Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓιατί αφήνιασαν ο Αναστασιάδης και ο περίγυρος του

Γιατί αφήνιασαν ο Αναστασιάδης και ο περίγυρος του

-

Το γεγονός αυτό είναι που προφανώς ενόχλησε ορισμένα ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ τα οποία αισθάνονται ότι χάνουν την πρωτοκαθεδρία στα ρουσφέτια και τις διαπλοκές στην κρατική μηχανή, γεγονός που έσπευσε να αξιοποιήσει ως δέλεαρ ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ρίχνοντας στη δημόσια συζήτηση θέμα για συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Με την κίνηση αυτή ο Νίκος Αναστασιάδης, ως «η μεγαλύτερη πόρνη της πολιτικής», όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείται, από τη μια δελεάζει τους Συναγερμικούς για συνέχιση του πάρτι με τις προσλήψεις και την εύνοια ημετέρων και διαπλεκομένων και από την άλλη υλοποιεί τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του για εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία με σχηματισμό κυβέρνησης με συμμετοχή και του ΔΗΣΥ.

Οι εξελίξεις αυτής της βδομάδας με τις κινήσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις συμβούλων επιβεβαιώνουν τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «ΓΝΩΜΗΣ» του προηγούμενου διαστήματος και ειδικότερα όσα φέραμε στο φως της δημοσιότητας στην  έκδοση μας στις 18.08.2023. Στο κείμενο μας κάτω από τον γενικό τίτλο «Καθεστώς ρουφιανιάς η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη», αποκαλύπταμε ότι στήνεται «ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου», άλλως «Διευθυντήριο» με Επικεφαλής την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική σε ρόλο υπερυπουργού».

Αποστολή της 12μελους «Ομάδας Παρακολούθησης» θα είναι η σύνταξη εκθέσεων για το κάθε υπουργείο και υπηρεσία, πράγμα που θα δίνει το άλλοθι που χρειάζεται ο Πρόεδρος να λαμβάνει αποφάσεις και να επικαλείται αξιολογήσεις της Ομάδας σε τυχόν αντιδράσεις από τα συγκυβερνώντα κόμματα και άλλους παράγοντες που είχαν μεσολαβήσει ή στηρίζουν άτομα που θα καρατομούνται από την κυβέρνηση.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης διαφάνηκαν  στη διάρκεια συνεδρίας την περασμένη Τρίτη    12.09.2023, της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής όπου αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει πρόθεση διατήρησης πολλών επιτροπάτων καθώς και του μεγάλου αριθμού των συμβούλων που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να εισαγάγει ένα νέο θεσμό που αφορά την απόσπαση στο Προεδρικό ενός προσώπου από κάθε υπουργείο και υφυπουργείο.

  • Πρόκειται προφανώς για θεσμική εκτροπή αφού το Προεδρικό ετοιμάζεται να στήσει παρα-υπουργικό με 12 νέους συμβούλους, οι οποίοι φυσικά θα πληρώνονται και αυτοί όπως οι υπόλοιποι από τους φορολογούμενους και θα λειτουργούν ως υπερυπουργοί, ελέγχοντας υπό την καθοδήγηση της υφυπουργού παρά τω Προέδρω τους πολιτικούς προϊστάμενους τους, τούς υπουργούς και υφυπουργούς!

Οι σχεδιασμοί του Προεδρικού αποκαλύφθηκαν μετά από ερωτήσεις βουλευτών – μελών της Επιτροπής, σε σχέση με αίτημα το οποίο κατατέθηκε από το Προεδρικό για την αποδέσμευση 244.102 ευρώ που αφορούν την απόσπαση επτά εργαζομένων από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο Προεδρικό. Πρόκειται για δύο πρόσωπα από την ΑΤΗΚ και από ένα πρόσωπο από το ΡΙΚ, το ΤΕΠΑΚ, τον ΚΟΑΠ, τη ΔΕΦΑ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η ενέργεια της κυβέρνησης για νέες προσλήψεις συμβούλων και αποσπάσεις στο Προεδρικό, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ  Γιώργο Κουκουμά να καταγγέλλει ότι «το πάρτι ξαναρχίζει». Αυτό, υποδεικνύει, συνοψίζει τις νέες κινήσεις της κυβέρνησης που δεν είναι παρά πιστή αντιγραφή της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει στο Προεδρικό ομάδα 12 συμβούλων που θα επιβλέπουν το έργο των υπουργών, ο Γ. Κουκουμάς υπέδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι «θεσμικά προβληματικό» και πρόσθεσε ότι εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον «(οι κυβερνώντες) στη συνέχεια θα θέλουν κι άλλους 12 να επιβλέπουν τους επιβλέποντες».

Όλα αυτά, εκτυλίσσονται την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας που συνθλίβει την κυπριακή κοινωνία ενώ και τα μέτρα που υπήρχαν τα τερμάτισε.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ανέφερε ο Γ. Κουκουμάς, ας αλλάξει προτεραιότητες κι ας αφήσει κατά μέρους πρακτικές και λογικές που προκαλούν βάναυσα την κοινωνία.

 

ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ,

 ΤΟ ΟΠΛΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΔΙΠΛΑΡΟΥ

Σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να τα βρήκε με τους κομματικούς εταίρους του. Ωστόσο, ο φόβος και ο τρόμος του είναι πως θα συμπεριφερθεί ο «δράκος» στη δημόσια υπηρεσία που δεν είναι άλλος από τις περιβόητες Κλαδικές του ΔΗΣΥ οι οποίες σε πλείστα υπουργεία και ανεξάρτητες υπηρεσίες είναι το «δένειν και λύνειν».

  • Σε χρονικές περιόδους που δεν βρισκόταν ο ΔΗΣΥ στην εξουσία, όταν οι όποιες επιλογές κυβερνήσεων δεν τους ήταν αρεστές, εύρισκαν τρόπους να τις ανατρέπουν. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος υπουργών και ανεξάρτητων αξιωματούχων.

Τη «δύναμη» αυτή του ΔΗΣΥ στην κρατική μηχανή, προτάσσει ο Νίκος Αναστασιάδης και ηγετικά στελέχη του κόμματος, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευθύμιος  Δίπλαρος, ως το «τέλειο άλλοθι» προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο ο οποίος εμφανίζεται σε ρόλο «συμπρόεδρου», για να περάσει τη θέση για συμμετοχή του Συναγερμού στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ως… έτοιμος από καιρό, άδραξε την ευκαιρία και σήκωσε τάχατες το γάντι που του έριξε ο πολιτικός μέντορας του και περιχαρής δήλωσε πως και ο ίδιος προέρχεται από το ΔΗΣΥ σημειώνοντας πως σε πολλά προβλήματα οι λύσεις «που τροχιοδρομούμε θεωρώ ότι είναι πολύ κοντά στις προσεγγίσεις του ΔΗΣΥ»…

Η δήλωση Χριστοδουλίδη μπορεί να ικανοποίησε τους Αναστασιαδικούς, όμως οι προεδρικές δηλώσεις έριξαν λάδι στη φωτιά προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του ΔΗΣΥ με σημαίνοντα στελέχη   του ΔΗΣΥ να απορρίπτουν κατηγορηματικά την προοπτική συγκατοίκησης με τον «λιποτάκτη»  της παράταξης όπως θεωρούν το Νίκο Χριστοδουλίδη και κόμματα του κέντρου που πολέμησαν την διακυβέρνηση τους και την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ιδιαίτερα οι οπαδοί του πρώην προέδρου του ΔΗΣΥ, περιλαμβανομένων και στελεχών που μετέχουν στα ανώτατα όργανα του κόμματος δηλώνουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν εγκατάλειψη του ρόλου του ΔΗΣΥ ως αντιπολίτευση, πράγμα που εκφράστηκε και με δημόσιες τοποθετήσεις της προέδρου του κόμματος Αννίτας  Δημητρίου.

Αντίθετα, ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί στη θέση που διατύπωσε ο πολιτικός μέντορας και κουμπάρος του Νίκος Αναστασιάδης αλλά ούτε και στήριξε δημόσια την τοποθέτηση της προέδρου του κόμματος…

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ…

Μέσα σ’ αυτό το βαρύ κλίμα συνήλθε την Τρίτη το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αλλά παραδόξως δεν ασχολήθηκε με το καυτό θέμα της πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη για συμμετοχή του ΔΗΣΥ στη κυβέρνηση!

  • Σύμφωνα με κομματικές πηγές, της συνεδρίας προηγήθηκαν άτυπες διαβουλεύσεις κατά τις οποίες διαφάνηκαν πως υπάρχουν έντονα αντίθετες θέσεις μεταξύ των μελών του Π.Γ. και κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να πίσω και να μην θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη αφού είχαν φτάσει κοντά της μηνύματα πως σε περίπτωση συζήτησης θα «άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου». Θα ζητείτο τοποθέτηση του σώματος και ίσως σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για λήψη απόφασης.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση και με εμφανείς τους κινδύνους για τη συνοχή του κόμματος η ηγεσία του κόμματος φρόντισε να δημοσιοποιηθεί ότι το επίμαχο θέμα δεν συζητήθηκε καν στη συνεδρία. Προφανώς υπήρξε συμφωνία να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Προς το παρών τουλάχιστον…

Διαβάστε Επίσης