Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΑπογοήτευσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην παρθενική του εμφάνιση- Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Απογοήτευσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην παρθενική του εμφάνιση- Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Αποδείχτηκε πως οι προσδοκίες για διορισμό απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό δεν στηρίζονταν σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις.

Όπως είχε πει κατά πάσα πιθανότητα ο Αϊνστάιν, «είναι τρέλα να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα»… Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν είναι… Αϊνστάιν. Ωστόσο είναι καθηγητής πανεπιστημίου και διαθέτει πλούσια διπλωματική πείρα. Τι πήγε στραβά και υπέστη τέτοια διπλωματική πανωλεθρία στην πρώτη μάχη που έδωσε με τη νέα του ιδιότητα, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια και ως ηγέτης της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας;

  • Δεν γνώριζε τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς και τον οδικό χάρτη που από πολύ τώρα καιρό ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν προωθώντας αναγνώριση του παράνομου και υποτελούς στην Τουρκία μορφώματος που η ίδια δημιούργησε στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό βόρειο μέρος της Κύπρου;

Δεν γνώριζε ο διαβασμένος και έμπειρος διπλωμάτης και πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Χριστοδουλίδης πως η γραμμή της Άγκυρας είναι πλέον εκείνη της συμφωνίας δυο χωριστών οντοτήτων;

Προφανώς και τα γνώριζε αφού οι Τούρκοι πολιτικοί και οι διπλωμάτες τους, μιλώντας από θέση ισχύος ποτέ δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. Διαλαλούν από πολύ καιρό πως δεν συζητούν πλέον θέμα Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας παρά μόνο λύση δυο κρατών.

Επικαλούνται μάλιστα και τις διπλωματικές κινήσεις του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με «πρώτο εξαπτέρυγο του» του τον υπουργό Εξωτερικών του βολιδοσκοπώντας για αποκεντρωμένη, άλλως χαλαρή ομοσπονδία που οδηγεί σε λύση δυο κρατών.

Όπως και επί προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη, με την ιδιότητα του ως υπουργός Εξωτερικών, έτσι και τώρα ως Πρόεδρος του Κράτους και ηγέτης της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας αναμασά τα περί λύσης στη βάση αρχών ενώ κάπου – κάπου αναφέρεται στη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία αλλά με… σωστό περιεχόμενο για να ικανοποιεί το Νικόλα Παπαδόπουλο και τους άλλους θιασώτες της συνέχισης του διχοτομικού στάτους κβο…

Ενώπιον της  Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε αυτό που έκανε και ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας πως επιθυμεί συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, πλην όμως δεν είπε λέξη για την… «ταμπακιέρα»!

Δεν έκανε καμιά αναφορά και δεν δεσμεύτηκε για αποδοχή ως έχει των συγκλήσεων που επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντανά και περιλήφθηκαν στο γνωστό «Πλαίσιο Γκουτέρες», προφανώς για να κρατήσει τις εσωτερικές ισορροπίες μεταξύ των συγκυβερνώντων πολιτικών δυνάμεων.

  • Έκανε ακριβώς τα ίδια πράγματα που έκανε και το προηγούμενο διάστημα φορώντας άλλο κοστούμι, εκείνο του υπουργού Εξωτερικών και με… «ξυρισμένα μάγουλα». Μόνο και μόνο επειδή άφησε γένια και έβαλε προεδρικό κοστούμι «θα ήταν τρέλα να ανάμενε διαφορετικό αποτέλεσμα»…

Σίγουρα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες δεν είναι «τρελός» και το έκανε ξεκάθαρο μέσω των συνεργατών του πως χωρίς αποδοχή του πλαισίου συγκλήσεων του Κραν Μοντανά, όχι μόνο δεν επαναρχίζουν συνομιλίες αλλά ούτε και θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη, η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις τοποθετήσεις ούτε του Νίκου Αναστασιάδη, ούτε  του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Από τον Κύπριο Πρόεδρο ο Γ. Γ. του ΟΗΕ ανέμενε να κάνει την υπέρβαση του και να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το πλαίσιο του κ. Γκουτέρες, όπως καταγράφηκε στο Κραν Μοντανά, αλλά ο κ. Χριστοδουλίδης δεν το έπραξε, γεγονός που επιτρέπει στη διπλωματία που ενεργεί παρασκηνιακά να επιρρίπτει ευθύνες για τη συνέχιση του αδιεξόδου στις ηγεσίες των δυο κοινοτήτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απογοήτευσε τη Γραμματεία του ΟΗΕ και για ένα άλλο λόγο: Δεν προχώρησε καν στην εξαγγελία μέτρων για τους Τουρκοκύπριους. Όλοι ανέμεναν, ότι θα το έπραττε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τους διέψευσε…

 Έτσι έχουν τα πράγματα. Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά και γι’ αυτό είχε το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα! Το Κυπριακό παραμένει στο βάλτο και η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ανυπαρξία διαδικασίας αναζήτησης λύσης για να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για νομιμοποίηση της διχοτόμησης προωθώντας την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος που δημιούργησε στις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό, περιοχές της Κύπρου.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ!

Η κατάσταση στο Κυπριακό έχει καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Δεν σηκώνει άλλα παιχνίδια και επικοινωνιακή διαχείριση με ενέργειες και τοποθετήσεις για εσωτερική κατανάλωση. Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν σαφής από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,  προχωρεί στη γραμμή της αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος που η χώρα του δημιούργησε στο κατεχόμενο από την ίδια τμήμα της Κύπρου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό δεν μπορεί να επιτευχθεί με το μοντέλο της ομοσπονδίας. Απευθυνόμενος στους Προέδρους και στους Πρωθυπουργούς των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ, ζήτησε να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος:

  • «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να το αποδεχθεί και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ‘‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτήν τη χώρα».

Η κίνηση Ερντογάν δεν είναι τυχαία, προχωρεί σταθερά στη γραμμή της διχοτόμησης.

Δυστυχώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η κυβέρνηση του, μαζί με τη συναγερμική ηγεσία, στη κυβέρνηση της οποίας συμμετείχε μέχρι πριν μερικούς μήνες, θερίζουν ότι έσπειραν!

Όμως τα πράγματα είναι πλέον οριακά. Ίσως βρισκόμαστε στις 12 και πέντε!

Είναι η ώρα που απαιτείται η κυβέρνηση της Κύπρου μακριά από πολιτικο-ιδεολογικές αγκυλώσεις να εγκαταλείψει τη μονόπλευρη διασύνδεση με τους Δυτικούς και να στραφεί προς κάθε κατεύθυνση για ανακοπή της πορείας προς τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Και δεν θα το πετύχουμε θεωρώντας σύμμαχους της Κύπρου τους ΝΑΤΟϊκούς και τους Ισραηλινούς και εχθρούς τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα, δυο μεγάλες δυνάμεις, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διαχρονικά φίλους της χώρας μας.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, χωρίς να λαμβάνει καν υπόψη τις θέσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Έτσι ενώ τα τρία ορόσημα που είχε θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το Κυπριακό (Σύνοδος Κορυφής ΕΕ, Σύνοδος ΝΑΤΟ και Γ.Σ. του ΟΗΕ) ουσιαστικά έχουν χαθεί, χωρίς να επιφέρουν οτιδήποτε θετικό για το Κυπριακό, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θέτει νέο ορόσημο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, στο οποίο θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Η Τουρκία αλωνίζει στα διεθνή φόρα και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη «το πάει από ορόσημο σε ορόσημο» με τόση επιτυχία που τα πράγματα προχωρούν κατ’ ευθεία προς τη μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης! Αυτοί που μας κυβερνούν είναι επικίνδυνοι για τη χώρα! Με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους, βάλθηκαν να καταστρέψουν κάθε προοπτική για διάρρηξη του παρατεταμένου αδιεξόδου και δημιουργίας ελπίδας για μια νέα προσπάθεια αναζήτηση λύσης επανένωσης της πατρίδας μας στη συμφωνημένη βάση. 

Διαβάστε Επίσης