Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΝΤΡΟΠΗ! Κοιτάτε ποιους τιμήσαμε! Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ!

ΝΤΡΟΠΗ! Κοιτάτε ποιους τιμήσαμε! Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Σ’ ένα ρεσιτάλ υποκρισίας οι Αμερικανοί και Βρετανοί ιμπεριαλιστές έδειξαν μια ασυνήθιστη κινητικότητα για την καταδίκη της νέας πρόκλησης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων μέσα στη νεκρή ζώνη στην Πύλα όπου επιχειρούν να κατασκευάσουν δρόμο από τα κατεχόμενα στο τουρκικό φυλάκιο και των επεισοδίων σε βάρος μελών του Βρετανικού Αποσπάσματος της Ειρηνευτικής Δύναμης.  

Ωστόσο οι ΝΑΤΟϊκοί δεν λένε λέξη για την κατοχή και την κατοχική δύναμη, την Τουρκία και τον νεοσουλτάνο της, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί!

 Όσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη; Κινεί γη και ουρανό για την παραβίαση του στάτους κβο αλλά δεν συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό για να μην βγουν στην επιφάνεια οι διαφωνίες μέσα στους κόλπους της συγκυβέρνησης.

Ενοχλούνται για τις παραβιάσεις του στάτους κβο (του διχοτομικού στάτους κβο) αλλά στο Κυπριακό συνεχίζεται η διπλωματική απραγία. Περιορίζονται σε γενικόλογες τοποθετήσεις, ενόψει της μετάβασης του Προέδρου στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού.

  • Με τη στάση τους επιβεβαιώνουν όσους τους κατηγορούν πως βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων την οποία θεωρούν ως τη… «δεύτερη καλύτερη λύση»!

Και την ίδια ώρα οι Δυτικοί, οποίοι έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για την επίθεση κατά του Βρετανικού Αποσπάσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα,  δεν έχουν αναστολές να σιγοντάρουν τις διχοτομικής φιλοσοφίας θέσεις της Τουρκίας. Ο  Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ μας προέκυψε ντελάλης της λύσης δυο κρατών και ο

Ντελάλης της λύσης δυο κρατών μας προέκυψε ο Φίλιπ Κρίστοφερ και ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προκρίνει την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων!

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ…

Με τη νέα πρόκληση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων μέσα στη νεκρή ζώνη στην Πύλα παίχτηκε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με πολλές παραμέτρους. Αμερικανοί και Βρετανοί «πρωτοστάτησαν» στην καταδίκη των επεισοδίων εναντίον της Ειρηνευτικής Δύναμης και μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιμένοντας και αναφερόμενοι στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, βγάζοντας έξω από το κάδρο τρων ευθυνών την Τουρκία και τα κατοχικά στρατεύματα. Κι αυτό ενώ έγινε γνωστό από δηλώσεις πολιτικών παραγόντων ότι τα  σχέδια για την κατασκευή του δρόμου έγιναν στην Τουρκία και η απόφαση για την έναρξη των έργων λήφθηκε στην Άγκυρα.

  • Οι ΝΑΤΟϊκοί για άλλη μια φορά αφήνουν την Τουρκία και το νεοσουλτάνο της Άγκυρας στο απυρόβλητο!

Όμως το επικοινωνιακό παιχνίδι είχε και μια άλλη παράμετρο που σχετιζόταν με την σύγκρουση Ανατολής και Δύσης.

Προφανώς επειδή το θέμα αφορούσε το Βρετανικό απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί κινήθηκαν άμεσα και ετοίμασαν την Παρασκευή 18.05.203, δήλωση για να κυκλοφορήσει στα Ηνωμένα Έθνη. Η Ρωσία ζήτησε χρόνο μέχρι τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 21.08.2023 κατά την οποία εγκρίθηκε η καταδικαστική ανακοίνωση.

Όμως στο τριήμερο που μεσολάβησε μέχρι στη Δευτέρα η κυπριακή κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα από την ίδια μέσα ενημέρωσης, μας φλόμωσαν με την «είδηση» ότι η Μόσχα εμποδίζει την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, αποκρύβοντας μάλιστα τις δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα η οποία σε ερώτηση του ΚΥΠΕ απάντησε ότι η τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αντικατοπτρίζει και τη ρωσική άποψη, πράγμα που έγινε.

Η Ρωσίδα διπλωμάτισσα άδραξε όμως την ευκαιρία για να ανταποδώσει στους Δυτικούς υπενθυμίζοντας ένα παρόμοιο επεισόδιο με Ρώσο Ειρηνευτή.

«Θα θέλαμε, δήλωσε, να υπενθυμίσουμε ότι οι δράστες του ξυλοδαρμού του Ρώσου υπαλλήλου της Αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο M.A. Kρασνοσέκοφ το 2019 δεν έχουν ακόμη οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Η ατιμωρησία και τα διπλά μέτρα και σταθμά ενθαρρύνουν μόνο περαιτέρω ανεπίτρεπτες πράξεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων», διαμήνυσε η Μαρία Ζαχάροβα στις Δυτικές χώρες, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ

ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ!

Πέρα όμως από τα επικοινωνιακά και όχι μόνο παιχνίδια των δυτικών, αλλά και των «δικών μας» εδώ στην Κύπρο, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως την ίδια ώρα δεν βλέπουμε τους Δυτικούς υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου να συγκινούνται με τη συνεχιζόμενη εδώ και 50 παρά ένα χρόνια εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, χώρα – μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Μόνο ανησυχία  προκαλούν ακόμη και οι δημόσιες τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Ο   πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο για… ιδιωτική υποτίθεται επίσκεψη και παρευρέθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Αποδήμων, θέλοντας να… προετοιμάσει το έδαφος, αφού το παιχνίδι ήταν στημένο και γνώριζε πως θα τον τιμούσε η κυβέρνηση και ο Δήμος Πάφου θα τον ανακήρυττε επίτιμο δημότη του, με μήνυμα του καταδίκασε, λέει,  την τουρκική εισβολή, πλην όμως μας προέτρεψε να αποδεχτούμε παραμονή κατοχικών στρατευμάτων.

«Καταδικάζω απερίφραστα, ανέφερε, τη συνεχιζόμενη επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της προκλητικής δράσης στην Αμμόχωστο», για να προσθέσει: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να αποσύρει αμέσως τα περισσότερα από τα 40.000 στρατεύματα από το έδαφος της (Κυπριακής) Δημοκρατίας και να επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου»…

Αυτά είπε ο κ. Μενέντεζ και στη συνέχεια τον τίμησαν στο Δήμο Πάφου χωρίς κανείς να τον ρωτήσει κατά πόσο η Τουρκία με 19 χιλιάδες ή 15 χιλιάδες στρατιώτες δεν θα θεωρείται πλέον κατοχική δύναμη.

Γνωρίζει βεβαίως ο κ. Μενέντεζ (και όλοι το γνωρίζουν) πως με τη σημερινή τεχνολογία ούτως ή άλλως η ίδια η Τουρκία μειώνει το στρατιωτικό προσωπικό της στην Κύπρο αλλά παραμένει κατοχική δύναμη με συνεχώς ανανεωνόμενα οπλικά συστήματα.

ΤΕΛΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ

Ο ΦΙΛΙΠ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ!

 Όσο για το τί είδους «επανένωση της Κύπρου» εννοεί ο Αμερικανός Γερουσιαστής, το εξήγησε με απόλυτη σαφήνεια ένας άλλος Αμερικανός που επίσης βρισκόταν στο Συνέδριο των Κυπρίων Αποδήμων, ο Φίλιπ Κρίστοφερ ο οποίος μάλιστα φέρει και τον τίτλο του Προέδρου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Από το βήμα του συνεδρίου εμφανίστηκε ως τελάλης της λύσης «δύο κρατών» στην Κύπρο, αναφερόμενος στην ομοσπονδιακή δημοκρατία των ΗΠΑ ως «ένα τέλειο παράδειγμα», όπου ο καθένας μπορεί να ζει όπου θέλει και να διακινείται ελευθέρα μεταξύ των διάφορων Πολιτειών, ενώ όλοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

  • Ο Φίλιπ Κρίστοφερ πρότεινε μια ομόσπονδη λύση δυο κρατών στην Κύπρο που να βασίζεται στο αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης…

Όταν ένας άνθρωπος όπως ο κ. Κρίστοφερ, ο οποίος έχει ρόλο τόσα πολλά χρόνια στις πολυδάπανες, μερικών εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, εκστρατείες διαφώτισης της διεθνούς κοινής γνώμης και επηρεασμού υπέρ των θέσεων μας, των ξένων πολιτικών, εμφανίζεται με τέτοια άγνοια για το Κυπριακό είναι πραγματικά τραγικό!

Τόσα χρόνια που ασχολείται με το Κυπριακό πρόβλημα, δεν γνωρίζει τι σημαίνει δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία;

Δεν γνωρίζει ότι τα μεγάλα αγκάθια στο Κυπριακό δεν είναι η εσωτερική διακυβέρνηση για την οποία τα βρίσκουμε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, αλλά είναι τα ζητήματα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, της  ασφάλειας και των εγγυήσεων που έχουν να κάνουν με τις διεθνείς συμβάσεις του 1960 και τις εγγυήτριες δυνάμεις;

Δεν τα γνωρίζει όλα αυτά ο κ. Κρίστοφερ, ή μήπως επιχειρεί να προτρέψει σε συνέχιση του δρόμου που χάραξαν ο πρώην Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον τότε υπουργό του των Εξωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, οι οποίοι βολιδοσκοπούσαν κι αυτοί για λύση δυο κρατών;

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης