Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦωτιά οι αυξήσεις στις τιμές! Καταγγελίες για αισχροκέρδεια από υπεραγορές

Φωτιά οι αυξήσεις στις τιμές! Καταγγελίες για αισχροκέρδεια από υπεραγορές

-

Η Ελληνική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 160εκ ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ως απόρροια των αυξημένων επιτοκίων! Και οι τράπεζες που πήραν τα δισεκατομμύρια των φορολογούμενων πολιτών  για να διασωθούν, συνεχίζουν να στέλνουν επιστολές στους δανειολήπτες για νέα αύξηση των δανειστικών επιτοκίων.

Στο Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για τον μήνα Ιούλιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η αποτίμηση που γίνεται καταδεικνύει ότι οι τιμές παρουσιάζουν αυξήσεις στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, ειδικότερα τροφίμων, οι οποίες αντικατοπτρίζουν και τα δημοσιευμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 στο 8,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το αντίστοιχο ποσοστό πληθωρισμού το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 ήταν 8,75%. Επιπλέον, συγκρίνοντας με τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο 2023, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 1,21%, η οποία οφείλεται στην αύξηση τιμών φρέσκων και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων κατά 3,0%.

Όπως φαίνεται στον Πίνακα με τους δείκτες τιμών για το μήνα Ιούλιο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 13 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση, με κυριότερη στον κύλινδρο υγραερίου κατά 5,7%, τα φρέσκα ψάρια κατά 15%, το εβαπορέ/ζαχαρούχο γάλα κατά 2,8% και τα όσπρια κατά 1,2%, ενώ μείωση παρατηρήθηκε και στις τιμές βρεφικών τροφών κατά 1,2%.

Από τις 32 κατηγορίες που παρουσίασαν αύξηση, σημαντικότερη καταγράφουν τα χόρτα με 25,3%, τα κατεψυγμένα ψάρια 2%-5,5%, η ζάχαρη 3,7%, ο καφές 3,3%, το νερό 3,3% και άλλα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.

Τονίζεται εκ νέου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 65 προϊόντων σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές και συγκεκριμένα σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια.

Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα), με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης Παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Οι αυξημένες τιμές Ιουλίου, όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για τις δραματικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών από την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

 Η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι θα μειώνονταν οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού αποδείχθηκε αβάσιμη. Η τιμή των καυσίμων έχει ήδη αυξηθεί ενώ αναμένεται μεγάλη αύξηση και στην τιμή του ηλεκτρισμού.

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Την ίδια ώρα η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (Π.Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) διαπιστώνει σοβαρό πρόβλημα με την πραγματική τιμή προϊόντων σε υπεραγορές, που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του συνδέσμου, Λουκά Αριστοδήμου διαπιστώνεται  είτε να μην αναγράφονται καθόλου τιμές των προϊόντων στα ράφια, είτε οι αναγραφόμενες τιμές να είναι χαμηλότερες από αυτές που πληρώνει ο καταναλωτής στο ταμείο!

Σε δήλωση του, ο κ. Αριστοδήμου αναφέρθηκε επίσης στις εξαγγελίες εκπτώσεων, κατά τις οποίες δεν αναγράφεται η τελική τιμή στο ράφι, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να αγνοεί σε ποια τιμή γίνεται έκπτωση και τι τον περιμένει στο ταμείο.

«Αυτό σημαίνει υποτίμηση της νοημοσύνης του καταναλωτή και εξαπάτηση», ανέφερε.

Ο κ. Αριστοδήμου εμφανίστηκε επικριτικός και έναντι της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή επικαλούμενος ως παράδειγμα ότι πρόσφατα ανακοίνωσαν τα 200 προϊόντα τα οποία στο ράφι είχαν χαμηλότερη τιμή από αυτή που χρεωνόταν ο καταναλωτής στο ταμείο και ταυτόχρονα ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν άλλα τόσα τα οποία είχαν την ίδια τιμή στο ράφι και στο ταμείο.

«Δεν ενημέρωσαν τον καταναλωτή ώστε αυτός να μπορεί να ασκεί το δικαίωμα επιλογής», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο καταναλωτής στην αγορά πρέπει να έχει πληροφόρηση.

Είπε επίσης ότι η πληροφόρηση ότι τόσα προϊόντα ήταν πιο ακριβά στο ταμείο από ό,τι στο ράφι δεν εξυπηρετεί σε τίποτε τον καταναλωτή.

«Η ορθή πληροφόρηση προς τον καταναλωτή, για να μπορεί να έχει επιλογή και να προστατεύεται, πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στις υπεραγορές που είχαν άλλες τιμές στα ράφια και άλλες στα ταμεία και κατάλογο των συγκεκριμένων προϊόντων», δήλωσε. 

Ο κ. Αριστοδήμου αναφέρθηκε σε καταγγελία την οποία έχει προβεί η Ένωση Καταναλωτών, όταν ο ίδιος προσωπικά, ημέρα Παρασκευή, ευρισκόμενος σε υπεραγορά διαπίστωσε αυτή την πρακτική και επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή και λειτουργούς.

Όταν δεν κατέστη αυτό δυνατό, είπε, ζήτησε τον υπεύθυνο της υπεραγοράς, «ο οποίος προσήλθε και άρχισε να ξεκολλά ετικέτες από τα ράφια».

Ακόμη, ανέφερε πως διαπιστώθηκε επίσης το φαινόμενο η ίδια υπεραγορά σε κατάστημα μιας περιοχής να έχει άλλες τιμές και σε κατάστημα διαφορετικής περιοχής άλλες και έφερε παράδειγμα αυγά που πωλούνταν στο ένα κατάστημα 2,47 ευρώ και στο άλλο 2,80 ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι σε καμία από τις μάρκες στα χαλούμια που πωλούσε η συγκεκριμένη υπεραγορά, υπήρχε τιμή.

Άλλο θέμα που εγείρεται, ανέφερε είναι ότι σε πλείστες περιπτώσεις δεν υπάρχει περιγραφή με τα συστατικά και την ποιότητα των προϊόντων.

ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ!

Αναφερόμενος σε αισχροκέρδεια έφερε ως παράδειγμα το ελαιόλαδο, το οποίο «ακρίβυνε 3 φορές, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετά, το οποίο είχε ήδη παραχθεί, ήταν εμφιαλωμένο πριν την έναρξη του πολέμου και δεν είχε πρόσθετα κόστη μεταφορικών, καυσίμων ή ενέργειας ώστε να δικαιολογείται κάπως η αύξηση στην τιμή».

Είπε τέλος ότι «η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή έπρεπε να βρίσκεται αδιαλείπτως στην αγορά και να προβαίνει τους απαιτούμενους ελέγχους και να πατάσσει την αισχροκέρδεια».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΚΕΛ ΓΙΑ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Για το θέμα της ακρίβειας ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας την ανάγκη για να ληφθούν αποφάσεις για λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα όπως έχουν κάνει πάρα πολλές χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο Στ.Στεφάνου για να προσθέσει; Τέσσερεις χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν πάρει μέτρα για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, για την επιδότηση της τιμής των καυσίμων αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι και η δική μας η αντίληψη. Ότι πρωτίστως αυτοί θα πρέπει να βοηθηθούν με στοχευμένα μέτρα, έτσι ώστε να τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών.

Οι τελευταίες εκθέσεις που δείχνουν  μείωση της κατανάλωσης στην Κύπρο δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι υπάρχει ακρίβεια.

Αντιλαμβάνεστε ότι ένα μικρομεσαίο νοικοκυριό δαπανά περισσότερο από ότι δαπανούσε προηγουμένως για να μπορέσει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και από εκεί και πέρα δεν του μένουν για να μπορέσει να καταναλώσει. Και επειδή η μείωση της κατανάλωσης είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, για αυτό και εμείς θα πρέπει να τονώσουμε την κατανάλωση μέσα από τη στήριξη που πρέπει να γίνει για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Πάντοτε βέβαια, στο πλαίσιο της δυνατότητας του κράτους. Εδώ  έχουμε και άποψη για το πώς μπορούν να ενισχυθούν τα οικονομικά του κράτους.

Να σημειώσω ότι πέρσι το κράτος είχε αυξημένα έσοδα περίπου €1.5δις, εξαιτίας της ακρίβειας. Αλλά υπάρχουν τομείς και επιχειρηματικές δραστηριότητες που πετυχαίνουν αυξημένα κέρδη, όπως οι τράπεζες -εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων οι τράπεζες σημειώνουν πολύ αυξημένα κέρδη- και εδώ θα πρέπει να συζητήσουμε, και κατά την άποψή μας να επιβληθεί ένας προσωρινός φόρος για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, να ενισχυθούν τα έσοδα του κράτους, να μπουν σε ένα ταμείο και από αυτό το ταμείο να υπάρξει και η στήριξη για την κοινωνία, τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης