Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνοχή τέλος! Όλοι στο πόδι! Φτάνει πιά! Πάρτε μέτρα εδώ και τώρα...

Ανοχή τέλος! Όλοι στο πόδι! Φτάνει πιά! Πάρτε μέτρα εδώ και τώρα κατά της ακρίβειας!

-

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο! Όλοι στο πόδι, έτοιμοι για μάχες, συντεταγμένοι με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ και το Κόμμα των Κυπρίων Εργαζομένων, το ΑΚΕΛ.

Ας σηκωθούμε όλοι από τους καναπέδες. Αυτοί που μας κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα παρά μόνο την έκφραση της λαϊκής δυσφορίας και τη μετουσίωση του θυμού και της λαϊκής οργής σε έμπρακτη αντίδραση!

Με μισθούς κάτω των 1100 ευρώ το μήνα οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται ραγδαία, την ώρα που η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ σε πλήρη συντονισμό με το μεγάλο κόμμα του κεφαλαίου, τον ΔΗΣΥ, αρνούνται να προχωρήσουν σε μέτρα συγκράτησης των τιμών και σε μέτρα για να κτυπηθεί η αισχροκέρδεια.

Ένας στους δύο εργαζόμενους αμείβεται με μισθό κάτω των 1.500 ευρώ και το ένα τέταρτο των εργαζομένων αμείβεται με μισθό κάτω από 1.100 ευρώ. Έτσι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι περισσότερες και αριθμητικά μεγαλύτερες από αυτές που τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία αποτυπώνουν.

ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα και κοινωνικές οργανώσεις απαιτούν άμεσα μέτρα για την ακρίβεια και τα επιτόκια καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «αδυναμία στη διαχείριση των προβλημάτων».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, ΠΕΚΠΖ, ΚΣΚ, ΠΕΣΥΣ και ΕΚΥΣΥ αναφέρουν ότι είναι «καθολική η εκτίμηση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα (για την ακρίβεια και τα επιτόκια) δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Αναφέρεται επίσης ότι η κοινωνική πολιτική είναι «διαρκώς ελλειμματική» και εκφράζεται δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται από την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων.

Η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε πως εδώ και δυο χρόνια βιώνουμε κύμα ακρίβειας, επισημαίνοντας πως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν ήταν αποτελεσματικές.  Και πρόσθεσε:

Αν η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν μπορεί να καταλάβει το τι βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να σταματήσει το επικοινωνιακό παιχνίδι «μελετώ και όταν και εφόσον… θα πάρω μέτρα».

Το αμέσως επόμενο διάστημα, την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις για να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις τους σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, ανέφερε η Γ.Γ. της ΠΕΟ.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι η κυβέρνηση πρέπει να τους ενημερώσει για το σχεδιασμό της αλλά και για ποιες αποφάσεις είναι έτοιμη να πάρει.

Ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση, θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα.

Ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση αναφέροντας ότι κάποια από τα οριζόντια μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, στην πράξη απευθύνονται στοχευμένα σε μια μικρή ομάδα του πληθυσμού που δεν έχει την ανάγκη ανάλογης στήριξης.

 Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση για τη μείωση του ποσοστού της συνεισφοράς στην άμυνα στο 17% επί των καταθέσεων, αναφέροντας:

«Αυτοί που επωφελούνται ουσιαστικά είναι η μικρή ομάδα του πληθυσμού που έχει σημαντικό ποσό καταθέσεων στις τράπεζες. Ένα οριζόντιο μέτρο που δυστυχώς δεν αγγίζει τις ανάγκες και δεν έχει οποιοδήποτε θετικό αντίκτυπο στη μάζα των εργαζομένων και της κοινωνίας ευρύτερα».

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου δήλωσε ότι οι καταναλωτές δυσπραγούν λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων σε καύσιμα, ρεύμα και επιτόκια.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα που εισηγούνται οι συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών υποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση δε πρέπει να σκέφτεται μόνο το χρήμα και τη συσσώρευση κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής καταγγέλλει ότι το τελευταίο διάστημα ακούνε για πολλές σπατάλες όπως για μέγαρα εκατομμυρίων, ενώ σημείωσε ότι σπαταλούν λεφτά για υπερωρίες και λιμουζίνες, τα οποία θα έπρεπε να επιστρέφουν στους πολίτες.

 

 

Διαβάστε Επίσης