Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξήσεις κατά 10% και στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων! Ενεργούν ως ολιγοπώλιο οι...

Αυξήσεις κατά 10% και στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων! Ενεργούν ως ολιγοπώλιο οι ασφαλιστικές εταιρείες!

-

΄Οπως έχουμε πληροφορηθεί οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αποφασίσει όπως με την  έκδοση νέων συμβολαίων είτε στην ανανέωση υφιστάμενων προβούν σε αύξηση των ασφαλίστρων με το δικαιολογητικό  ότι οι αυξήσεις τιμών έχουν επηρεάσει και τις ασφαλιστικές εταιρείες λόγω των αυξήσεων στα ανταλλακτικά και το κόστος επιδιορθώσεων.

 Συγκεκριμένα η αύξηση στα ασφάλιστρα οχημάτων θα φτάνει στο  10% σε σύγκριση με πέρσι.  Παράλληλα αναμένονται αυξήσεις και στα ασφάλιστρα κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων καθ΄ ότι οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών όλο και αυξάνονται…

  • Οι αυξήσεις επιβλήθηκαν μετά από συνεννόηση μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών, γεγονός που συνιστά παραβίαση της αρχής του «ελεύθερου ανταγωνισμού».

Κατά συνέπεια, υπήρξε προσυνεννόηση στον καθορισμό τιμών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες παραβίασαν και το νόμο περί Κεφαλαιαγοράς.

  • Το λόγο έχουν η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο!

Το γεγονός ότι υπήρξε προσυνεννόηση επιβεβαιώνεται από το ότι τις αυξήσεις προανήγγειλε με δηλώσεις του στις αρχές του χρόνο ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Οι ανατιμήσεις όπως είχε δηλώσει, οφείλονται στις συνεχιζόμενες αυξήσεις του πληθωρισμού αφού σε ότι αφορά ζημιές κατοικιών και αυτοκινήτων το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των αυξήσεων στα εξαρτήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων καθώς και των κατασκευαστικών ειδών για ζημιές σε κατοικίες. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης, ανέφερε πως οι αυξήσεις τιμών έχουν επηρεάσει και τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες υποχρεούνται σε κάποιες περιπτώσεις να μετακυλήσουν ένα μέρος του επιπλέον κόστους στους πελάτες τους.

 Ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε πως ο Σύνδεσμος είχε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό για αυτές τις αυξήσεις…

ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ

ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ!

Είναι ιδιαίτερα προκλητική η συμπεριφορά των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες ενεργούν στα «μουλωχτά»!  Αυξάνουν τις χρεώσεις κατά την ανανέωση των συμβολαίων χωρίς να ενημερώνουν έγκαιρα, ως οφείλουν τον πελάτη για ν’ αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί ή όχι τη χρέωση για να διερευνήσει τη δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής εταιρείας ή ακόμη και διαφοροποιήσεων στο συμβόλαιο του.

Όπως μας αναφέρθηκε, υπάρχουν περιπτώσεις που οχήματα κάποιας ηλικίας η αξία των οποίων μειώθηκε στο μισό της αγοραίας, εξακολουθούν να καταβάλλουν ψηλά ασφάλιστρα ενώ θα μπορούσαν να υπολογίζονται πάνω στην εκτιμημένη αξία που έχει σήμερα το όχημα.

Η τακτική αυτή ακολουθείται συνήθως από μεγάλες εταιρείες, όχι όμως και από ένα ιδιώτη ο οποίος δεν γνωρίζει τα δικαιώματα του.

Εδώ έρχεται οι ρόλος των ασφαλιστικών παραγωγών πολλοί από τους οποίους κάνουν την ασφάλεια, στέλνουν ηλεκτρονικά τις ανανεώσεις και ζητούν η πληρωμή του ασφαλίστρου να γίνε ηλεκτρονικά και μην τους είδατε… Και να προσέξεις πως αυξήθηκε το ασφάλιστρο, εισπράττεις ένα «μα έγινε η ανανέωση», να το δούμε του χρόνου. Έχε… έγνοια, πλην όμως και πάλι θα σου στείλει την ανανέωση και πάλι θα εισπράξεις το… κλασικό «να το δούμε του χρόνου»….

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης