Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ - Υπόγειος πόλεμος υπόσκαψης και αλληλοεξόντωσης στα υπουργεία - Του Πέτρου...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ – Υπόγειος πόλεμος υπόσκαψης και αλληλοεξόντωσης στα υπουργεία – Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

-

Σίγουρα, τα αλληλοκαρφώματα δεν είναι «νέο φρούτο» στην κυπριακή πολιτική ζωή. Τις τελευταίες όμως βδομάδες, και ειδικότερα μετά τη δήλωση του Προέδρου της  Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη πως το έργο του κάθε υπουργού και υφυπουργού θα κριθεί το Φθινόπωρο, αφήνοντας να νοηθεί πως θα λάβει και τις όποιες αποφάσεις για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος κατά τον απολογισμό των 100 ημερών της διακυβέρνησης του είχε πει ότι το φθινόπωρο θα κληθούν οι Υπουργοί να παρουσιάσει ο κάθε ένας ποιες είναι οι προτεραιότητές του, τι στοχεύει και τι θέλει να πετύχει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Τι ήθελε και το είπε. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε ένας αδυσώπητος, υπόγειος πόλεμος υπόσκαψης και φθοράς στα πλείστα υπουργεία και υφυπουργεία.

  • Σ’ αυτό το πλαίσιο φέρεται να εντάσσεται και η σύγκρουση μεγατόνων στο υπουργείο Υγείας μεταξύ της υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη και της Γενικής Διευθύντριας κας Χριστίνας Γιαννάκη.

Στο Λόφο του Προεδρικού γνωρίζοντας ότι η «κόντρα» μεταξύ των δυο κυριών έχει προϊστορία και συγκεκριμένα από την περίοδο της διεκδίκησης και από τις δυο προαγωγής στη θέση Γενικής Διευθύντριας στη Δημόσια Υπηρεσία, θεωρούν πως «έμειναν ανοικτοί λογαριασμοί».

Αυτή φαίνεται, ανέφερε πηγή του Προεδρικού πως είναι και η γενεσιουργός αιτία για τις προστριβές και σχεδόν καθημερινές έριδες που εμποδίζουν τελικά την ομαλή λειτουργία του υπουργείου Υγείας το οποίο έχει ενώπιον του για υλοποίηση νευραλγικής σημασίας τομείς ανάμεσα στους οποίους το Γενικό Σύστημα Υγείας και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

  • Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με πολύ μεγάλη καθυστέρηση επενέβη στη σύγκρουση των δυο κυριών τις οποίες κάλεσε στο Προεδρικό την Πέμπτη, πλην όμως φαίνεται να αγνόησε παντελώς τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αμφισβητούσαν τα πτυχία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη και αρκέστηκε στο να «συνετίσει» τις δύο για συνεργασία…

Η περίπτωση όμως του υπουργείου Υγείας δεν είναι η μοναδική «θερμή ζώνη» στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

  • Συγκρούσεις και ένταση προκαλείται κυρίως σε υπουργεία τα οποία χειρίζονται μεγάλα αναπτυξιακά έργα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια ώρα προστριβές δημιουργούνται με παρεμβάσεις στη λήψη αποφάσεων από παράγοντες των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Έντονη δυσφορία εκδηλώνεται στο ΔΗΚΟ με στελέχη του να μην αποκρύβουν πλέον τη δυσφορία τους γιατί το Προεδρικό δίνει μεγαλύτερη σημασία σε μεμονωμένα άτομα που βοήθησαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην προεκλογική του καμπάνια, ενώ τα κομματικά μέλη και στελέχη έμειναν στην «αφάνεια» και δεν μπορούν να «εξαργυρώσουν» την προσφορά τους!

Στελέχη του ΔΗΚΟ όπως και των άλλων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ) χαρακτηρίζουν προκλητική την αντιμετώπιση τους από την Ομάδα που μετέχει στο Επιτελείο του Προεδρικού η οποία «κόβει και ράβει κατά το δοκούν».

Το θέμα εγείρουν κατά έντονο τρόπο στελέχη της μεσαίας γραμμής των συγκυβερνώντων κομμάτων που δεν ήταν τόσο… κοντά στην ανωτάτη ηγεσία για να ευνοηθούν από το πλιάτσικο και τους αμέτρητους διορισμούς ημετέρων στο Προεδρικό, σε υπουργεία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα…

Την ίδια ώρα γίνονται όλο και πιο αισθητές μεμψιμοιρίες για πολιτικό κόστος και φθορά από τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.

Η μεγάλη δύναμη στο Παλάτι

ακούει στο όνομα Ειρήνη Πική

Σύμφωνα με τον περίγυρο του ο Νίκος  Χριστοδουλίδης αισθάνεται αυτοπαγιδευμένος έχοντας ν’ αντιμετωπίσει σχεδόν καθημερινά αιτήματα από τα συγκυβερνώντα κόμματα άλλοτε για «βοήθεια» μελών και φίλους τους για διορισμούς κι άλλοτε για εξυπηρετήσεις κάθε είδους στην κρατική μηχανή ενώ «γόρδιο δεσμό» αποτελεί για τον Πρόεδρο το πρόβλημα αποτυχημένων, όπως αποδεικνύεται στην πράξη επιλογών και τοποθετήσεων στις θέσεις υπουργών, υφυπουργών και συμβούλων.

Το πρόβλημα του Προέδρου δεν είναι κυρίως τα άτομα που ο ίδιος επέλεξε, έστω και μετά από συστάσεις προσωπικών του φίλων (και… συγγενών), αλλά πρόσωπα που διόρισε από λίστες που του έδωσαν τα συγκυβερνώντα κόμματα.  

  • Όπως μας ανέφερε πηγή του Προεδρικού, η «καυτή πατάτα»  της σύγκρουσης στο υπουργείο Υγείας επισπεύδει τη λειτουργία Διευθυντηρίου υπό την ονομασία «Ομάδα Παρακολούθησης» η οποία στο Προεδρικό Επιτελείο θεωρείται ότι θα «λύσει στα χέρια του Προέδρου».

Επικεφαλής της Ομάδας θα είναι «το δεξί χέρι» του Προέδρου, η υφυπουργός Προεδρίας κα Ειρήνη Πική, αλλά και πάλι οι απόψεις της Ομάδας στην οποία θα συμμετέχουν γύρω στα 12 άτομα που έχουν επιλεγεί από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα παρακολουθούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Οι εκθέσεις που θα συντάσσουν για το κάθε υπουργείο και υπηρεσία θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο θα δίνουν το άλλοθι που χρειάζεται ο Πρόεδρος να λαμβάνει αποφάσεις και να επικαλείται αξιολογήσεις της Ομάδας σε τυχόν αντιδράσεις από τα συγκυβερνώντα κόμματα και άλλους παράγοντες που είχαν μεσολαβήσει ή στηρίζουν άτομα που θα καρατομούνται…

Ο ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΣΥ…

Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί του Προεδρικού και όπως πληροφορούμαστε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε τα ζητήματα που προκύπτουν με τους ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως μας αναφέρθηκε από ενημερωμένη κομματική πηγή, υπήρξε συναντίληψη μεταξύ Προέδρου και αρχηγών των συγκυβερνώντων οι οποίοι επίσης θεωρούν πως με την Ομάδα Παρακολούθησης Υλοποίησης του Κυβερνητικού Έργου ίσως θα είναι υποβοηθητική και για το δικό τους «δύσκολο έργο» να αντιμετωπίζουν εσωκομματικές αντιδράσεις για την κρίση υπουργείων και άλλων υπηρεσιών στα οποία τοποθετήθηκαν άτομα με δικές τους προτάσεις.

  • Ωστόσο, μπορεί ενδοκυβερνητικά να τα βρήκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τους κομματικούς εταίρους του. Άγνωστος «Χ» παραμένει το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς, ο ΔΗΣΥ ο οποίος «αλωνίζει» στη δημόσια υπηρεσία.

Είναι γνωστό πως η πολυετής διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα αυτό έδωσες την ευκαιρία στην ηγεσία του να αλώσει στην κυριολεξία τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε πλείστα υπουργεία και ανεξάρτητες υπηρεσίες  το «δένειν και λύνειν» είναι οι περιβόητες «Κλαδικές Επιτροπές» του ΔΗΣΥ.

Διαχρονικά, σε περιόδους που δεν βρισκόταν ο ΔΗΣΥ στην εξουσία, όταν οι όποιες επιλογές κυβερνήσεων δεν τους  ήταν αρεστές, εύρισκαν τρόπους να τις ανατρέψουν. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος υπουργών και ανεξάρτητων αξιωματούχων με ακραία και χαρακτηριστική την περίοδο της διακυβέρνησης Δημ. Χριστόφια όταν μποϊκόταραν αποφάσεις των πολιτικών προϊσταμένων στα υπουργεία γιατί διαφωνούσαν πολιτικά.

Ανάλογες συμπεριφορές παρατηρούνταν και σε άλλες περιπτώσεις όταν στην προεδρία δεν βρίσκονταν εκλεγμένοι με τη σημαία του ΔΗΣΥ (Διακυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου και Σπύρου Κυπριανού).

Πρόκειται για μια παράμετρο που ίσως επηρεάσει τις όποιες εξελίξεις στην προσπάθεια των σημερινών κυβερνώντων για «μεθοδευμένο» έλεγχο στη λειτουργία της κρατικής μηχανής κάτω από το πέπλο της… αντικειμενικής αξιολόγησης του βαθμού υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, τα αποτελέσματα της οποίας θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Πρόεδρο και για την αιτιολόγηση αποφάσεων του για το βαθμό ανταπόκρισης των διορισμένων από τον ίδιο υπουργών, υφυπουργών, άλλων αξιωματούχων και συμβούλων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης