Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκρίβεια και αισχροκέρδεια γονατίζουν τους πολίτες!

Ακρίβεια και αισχροκέρδεια γονατίζουν τους πολίτες!

-

Τα πλείστα νοικοκυριά δίνουν αγώνα επιβίωσης καθημερινώς για να τα βγάλουν πέρα με τους χαμηλούς  μισθούς και συντάξεις. 

Ενώ η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα, παραμυθιάζουν το λαό ότι «η κυπριακή οικονομία πάει καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις!»

Τους κυβερνώντες ήλθε να διαψεύσει πανηγυρικά με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών με τις λιανικές ετήσιες αυξήσεις  αγαθών να έχουν αυξηθεί μέχρι και 37% τον Αύγουστο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022:

Προϊόν                                                                              Αύξηση

Φρέσκα Λαχανικά                                                           37,36%

Φρέσκα Φρούτα                                                              13,1%

Ζάχαρη                                                                              28,26%

Κίτρινα τυριά                                                                   17.8%

Φέτα                                                                                  32,26%

Βούτυρα                                                                            12%

Γιαούρτι                                                                             11%

Διατηρημένο Γάλα                                                          20,57%

Φρέσκο κρέας (κοτόπουλο/χοιρινό                                 28,82%                                  

Βοδινό                                                                                16%                                                                         

Ψάρια                                                                                 14%                     

Τσάϊ/καφές                                                                        13%

Ρύζι                                                                                     10%

Λιπαντικά                                                                          22,26%

 

Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των πατατών κατά 15,5%, του πετρελαίου κατά 14,8%,  του ηλεκτρικού ρεύματος, υγραερίου και καυσίμων κατά 7,8% της βενζίνης κατά 6,7%. 

΄Οσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα αυτές οι μειώσεις δεν ισχύουν πλέον μετά την κατάργηση της επιδότησης από την κυβέρνηση και έχουν πάρει την ανηφόρα και δεν υπάρχει λόγος να αναφερόμαστε αφού είναι γνωστό  ότι δεν υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας  με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι απροστάτευτοι απέναντι στο σύστημα καθορισμού των τιμών και γενικά απέναντι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας, με τους κυβερνώντες να βάζουν στα ταμεία του κράτους εξαψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ από την ακρίβεια και τον αυξημένο ΦΠΑ. 

Κούνια που μας κούναγε όλους. Μιλούμε για την κυβέρνηση που εκλέγηκε για να εξυπηρετεί τους λίγους, τους κεφαλαιοκράτες,  ανοίγοντας τους τόσο πολύ την όρεξη που δεν χορταίνουν με τίποτα και να σταματήσουν να μας παραμυθιάζουν  οι συνεχιστές του «έργου» των προηγούμενων κυβερνώντων.  

ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΠΕ

ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Όπως λέει και μια παροιμία, «χόρτασαν του χασάπη τα παιδιά και φτιάξανε τα άντερα δαχτυλίδια».  Ενώ στα άλλα κράτη της ΕΕ με οδηγίες της Κομισιόν φορολογούνται τα υπερκέρδη των εταιρειών που ασχολούνται με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), εδώ αγρόν ηγόρασαν οι κυβερνώντες. Ενώ αρχικά μας έλεγαν ότι θα επέβαλλαν φορολογίες στα υπερκέρδη ο Υπουργός Ενέργειας στις 9/5/2023 εξέφρασε τις επιφυλάξεις και τον προβληματισμό του κατά πόσο η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με επιβολή έκτακτης φορολογίας στην εταιρείες ΑΠΕ, λέγοντας  ότι… μπορούν να γίνουν πολλά για μείωση του κόστους παραγωγής του ηλεκτρισμού αντί της φορολόγησης αυτών των κερδών και μάλιστα είπε ότι βάζει τη λέξη «υπερκέρδη» σε εισαγωγικά!

Ούτε με τους μεγαλομετόχους των εταιρειών ΑΠΕ θέλουν να τα βάλουν αλλά ούτε με  τους εισαγωγής καυσίμων αλλά ούτε και με  τους μεγαλοεισαγωγείς τροφίμων που βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. 

  • Πάνω από όλα ούτε κατά διάνοια να τα βάλουν με τις ιδιωτικές τράπεζες που μόνο το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη τους μόνο από τόκους έφτασαν τα €400 εκατομμύρια! 

Ενώ στα 24 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ λήφθηκαν κάποια μέτρα για ανακούφιση των πολιτών παίρνοντας παραδείγματα από τον ξεσηκωμό των Γάλλων, ενώ παράλληλα θεωρούν πως θα έχουν πολιτικό όφελος.  

Η μόνη χώρα, εκτός από την Κύπρο, που δεν παίρνει μέτρα είναι η Ελλάδα γιατί θέλουν να πιάσουν την επενδυτική βαθμίδα για να μπορέσουν να βγουν στις περιβόητες αγορές για άντληση νέου δανεισμού με πιο χαμηλό επιτόκιο.

ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ

ΝΑ ΞΟΦΛΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ…

Δεν φτάνει την Ελλάδα που το δημόσιο χρέος το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτανε ι τα €363 δισεκατομμύρια και την Κύπρο που το δημόσιο χρέος συμπεριλαμβανομένου και του χρέους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων φτάνει τα €34,8 δισεκατομμύρια, θέλουν να μας φορτώσουν και νέο δανεισμό χωρίς να πληρώνουν ούτε σεντ από τον υφιστάμενο, απλά κάνουν αναχρηματοδότηση χρέους, δανείζονται για να ξοφλούν υφιστάμενο δανεισμό.

Με αλχημείες εμφανίζουν την οικονομία να ευημερεί σε αριθμούς, παραμυθιάζουν δήθεν για το ότι η χώρα μας έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ, αλλά δεν μας λεν για τις τζέπες πιανών είναι αυτή η ανάπτυξη ενώ  οι πολίτες και τα νοικοκυριά  αιμορραγούν από την ακρίβεια και τον ετσιθελισμό των τραπεζών.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και η κοινοπραξία των κομμάτων που συμμετέχουν σ’ αυτή, αλλά και η ηγεσία του ΔΗΣΥ που τη στηρίζει ξεκάθαρα στα θέματα οικονομίας, είναι υπόλογη στον Κύπριο πολίτη γιατί άφησε τα μονοπώλια να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και να καθορίζουν τις τιμές στις αγορές χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο, αφήνοντας μια δράκα μεγαλοεπιχειρηματίες να αισχροκερδούν.

Είναι συνειδητά υποταγμένοι στα ξένα αφεντικά τους στις Βρυξελλών  και την Ουάσιγκτον και με τις κυρώσεις στη Ρωσία  που έχουν αποδεχτεί σαν πιστά σκυλάκια των Δυτικών, έβαλαν τα χέρια τους και έβγαλαν τα μάτια ενός ολόκληρου λαού!

Αλλά είπαμε, στην προκειμένη περίπτωση,  «κάποιοι» ήρθαν στην πολιτική δήθεν με λαμπρό μέλλον αλλά θα φύγουν με σκοτεινό παρελθόν και παρών και εκείνο που πραγματικά ενοχλεί είναι ότι αυτός ο λαός τους έδωσε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης. Ως λαός, είμαστε άξιοι των πράξεων μας  αλλά πάνω από όλα της ασχετοσύνης μας γιατί πάθαμε και δεν μάθαμε!

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

Διαβάστε Επίσης