείας και επιβολής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης επισημαίνει ότι το πλήγμα που έχουν δεχτεί το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, με τη μέγιστη ευθύνη να βαραίνει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, είναι σε τέτοιο βαθμό που απαιτούνται να γίνουν πάρα πολλά, ούτως ώστε η εικόνα της Κύπρου τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, να συνάδει με την εικόνα μιας χώρας όπου το επίπεδο του Κράτους Δικαίου ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών της.

Σε όσα καταγράφονται στην έκθεση GRECO να προσθέσουμε μια σειρά άλλα «κατορθώματα» της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη τα οποία όζουν διαπλοκής, διαφθοράς ή και κακοδιοίκησης. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις διορισμών υφυπουργών και άλλων ανώτερων αξιωματούχων με πλαστά διαβατήρια, ή ελλιπή προσόντα και το βόλεμα ημετέρων γιατί… βοήθησαν στην προεκλογική καμπάνια του Ν. Χριστοδουλίδη.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ!

Κι ενώ οι κυβερνώντες έχουν στήσει πάρτι στο Λόφο του Προεδρικού και «τρώνε με χρυσά κουτάλια», οι πολίτες δυσπραγούν και δυστυχούν. Οι αριθμοί, όπως καταγράφεται στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, ευημερούν όντως, όμως είναι το ίδιο αλήθεια πως αυτές οι «επιτυχίες» έγιναν με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων και τις στερήσεις των πολιτών οι οποίοι ελέω πληθωριστικών πιέσεων βλέπουν τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών να αυξάνονται συνεχώς με την αγοραστική δύναμη των μισθών να μειώνεται αφού δεν αυξάνονται ανάλογα με το αυξημένο κόστος ζωής. Ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με δάνεια έχουν δεχθεί ένα ανελέητο κτύπημα με τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το τελευταίο σκάνδαλο των συντάξεων ταυτόχρονα με τους μισθούς που απολαμβάνουν ο Πρόεδρος και άλλοι έξι εκλεκτοί του από το δημόσιο, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ μέσα στην κοινωνία. Η προκλητικότητα των ενοίκων του Προεδρικού ξεπερνά κάθε όριο. Οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι το Νίκο Χριστοδουλίδη και τους εκλεκτούς του να κατρακυλούν όλο και πιο βαθιά στο βούρκο!

Διαβάστε Επίσης