Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΑσήκωτες οι ευθύνες Κυβέρνησης – Αστυνομίας για το πογκρόμ κατά των μεταναστών...

Ασήκωτες οι ευθύνες Κυβέρνησης – Αστυνομίας για το πογκρόμ κατά των μεταναστών στη Λεμεσό! Έκαναν πλάτες στους φασίστες!

-

Σε δήλωση του για τα όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή στη Λεμεσό, ο Στέφανος Στεφάνου είπε, ότι “το ρατσιστικό πογκρόμ που διαπράχθηκε ψες στη Λεμεσό συνιστά ντροπή για τη χώρα και το κράτος, και θα γραφτεί στις μαύρες σελίδες του τόπου μας”.

Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις σε ανυπεράσπιστους ξένους εργαζόμενους και στα υποστατικά τους, οι επιθέσεις ενάντια σε ανυποψίαστους πολίτες “είναι θρασυδειλία και απανθρωπιά ενώ εξίσου καταδικαστέες είναι και οι επιθέσεις σε εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης που βρίσκονταν στον χώρο”.

«Η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν ασήκωτες ευθύνες και οφείλουν να λογοδοτήσουν» ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και διερωτήθηκε γιατί Κυβέρνηση και Αστυνομία άφησαν ανενόχλητες αυτές τις ομάδες κουκουλοφόρων να επιτίθενται σε Κύπριους και ξένους, να καταστρέφουν και να λεηλατούν στο κέντρο της Λεμεσού.

«Γιατί αρνούνται να εφαρμόσουν τους νόμους για την οργανωμένη ρητορική μίσους και υποκίνηση βίας που εδώ και μέρες δηλητηριάζει σε εκρηκτικά επίπεδα την κοινωνία;» διερωτήθηκε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν στους πολίτες κατά πόσον θα συνεχίσουν να ανέχονται την ακροδεξιά βία έστω και για μια μέρα ακόμα. 

«Κύριε Πρόεδρε είναι ευθύνη δική σας και της Κυβέρνησής σας να προστατεύσετε τη ζωή και την περιουσία όλων των πολιτών», σημείωσε απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • Ασήκωτες, πρόσθεσε, είναι και οι ευθύνες εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που για χρόνια τώρα, αλλά ακόμα περισσότερο τις τελευταίες μέρες επιδίδονται είτε σε ξενοφοβική ρητορική είτε σε μισόλογα, δίνοντας άλλοθι, ενθαρρύνοντας και κανονικοποιώντας την ακροδεξιά.

Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι ο τόπος βρίσκεται σε οριακό σημείο και όλοι πρέπει να συναισθανθούν τι πραγματικά έχουμε ενώπιόν μας.

«Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί των πογκρόμ δεν εκφράζουν ‘θέσεις’ ή ‘ανησυχίες’ για το μεταναστευτικό, αλλά εκμεταλλεύονται και παραπληροφορούν χυδαία για το μεταναστευτικό, όπως κάνουν και θα κάνουν με κάθε άλλο ζήτημα. Δεν θέλουν ασφάλεια, αλλά απειλούν την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της. Δεν πρόκειται απλώς για χουλιγκανισμό, αλλά για φασισμό που απειλεί τη δημοκρατία και τον κυπριακό λαό στο σύνολό του», σημείωσε.

Είπε, ακόμη, ότι καθώς η Κύπρος καταστράφηκε στο παρελθόν από μια φασιστική, φανατική μειοψηφία, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί το ίδιο» και «όλες και όλοι που απαιτούμε μηδενική ανοχή στην ακροδεξιά βία έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αρχές, τις πραγματικές αξίες του λαού μας: την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, μα και όσα ενώνουν τους εργαζόμενους αυτού του τόπου ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία και γλώσσα».

  • Για όλα αυτά, όπως ανέφερε, το ΑΚΕΛ καλεί σε μαζική κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7:00 το βράδυ στην Πλατεία Διοικητηρίου στη Λεμεσό.

 

Πρόεδρος: Ντροπιαστικές εικόνες, αυτοί που ευθύνονται θα πληρώσουν τις ζημιές

Για ντροπιαστικές εικόνες μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στα επεισόδια που έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι αυτοί που θα αποδειχθεί ότι ευθύνονται θα κληθούν να επωμιστούν και το οικονομικό κόστος των ζημιών που προκάλεσαν.

“Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να λεχθούν, πέρα, από τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαμε”, είπε ο Πρόεδρος, σε δηλώσεις μετά το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στη Βάβλα.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι τα επεισόδια που σημειώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. “Αν όλοι αυτοί που εμπλέκονταν αγαπούσαν ή ενδιαφέρονταν για την πατρίδα μας δεν θα προέβαιναν σε τέτοιου είδους ενέργειες που πρώτα και πάνω απ’ όλα προσβάλλουν τη χώρα μας”, ανέφερε.

Επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτούς τους έξι μήνες στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, με μείωση αυτών που έρχονται, περισσότερες επιστροφές από αυτούς που φτάνουν στη χώρα , εξέταση 80% περισσότερων αιτήσεων, σημείωσε ότι για το μεταναστευτικό “έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό. Μπορώ να δηλώσω σήμερα, γνωρίζοντας τη σημασία της κάθε λέξης που αναφέρω, ότι θα αντιμετωπίσουμε το Μεταναστευτικό”, υπογράμμισε.

“Άρα δεν έχει καμία σχέση αυτά που είδαμε χθες το βράδυ με το Μεταναστευτικό και δεν πρέπει να συγχύζουμε τα δύο θέματα. Είναι θέμα δημόσιας τάξης”, τόνισε, σημειώνοντας ότι στις 11 σήμερα έχει καλέσει σχετική σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, παρουσία και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, “ακριβώς για να συζητήσουμε και το τι έγινε χθες αλλά και γενικότερα τέτοια φαινόμενα που δεν τιμούν σε καμία περίπτωση τη χώρα μας και πρέπει κάποιοι να αναλογιστούν τις ευθύνες”.

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος με την αντιμετώπιση της Αστυνομίας στο ζήτημα, ο Πρόεδρος απάντησε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας, όπως και οι υπεύθυνοι της χθεσινής επιχείρησης θα είναι σήμερα στη σύσκεψη για να τον ενημερώσουν συγκεκριμένα τι έχει γίνει.

Κληθείς να πει αν η κυβέρνηση θα στηρίξει τα άτομα των οποίων καταστράφηκε η περιουσία, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί συμπαραστάτης, αλλά την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι υπάρχει σχετική πρόνοια στον νόμο, για όσους καταδικαστούν.

 “Αυτοί που ευθύνονται και έχουν συλληφθεί, εάν και εφόσον αποδειχτεί ότι ευθύνονται, θα πρέπει να επωμιστούν και το οικονομικό κόστος των ενεργειών τους”, σημείωσε.

 

 

 

 

 

Ντροπή για τα επεισόδια είπε πως αισθάνεται ο Πρόεδρος…

 

Εξάλλου σε δηλώσεις του κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αισθάνεται ντροπή.

Παρόντες στη σύσκεψη είναι, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, και η ηγεσία της Αστυνομίας.

Μιλώντας κατά την έναρξη της σύσκεψης, στην παρουσία των ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα έντονος λέγοντας ότι το θέμα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το Μεταναστευτικό συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι το Μεταναστευτικό το πρόβλημα και ξέρουμε πολύ καλά ποιοι εμπλέκονται σε αυτά τα πράγματα».

Επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους τουρίστες που έρχονται σε αυτή τη χώρα».

Σημείωσε ότι ελπίζει να ακούσει απαντήσεις από τους παρευρισκόμενους.

 

Συνολικά 13 συλλήψεις στη Λεμεσό, πέντε πρόσωπα δέχθηκαν επίθεση

Σε 13 συνολικά συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία σε σχέση με τα έκτροπα της Παρασκευής στη Λεμεσό, μεταξύ αυτών και το πρόσωπο που θεωρείται ο διοργανωτής της πορείας διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό και τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στη Χλώρακα. Πέντε άτομα κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, γύρω στις 19:30 την Παρασκευή, συγκεντρώθηκαν σταδιακά στο χώρο στάθμευσης του ΓΣΟ στη Λεμεσό γύρω στα 500 άτομα, τα οποία στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τον χώρο της επίχωσης.

«Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνελήφθησαν για αυτόφωρα αδικήματα 12 πρόσωπα. Αριθμός προσώπων είχε προβεί σε κακόβουλες ζημιές σε προθήκες καταστημάτων στον παραλιακό, ενώ τέθηκαν φωτιές σε καλάθους απορριμμάτων», προστίθεται.

Περαιτέρω, συνεχίζει η ανακοίνωση, συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα ακόμη ένα πρόσωπο, το οποίο φέρεται να είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης. Όλοι οι συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, πέντε πρόσωπα κατήγγειλαν στην Αστυνομία ότι δέχθηκαν επίθεση από άγνωστα τους πρόσωπα, τα οποία τα κτύπησαν σε διάφορα μέρη του σώματος τους. Όλοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο.

Κατάφωρη αποτυχία της νομιμότητας τα επεισόδια στη Λεμεσό, λέει η ΠτΒ

Κατάφωρη αποτυχία της νομιμότητας έναντι της παρανομίας συνιστούν τα θλιβερά επεισόδια το βράδυ της Παρασκευής στη Λεμεσό, δήλωσε το Σάββατο η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Η κα Δημητρίου είπε ότι η επικίνδυνη και άναρχη κατάσταση την οποία επέβαλαν μερικές δεκάδες χούλιγκανς, κατά την έκφραση της, και η αδυναμία επιβολής της τάξης και της ασφάλειας προκαλούν σοβαρότατα ερωτηματικά και εγείρουν μεγάλες ευθύνες.

Επεσήμανε ότι σοβαρότατες ευθύνες έχουν και όλοι όσοι με τις τοποθετήσεις και δηλώσεις τους ή και πράξεις τους υποθάλπουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη χρήση βίας έναντι αθώων πολιτών και την καταστροφή περιουσιών.

«Δεν θα επιτρέψουμε να παραδώσουμε τη χώρα μας στο χάος», τόνισε, πλην όμως δεν βρήκε έστω και μια λέξη να καταδικάσει το φαινόμενο του φασισμού που σηκώνει κεφάλι, προφανώς για να μην ενοχληθούν οι ακροδεξιοί που επίσης βρίσκονται στις γραμμές του ΔΗΣΥ!

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης