Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαίνε οι αυξήσεις στα καύσιμα και γονατίζουν τα νοικοκυριά!

Καίνε οι αυξήσεις στα καύσιμα και γονατίζουν τα νοικοκυριά!

-

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, μετά και από τις πρόσφατες αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα καύσιμα, παρατηρούνται αυξήσεις μέχρι και 19% σε σύγκριση με την περίοδο που εφαρμοζόταν το μέτρο για μειωμένο συντελεστή φορολογίας.

Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου (τελευταία μέρα της επιδότησης καυσίμων), η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1,386 ενώ στις 18 Αυγούστου ήταν €1,547. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση €0,161. Η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης, στις 30/6/2023 ήταν €1,408 και στις 18/8 ήταν €1,559, σημειώθηκε αύξηση €0,191. Η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν €0,969, ενώ χθες ήταν €1,109. Δηλαδή αυξήθηκε κατά €0,140.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης, εκτίμησε πως φαίνεται ότι οι τιμές με το επόμενο φορτίο που θα φτάσει σε 5-10 μέρες θα σημειωθούν και άλλες αυξήσεις.

€35 το μήνα οι αυξήσεις στον ηλεκτρισμό

Ακόμη ο Μ. Δρουσιώτης επεσήμανε ότι  παρατηρήθηκαν αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ οι οποίες ανέρχονται στα €35 το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό. Δηλαδή €70 τη διμηνία!

30% η αύξηση στους λογαριασμούς του νερού

  • Πέρα από τις αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα ο κ. Δρουσιώτης υπογράμμισε ότι στη Λευκωσία οι λογαριασμοί της Υδατοπρομήθειας έχουν αυξηθεί κατά 30%.
  • Επίσης, από την 1η Απριλίου τα τέλη αποχέτευσης έχουν αυξηθεί από €0,55 σε €0,70 τον τόνο, ενώ η Υδατοπρομήθεια Λευκωσίας αύξησε το πάγιο κατά €3.

ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

– ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ!

Σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Καταναλωτών τονίζει ότι δυστυχώς από την 1η Ιουλίου 2023 που καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων μέχρι σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά που δικαιολογούν και επιβάλλουν την επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων για ακόμη δυο μήνες για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Από την 01 Ιουλίου 2023 μέχρι σήμερα, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 18 σεντ το λίτρο. Δυστυχώς η εκτίμηση μας είναι ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν.
  2. Οι τιμές που ισχύουν σήμερα είναι αυξημένες κατά 10 σεντ το λίτρο σε σύγκριση με τις τιμές που επικρατούσαν κατά την πρώτη απόφαση του Κράτους για επιδότηση των καυσίμων στις 07 Μαρτίου 2022.
  3. Τα οικονομικά του Κράτους δεν θα επηρεαστούν από μια επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων για ακόμα δυο μήνες. Από την ημέρα της κατάργησης της επιδότησης στις 01 Ιουλίου 2023, μέχρι το τέλος του χρόνου, το κράτος θα έχει επιπρόσθετα έσοδα από την επιβολή του ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές των καυσίμων τόσα, όσα θα διαθέσει για σκοπούς επιδότησης των καυσίμων για ακόμα δυο μήνες.
  4. Οι κατ’ επανάληψη επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τα οικονομικά του Κράτους είναι ότι βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, εφ’ όσον τα σημερινά οικονομικά του κράτους δεν θα επηρεαστούν από μια συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα και οι καταναλωτές έχουν ανάγκη αυτής της στήριξης, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών εκτιμά ότι επιβάλλεται η επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων για τουλάχιστο ακόμα δυο μήνες.

Έκκληση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών προς το Υπουργείο Οικονομικών είναι να λάβει υπόψη την σημερινή επικρατούσα οικονομική κατάσταση για τους καταναλωτές και να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιδότησης των καυσίμων.

ΠΕΟ: ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ

 ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Εξάλλου η ΠΕΟ με ανακοίνωση της τονίζει οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα και το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος εν μέσω θερμοκρασιών που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης επαναφοράς της επιχορήγησης στα καύσιμα και της επιδότησης του φόρου κατανάλωσης στο ρεύμα.

  • Η ΠΕΟ επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά ότι αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων στήριξης των χαμηλο-μεσαίων νοικοκυριών, των χαμηλό συνταξιούχων και γενικά του λαού,  απέναντι στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας και στο αυξημένο κόστος δανεισμού.

Επιβάλλεται, τονίζει,  η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών  ενέργειας και των τραπεζών και η χρησιμοποίηση των πόρων για εισαγωγή σχεδίων στήριξης με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια όσων έχουν οικιστικά δάνεια, η διεύρυνση και η βελτίωση της στεγαστικής πολιτικής, όπως και η εισαγωγή προσθέτων πολιτικών στήριξης της εργαζομένης οικογένειας.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης