Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΖητούμενο παραμένει η εφαρμογή στην πράξη της ελευθερίας έκφρασης

Ζητούμενο παραμένει η εφαρμογή στην πράξη της ελευθερίας έκφρασης

-

Την ίδια ώρα στην Κυπριακή Δημοκρατία η Αστυνομία έχει προβεί σε καταγγελία στο twitter για ένα parody λογαριασμό (Jho Low ο Προεδρικός Βαφτιστικός), γιατί φαίνεται ότι δεν αρέσουν ή ενοχλούν τα όσα γράφει.

  • Τα κατεχόμενα βρίσκονται υπό την επιρροή της Τουρκίας όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά μόνο για όσους συμφωνούν με την κυβέρνηση.
  • Στην Κυπριακή Δημοκρατία όμως, πως και δεν αντιλαμβάνονται πως η ελευθερία της έκφρασης έχει θεσμοθετηθεί στην Ευρώπη πριν από 250 χρόνια;

Στα συντάγματα της Σουηδίας, Δανίας και Νορβηγίας η λογοκρισία καταργήθηκε από το 1770.  Μετά την  Γαλλική Επανάσταση (1789), η ελευθερία έκφρασης περιλαμβάνεται στα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948) αναφέρεται ότι έκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας γνώμης και έκφρασης.

Το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης χωρίς παρέμβαση και της αναζήτησης, λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών, με κάθε μέσο και ανεξαρτήτως συνόρων. Η Κύπρος ή καλύτερα η εξουσία στην Κύπρο, πότε θα εναρμονιστεί πλήρως με τα ισχύοντα στην Ευρώπη και στον δημοκρατικό κόσμο;

XριΣ

Διαβάστε Επίσης