Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΥΠΡΟΣ: Η ανάπτυξη μόνο στις τσέπες των λίγων και των εκλεκτών!

ΚΥΠΡΟΣ: Η ανάπτυξη μόνο στις τσέπες των λίγων και των εκλεκτών!

-

Για να το λένε όμως στηρίζονται στα μαγειρεμένα στατιστικά στοιχεία ενώ το ανάλγητο κράτος  θησαυρίζει εις βάρος των πολιτών με τις ψηλές φορολογίες στον ηλεκτρισμό,  στα καύσιμα και στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης. 

Είναι αυτή οικονομία για να παινεύονται;  Αν πραγματικά με τα όσα μας αραδιάζουν περιγράφουν την πραγματικότητα και ίσχυαν τα όσα ισχυρίζονται, τότε δεν θα ίσχυαν τα πιο κάτω:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης,  στη χώρα μας ποσοστό 16,7% του πληθυσμού, σε απόλυτους αριθμούς 150.000 άτομα,  βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό. 

  • Πιο συγκεκριμένα όπως διαφαίνεται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία το 16,7% του πληθυσμού ζει  σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ή ζει  σε νοικοκυριά με σοβαρή υλική, κοινωνική στέρηση ή ζούσε σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας. 

Αυτά τα είδη υλικής και κοινωνικής στέρησης αποτελούνται από 7 σε επίπεδο νοικοκυριού, όπως  οικονομική αδυναμία του νοικοκυριού να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του  ηλεκτρισμού/νερού τις δόσεις των δανείων τους  ή δεν  μπορούν   να έχουν  τον χειμώνα ικανοποιητική θέρμανση ή να αντιμετωπίσει μια έκτακτη αλλά αναγκαία δαπάνη.

Από αυτά τα στοιχεία καταδεικνύεται ότι το ποσοστό του πληθυσμού μέχρι 54 ετών που ζούσε σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας, δηλαδή τα ενήλικα άτομα ενός εκάστου νοικοκυριού εργάστηκαν την περασμένη χρονιά  λιγότερο από 20% της συνολικής τους δυνατότητας. 

Κάτω από τα όρια της φτώχειας! Το πιο ανησυχητικό είναι ο αριθμός των ανηλίκων  κάτω των 18 ετών φτάνει  τις 34000 ενώ τα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών ανήλθαν στις 116000. Βάσει αυτών των στοιχείων το μεγαλύτερο ποσοστό που βιώνουν τον κίνδυνο της φτώχειας είναι οι συνταξιούχοι με ποσοστό το οποίο φτάνει το 20,8% δηλαδή ένας στους πέντε συνταξιούχους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.   

Σύμφωνα δε  με τον ορισμό της  Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας το χρηματικό όριο κινδύνου φτώχειας είναι τα €10713 για νοικοκυριό με ένα άτομο και €22498 για νοικοκυριά με γονείς και δύο εξαρτώμενα τέκνα. 

Ενεργειακή φτώχεια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η Κύπρος κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με ποσοστό 19,2% του πληθυσμού να δηλώνει ότι για το 2022 δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσει το σπίτι του ζεστό τον χειμώνα, οπόταν δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία να αναλογιστούμε τι θα επικρατήσει τον φετεινό χειμώνα με τις τιμές στα ύψη με μια άβουλη κυβέρνηση που δεν τολμά να τα βάλει με τους μεγαλοκαρχαρίες.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών αν κάποιος γεμίσει τώρα το ντεπόζιτο του με πετρέλαιο θέρμανσης θα πληρώσει €185 περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ εκτιμούν ότι τον Νοέμβριο η αύξηση θα ξεπεράσει τα €300

Αδυνατούν να πληρώνουν δόσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το 28,3% των μονογονεϊκών οικογενειών και το 14% του συνολικού πληθυσμού καθυστερεί ή δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει την δόση της κατοικίας του ή την πληρωμή του ενοικίων ή τους λογαριασμών κοινής ωφελείας.

Στον πάτο στους μισθούς. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία της Eurostat  η Κύπρος συγκαταλέγεται στις 14 χώρες της Ευρωζώνης με μηνιαίο κατώτατο μισθό κάτω από €1000.  Βάσει σε αυτών των  στοιχείων  για την περίοδο μέχρι 1η Ιουλίου 2023  η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία κατάσταση των 27 κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τον κατώτατο μισθό και οι χώρες χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες.  

Στην 1η κατηγορία βρίσκονται οι χώρες με κατώτατο μηνιαίο  μισθό μεγαλύτερο των €1500,  στην 2η κατηγορία βρίσκονται οι χώρες με κατώτατο μισθό πάνω από €1000 αλλά λιγότερα από €150.  Η  δε Κύπρος βρίσκεται στην 3η κατηγορία με κατώτατο μηνιαίο  μισθό κάτω από €1000.  Και από τα €940 που είναι ο κατώτατος μισθός για όσους έχουν συλλογικές συμβάσεις και μετά από 6 μήνες εργοδότηση στον ίδιο εργοδότη, αφαιρούνται φόροι, κοινωνικές ασφαλίσες, άμυνα, Γεσύ, ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου που σε ένα χρόνο έχει σχεδόν διπλασιαστεί με τις απανωτές αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων , λογαριασμούς κοινής ωφελείας, καύσιμα στην τελική τι θα τρώμε μήπως πέτρες;

Υπερχρεωμένοι. Σύμφωνα με τον Μηχανισμό Επαγρύπνησης της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας η χώρα μας κατέχει την 21η θέση παγκοσμίως στις πιο υπερχρεωμένες χώρες του πλανήτη με το δημόσιο χρέος να φτάνει τα €34 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένου και του οφειλόμενου ποσού στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  και το ιδιωτικό χρεός να φτάνει τα €62 δισεκατομμύρια.

΄Οσον αφορά το δημόσιο χρέος το μόνο που κάνουν είναι να προβαίνουν σε αναχρηματοδότηση χρέους για να αποπληρώνουν δάνεια που λήγουν χωρίς να ξεχρεώνουν ούτε ένα ευρώ

Αλχημείες με την ανεργία. Κομπάζουν για «μείωση» της ανεργίας με τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου να ισχυρίζεται ότι τον Αύγουστο του 2023 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έχει μειωθεί σε 13256 πρόσωπα. Αυτό που δεν μας  λεν αλλά καταγράφεται σε πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ότι δύο στους τρεις άνεργους δεν ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους και  πέραν δε από τους μισούς εγγεγραμμένους ανέργους δεν δικαιούνται ανεργιακό επίδομα καθ’ ότι έχει περάσει η περίοδος των έξι μηνών που δικαιούνται το επίδομα.  Η Eurostat καταγράφει για τη χώρα μας 30000 ανέργους, άρα επιβεβαιώνεται ότι 2 στους 3 άνεργους δεν είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι ενώ  το 65% όσων εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης  φτάνει τις  14000 άτομα

Συμπερασματικά, μην περιμένετε τίποτε από αυτούς που κυβερνούν γιατί ορθά κοφτά μας το είπε σε συνέντευξη του ο κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης ότι «αντιλαμβάνεται την αντίδραση από πλευράς της κοινωνίας για την ακρίβεια και άλλα θέματα, αλλά τόνισε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι εκτός συζήτησης και  ότι είναι πολύ αυστηρός όσον αφορά την οικονομία και δεν πρόκειται να παίξει ή να προχωρήσει σε ενέργειες που να διακινδυνεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την οικονομία». 

Λεφτά υπάρχουν μόνο για προσλήψεις, βολέματα και η μόνη τους έγνοια είναι πως να πιάσει η οικονομία επενδυτική βαθμίδα για να βγουν για νέο δανεισμό με χαμηλότερο επιτόκιο άσχετα αν τώρα δανείζονται με το δεύτερο ψηλότερο επιτόκιο στην ΕΕ. Πως το λεν οι  κυβερνώντες;΄Ότι… «όλα παν καλά»;  Ψευδαισθήσεις, το λένε κύριοι!

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης