Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗλεκτροσόκ στις τσέπες των καταναλωτών

Ηλεκτροσόκ στις τσέπες των καταναλωτών

-

Δεν είναι μόνο, που μας λένε ή αφήνουν να νοηθεί  ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα, επειδή «το φαινόμενο είναι παγκόσμιο», αλλά και η πλειοψηφία των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που συστήνουν λίγο – πολύ υπομονή, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει «ομαλοποίηση των τιμών» σε μερικούς μήνες! 

  • Οι αυξήσεις στις τιμές δεν οφείλονται αποκλειστικά στην άνοδο των τιμών των καυσίμων. Αντίθετα η αύξηση στις τιμές των καυσίμων έχει άλλα αιτία.

Η άνοδος των τιμών φυσικά και είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά αυτό έχει αιτία. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού, που σ’ αυτήν τη φάση εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, δίνει τεράστια κρατικά και ευρωπαϊκά πακέτα για τη στήριξη των «πράσινων» και «ψηφιακών» επενδύσεων, λεφτά που επιστρέφουν στις επιχειρήσεις, σπρώχνοντας προς τα πάνω τον πληθωρισμό, άρα και τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Σύμφυτη του καπιταλισμού είναι και η μόνιμη τάση για περισσότερα κέρδη, κάτι που ανεβάζει τις τιμές ανάλογα με τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλεί ηλεκτροσόκ στις τσέπες των καταναλωτών.

  • Αυτή η ανοδική τάση στη τιμή του πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστεί, φέρνοντας έναν ακριβό φθινόπωρο για όλη την Ευρώπη και για μας.

Αυτό δεν ενοχλεί τους κυβερνώντες και τους επίδοξους «επενδυτές» στον τομέα της Ενέργειας.

Γι’ αυτό δίπλα στην κυβέρνηση, που συστήνει… καλύτερη έρευνα αγοράς πριν από τα ψώνια, και δεν λέει κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας, συνέπεια της στρατηγικής που υπηρετεί, υπάρχουν και οι επίδοξοι νέοι παίκτες στον τομέα της Ενέργειας, που αναμένουν το μοίρασμα της αγοράς και την ιδιωτικοποίηση μέρους τουλάχιστον των εργασιών της ΑΗΚ, με ενσωματωμένες τις αυξήσεις που έγιναν και που υποψιαζόμαστε ότι δε θα είναι οι μοναδικές κατά το χρόνο της απόκτησης από μέρους τους μεριδίου της αγοράς ηλεκτρισμού, ώστε να σιγουρεύουν την κερδοφορία τους φορτώνοντας νέα βάρη στους καταναλωτές. 

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ! 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Household Energy Price Index αναφορικά με τις αγορές με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά η χώρα μας καταλαμβάνει την 8η θέση ανάμεσα στις 33 αγορές της Ευρώπης.

 Συγκεκριμένα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο άγγιξε τα 35,2 σεντ ανά κιλοβατόρα ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στα 26,36 σεντ ανά κιλοβατόρα.  Η κατανομή της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις 33 πρωτεύουσες της Ευρώπης αναλύθηκαν χωριστά δηλαδή σε ενέργεια, διανομή, φόρους και ΦΠΑ. 

Η χώρα μας καταλαμβάνει την 2η θέση σε αυτή την κλίμακα  με την Πορτογαλία να καταλαμβάνει την 1η, καταδεικνύοντας ότι η ενέργεια αντιπροσωπεύει το 57% της τιμής των λογαριασμών που πληρώνουμε, η διανομή το 24% και  ο ΦΠΑ το 19%.  Αν δε λάβουμε υπόψη ότι οι μισθοί στην Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι 40% χαμηλότεροι από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ζήτω που καήκαμε από τις αυξημένες τιμές ενώ οι κυβερνώντες περί άλλων τυρβάζουν…

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης