Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤελεσίγραφο προς Κύπρο για κατάθεση των στοιχείων για τους πραγματικούς μετόχους εταιρειών

Τελεσίγραφο προς Κύπρο για κατάθεση των στοιχείων για τους πραγματικούς μετόχους εταιρειών

-

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που ΔΕΝ  έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. 

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για να αποφύγει τα χειρότερα απέστειλε επιστολή στις ευρωπαϊκές αρχές ότι εντός του τέταρτου τριμήνου του 2023 θα συμμορφωθεί και ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ηλεκτρονική ολοκλήρωση του σχετικού μητρώου και ότι γίνονται υπερπροσπάθειες για ολοκλήρωση του έργου. 

Μας έχουν βάλει  τα δύο πόδια   σε ένα παπούτσι για την κωλυσιεργία και μη συμμόρφωση στις συστάσεις και η κυβέρνηση είτε  θα  αναγκαστεί να το πράξει με βαριά καρδιά ή   κάτι θα σκαρφισθούν μέχρι να μας πάρουν είδηση οι ευρωπαϊκές αρχές ακριβώς όπως έγινε και με το ξεπούλημα του κυπριακού διαβατηρίου.  

Σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Οδηγία,  από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα έπρεπε  οι κυβερνήσεις όλων των χωρών της ΕΕ να δίνουν τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών.   Τα μητρώα των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στον ΄Εφορο Εταιρειών θα πρέπει να διασυνδέονται μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Πλατφόρμας  και στόχος είναι να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τους μετόχους και τους ιδιοκτήτες των εταιρειών. 

Όπως προβλέπεται στην εν λόγω οδηγία, «πραγματικός δικαιούχος» ορίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο κατέχει 25% συν μία μετοχή σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά.  Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι θα καταπολεμηθεί η νομιμοποίηση εσόδων  από παράνομες δραστηριότητες, ξέπλυμα χρήματος μέσω των τραπεζών,  ή ακόμα και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.  Αρχικά η ευρωπαϊκή οδηγία προέβλεπε  ότι η πρόσβαση πολιτών σε αυτό το μητρώο θα ήταν ελεύθερη. 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

 ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ…

Στην Κύπρο μόλις μαθεύτηκε αυτό, έπνεαν τα μένεα μεγαλοδικηγόροι και μεγάλα λογιστικά/ελεγκτικά γραφεία.  Και με ποιο δικαιολογητικό παρακαλώ;  Επικαλούνται  ότι αυτό «αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα του  κλάδου καθώς εταιρείες μπορεί να αποτελέσουν στόχο επιτήδειων που θέλουν να βλάψουν εταιρείες ξένων συμφερόντων με έδρα την Κύπρο» και ζητούσαν  όπως πρόσβαση σε αυτό το μητρώο έχουν μόνο οι Αρχές και τα Σώματα που έχουν έννομο συμφέρον. 

Ο λόγος που κόπτονταν δεν είναι μόνο οι ξένες εταιρείες αλλά και οι μεγάλες εταιρείες και όμιλοι εταιρειών καθαρά κυπριακών συμφερόντων στις οποίες άλλοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και άλλοι φαίνονται σαν μέτοχοι με τις πλείστες των περιπτώσεων μέτοχοι να φαίνονται τα ανήλικα παιδιά τους, οι σύζυγοι τους, οι γονείς τους, στενά συγγενικά τους άτομα  που  δεν γνωρίζουν καν  την διεύθυνση της έδρας αυτών των εταιρειών. 

΄Οσον για τις εταιρείες ξένων συμφερόντων που κόπτονται οι μεγαλοδικηγόροι και τα μεγάλα ελεγκτικά γραφεία ότι αντιτίθενται να βγαίνουν στην φόρα τα ονόματα των πραγματικών τους μετόχους επικαλούνται  δήθεν επιτήδειους που θέλουν να βλάψουν τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών γιατί φοβούνται στο να μαθευτεί η αλήθεια για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους; 

Ποιούς θεωρούν «επιτήδειους»; 

Τις χώρες καταγωγής  των μετόχων και πραγματικών ιδιοκτητών αυτών  εταιρειών  από τις οποίες φοροδιαφεύγουν;  Τις χώρες καταγωγής τους που δεν τους επιτρέπουν, γιατί υπάρχουν τέτοιες χώρες, που δεν επιτρέπουν στους πολίτες τους να επενδύουν σε άλλες χώρες;  Μήπως φοβούνται ότι κάποιων εταιρειών οι πραγματικοί μέτοχοι καταζητούνται για απάτες από άλλα κράτη;  Και αλήθεια πως μπορεί να βλάψει κάποιον όταν λειτουργεί νόμιμα; 

Δεν μπορεί όμως κανένας να μου βγάλει από το μυαλό ότι ένας από τους λόγους που κόπτονται και φοβούνται είναι να μην βγουν στην φόρα οι πραγματικοί μέτοχοι των ξένων εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων  που έχουν εγγραφεί από  αυτά τα μεγαλοδικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία  στον ΄Εφορο Εταιρειών οι οποίες πέρασαν στα χέρια τους περιουσίες €20 δισεκατομμυρίων,  ενώ παράλληλα είναι και μεγαλομέτοχοι, πρώην και νυν, των ιδιωτικών τραπεζών καθώς και εκατομμυριούχοι που γλύτωσαν από το κούρεμα καταθέσεων, γιατί τους προειδοποίησε το άγιο … δικηγορικό πνεύμα ή ακόμα κάτι πολύ χειρότερο πρώην ή νυν κρατικοί αξιωματούχοι που κρύβουνται πίσω από αυτά τα επενδυτικά ταμεία.

ΛΟΓΑΡΙΑΖΑΝ

ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ…

Οι Ευρωπαïκές Αρχές όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο γιατί με απόφαση του το Δικαστήριο της ΕΕ ανέτρεψε τα πάντα ακυρώνοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία με το δικαιολογικό ότι «η αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών στο ευρύτερο κοινό των ευρωπαϊκών κρατών μπορεί να συνεπάγεται δυσανάλογο κίνδυνο στα θεμελιώδη δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής των εμπλεκομένων»!

Σε ολόκληρη την ΕΕ υπάρχει θύελλα διαμαρτυριών και οργανώσεις όπως οι Transparency International διαμαρτύρονται χαρακτηρίζοντας  την  απόφαση του  Δικαστηρίου ως πισωγύρισμα στον αγώνα ενάντια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος γυρίζοντας μας χρόνια πίσω.  Και με το φτωχό μου το μυαλό σκέφτομαι πως γίνεται οι νόμοι και αποφάσεις να  παίρνονται πάντα  για το συμφέρον των ισχυρών. 

  • Και μιας η Βουλή των Αντιπροσώπων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ, τότε απαιτούμε όπως τους δοθούν τα πραγματικά στοιχεία αυτών που αρπάζουν τις περιουσίες του κοσμάκη σε εξευτελιστικές τιμές.  

ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ…

Πολύ σωστά ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ  Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε σε πολλές καταγγελίες που έχει ενώπιον του το  Κόμμα για τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων που λειτουργούν με βάση το εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσω των εκποιήσεων.  Ανέφερε ότι έχουν καταγγελίες πως κάποιες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί από τράπεζες ότι μέτοχοι τραπεζών συμμετέχουν σε αυτές και πως μέσω της μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες σε αυτές τις εταιρείες με αδιαφανή τρόπο γίνεται επιλογή φιλέτων με αποτέλεσμα κάποιοι να αγοράζουν προνομιακά και σε πολύ χαμηλές τιμές. 

Τόνισε δε ότι η γενική σιωπή των αρμοδίων φορέων μαρτυρά πολλά και ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να θέτει θέμα για το ποιοί πραγματικά βρίσκονται πίσω από αυτές τις εταιρείες αλλά και για έλεγχο τους.  

  • ΄Οσον αφορά την Κύπρο κανένας μας, παρά μόνο οι επόπτες των τραπεζών  γνωρίζουν ποιοί πραγματικά κρύβονται πίσω από τα επενδυτικά ταμεία κοράκια, κανένας δεν  γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από τους μεγαλομέτοχους των τραπεζών, των μεγάλων ομίλων με τις δεκάδες θυγατρικές εταιρείες, ποιοί είναι οι πραγματικοί μέτοχοι εταιρειών που έρχονται να επενδύσουν στην χώρα μας και πως απέκτησαν το χρήμα το οποίο  επενδύσουν. 

Το χρήμα τους είναι καθαρό ή  έρχονται στην χώρα που είναι πρωταθλήτρια στην διαφθορά για να το ξεπλύνουν;  Κανένας από εμάς σαν φορολογούμενοι πολίτες δεν  γνωρίζει ποιοί είναι οι πραγματικοί μέτοχοι μεγάλων εταιρειών που αναλαμβάνουν έργα εκατομμυρίων από το κράτος  όσον και ποιοί κρύβονται πίσω από αυτούς.

΄Οσο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που επικαλούνται τα αγοράζω βερεσέ γιατί μόνο τα προσωπικά δεδομένα των ισχυρών προστατεύονται ενώ του απλού πολίτη  καταστρατηγούνται.

Δεν τους φοβάμαι τους κυβερνώντες μαζί με τα μεγάλα ελεγκτικά/δικηγορικά γραφεία θα βρουν τον τρόπο να ξεγελάσουν ακόμα και τις Ευρωπαϊκές Αρχές, έστω και για λίγο καιρό,  όπως ακριβώς έπρατταν μέχρι πρότεινος και με τις πωλήσεις διαβατηρίων σε «επενδυτές»  και ας είναι καλά τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η Κομισιόν, οι «φίλοι» των κυβερνώντων πέραν του Ατλαντικού, η OCCRP, ΄Εγγραφα Παναμά, Λίστα Λαγκάρντ, ΄Εγγραφα Πανδόρα,  που έβγαλαν τα άπλυτα τους στην φόρα, αλλά δεν τους καίγεται καρφί αν κάνουν την Κύπρο ρεζίλι διεθνώς νομιζόμενοι μέχρι πρόσφατα ότι οι μυστικές συνδιαλαγές τους ήταν πολύ καλά κρυμμένες.

 Αλλά   όπως λέει και μια παροιμία, όσο αλευρωμένος και να είναι ο ποντικός η γάτα το γνωρίζει….

Παυλίνα ΠΑΥΛΟΥ

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης